Pritje të guximshme për investimet gjatë vitit 2019

Stamen Janev / Foto: BGNES

Duke komentuar para Radios Kombëtare Bullgare pritjet për investimet gjatë vitit 2019 drejtori ekzekutiv i Agjencisë për Investimet Stamen Janev deklaroi se në bazë të arritjeve gjatë 2018-ës parashikimet e këtij institucioni qeveritar janë “mjaftë të guximshme”.

Në krahasim me vitin 2017 vitin e kaluar u realizuan dy herë më shumë investime, ndërsa Agjencia ka certifikuar 28 projekte me vlerë të përgjithshme 430 mln euro (840 mln leva) me potencial për të hapur mbi 2500 vende pune. Një vëmendje të posaçme meriton fakti se projektet kyçe janë në Bullgarinë Veriperëndimore, e cila është rajoni më i prapambetur i vendit. Po vëzhgohet një tendencë e orientimit të investitorëve në drejtim të logjistikës, transportit, industrisë ushqimore dhe turizmit, të cilat kanë kontribut të konsiderueshëm për zhvillimin e Produktit të Brendshëm Bruto. Shpresa të mëdha për vitin 2019 na jep gjithashtu forcimi i interesit të investitorëve ndaj sektorit automobilistik. Drejtori ekzekutiv i Agjencisë për Investimet mendon se përpjekjet e qeverisë për përballimin e pengesave burokratike kanë dhënë një kontribut të konsiderueshëm për zhvillimet e favorshme në sferën e investimeve gjatë vitit të kaluar

Arsye për optimizëm sa i përket 2019-ës na japin edhe disa vëzhgime të Dhomës Bullgare të Tregtisë dhe Industrisë. Në raportin vjetor për vendin e Bullgarisë në klasifikimet botërore kjo organizatë e biznesit konstaton se vendi ruan pozita stabile në klasifikimet e fondacionit “Heritage”, të revistës “The Wall Street Journal” dhe të Institutit kanadez “Frazer”. Ndërkaq, Bullgaria i përmirëson pozitat e veta në “Indeksin për gatishmëri për e-qeveri” dhe në “Indeksin për zhvillimin njerëzor” të OKB-së. Një përparim shumë të madh vendi shënoi në “Indeksin e shërbimeve logjistike” të Bankës Botërore gjatë vitit 2018, ku u lëviz me 20 pozita deri në vendin e 52-të. Mirëpo, ndërkohë në edicionin e Bankës Botërore për biznes për vitin 2019 Bullgaria u ul me 9 pozita, deri në vendin e 59, ndërsa në klasifikimin e revistës “Forbs” për vendet më të mira për biznes vendi ynë sprapset me 12 pozita më poshtë, deri në vendin e 46. Sipas Dhomës Bullgare të Tregtisë dhe Industrisë biznesi dhe shteti duhet të përqendrojnë përpjekjet e tyre kryesisht te rritja e treguesve të diturive, teknologjive dhe gatishmërisë së ardhshme.

Përpiloi: Stoimen Pavllov

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Një shoqëri, filial i Hekurudhave Gjermane, do të rimëkëmbë Uzinën e Riparimit të Vagonëve në Karllovo

Shoqëria “Di Bi Kargo” – një filial i Hekurudhave Gjermane “Dojçe Ban” lidhi një kontratë për blerjen e Uzinës së Riparimit të Vagonëve në qytetin bullgar Karllovo. Uzina, e cila u krijua në vitin 1964, u shpall në falimentim në vitin 2015 dhe që..

botuar më 19-06-15 9.10.PD

A do të pakësohet Tatimi mbi Vlerën e Shtuar?

Në ekonomi nuk ka siguri të madhe dhe çdo gjë zhvillohet dhe ndryshon në një drejtim më të mirë, apo më të keq. Një prej shtyllave të sigurta të ekonomisë bullgare janë bordi valutor me kursin e tij të fiksuar ndaj levit dhe euros, tatimi i unifikuar..

botuar më 19-06-11 2.28.MD

Fitimet e bankave në Bullgari po vazhdojnë të rriten, edhe pas rekordit të shënuar gjatë vitit 2018

Gjatë katër muajve të parë të këtij viti bankat në Bullgari konstatojnë fitim të pastër 232 mln euro /454 mln leva/, që do të thotë 14.5 për qind më shumë në krahasim me prillin e vitit 2018. Gazeta “Sega” komentoi se kjo rritje bën përshtypje të madhe,..

botuar më 19-06-06 3.14.MD