Bullgaria në vend të dytë në Evropë për nga numri i grave në shkencë dhe në inxhinieri

Foto: @UN

Në 5 shtete të BE-së shumica e shkencëtarëve dhe inxhinierëve janë gra, tregojnë të dhënat e Eurostatit për vitin 2017, të shpallura në lidhje me Ditën ndërkombëtare të grave dhe vajzave në shkencë.

Në vend të parë për nga ky tregues është Lituania, ku gratë janë 57% prej të gjithë atyre që merren me shkencë. Pastaj renditen Bullgaria dhe Letonia me 53%. Në Portugali kjo përqindje është 51. Më pak janë gratë shkencëtare në Hungari dhe Luksemburg – vetëm 25%.


Më shumë nga rubrika

tsigari

Bullgarët janë pirësit më aktiv të duhanit në BE

Sipas “Profilit shëndetësor për Bullgarinë” për vitin 2017 hartuar nga Komisioni Evropian, përhapja e pirjes së duhanit në mesë të popullsisë bullgare është më e lartë në BE. Më se 28 për qind nga bullgarët janë pirës të duhanit, gjë që është me 7 për qind..

botuar më 19-11-21 3.35.MD
Monumenti i Simeon Radevit

Në Sofje u inauguru një monument i Simeon Radevit

Në Sofje u inaugurua monument i aktivistit shoqëror bullgar, shkrimtar, diplomat dhe publicist Simeon Radev. Skulptura është vepër e Janko Bonevit me projekt të arkitektit Petër Strjaskov. Memoriali i autorit të librit “Ndërtimtarë të Bullgarisë moderne”..

botuar më 19-11-21 3.24.MD

Rumen Radev: Ndërtimi i qendrave shkencore moderne në Evropën Juglindore u jep të rinjve nga regjioni mundësi për zhvillim në vendet e tyre

Bullgaria dhe vendet e regjionit duhet të bashkojnë përpjekjet e tyre për ndërtimin më të shpejtë të Institutit Ndërkojmbëtar për Teknologji të Qëndrueshme në Evropën Juglindore. Këtë e tha Presidenti Rumen Radev në takimin në Sofje me Drejtoren e..

botuar më 19-11-21 1.36.MD