Përgatitja për Pashkën mes bullgarëve të krishterë fillon me kërkim të ndjesës

Foto: arkiv

Në ditën e fundit përpara Kreshmës së Madhe /sivjet më 10 mars/ ose 7 javë përpara Pashkës, të krishterët ortodoksë shënojnë festën “E diela e kërkimit të faljes” ose të Lidhurat e Djathit. Në këtë ditë lexohen fjalët e Krishtit: “Në qoftë se nuk iu falni njerëzve gabimet dhe mëkatet e tyre dhe Ati juaj qiellor nuk do t’ju falë gabimet dhe mëkatet tuaja” (Mat. 6:15).

Kjo festë është e quajtur nga populli ynë Dita e Faljes ose Dita e të Lidhurave të Djathit. Kjo ditë është e përmbushur me rituale të shumta. Tradita kërkon që çdo një të kërkojë falje nga njerëzit rreth vetes – ë afërm dhe të njohur – për mërzitjet dhe hidhërimet dhe fyerjet, të cilat pa dashje ose me dashje iu ka shkaktuar, si dhe vetë të kërkojë forca në vetvete të mund të falë ata të cilët e kanë lënduar. Sipas traditave popullore në mbrëmjen e festës tek prindërit mblidhen familjet e djemve dhe të vajzave të tyre, nipërit, që të mund të përgatiten për Kreshmën e Madhe, duke vënë mbi tavolinë ushqime të përgatitura me qumësht.

Foto: BTA

Ndjesë kërkojnë më të rinjtë nga më të moshuarit, fëmijët nga prindërit, të martuarit nga kumbarët e tyre – u puthin dorë dhe thonë: Të kërkoj falje nënë, baba...”, “Të faltë Zoti, të jesh i falur!”, është përgjigja e detyrueshme. Një traditë karakteristike nga e kaluara e lidhur me këtë ditë është ndezja e zjarreve. Pasi zjarri pakësohet, ai kapërcehet nga njerëzit e rinj për shëndet gjatë vitit. Pas kësaj rreth tyre luhen valle dhe këndohen këngë.

Më shumë nga rubrika

Kontrata e martesës si rezultat i kulturës së rritur financiare të bullgarëve

Kontrata martesore është diçka e re në legjislacionin bullgar. Si një institut i drejtësisë familjare është aplikuar më 1 tetor 2009 me hyrjen në fuqi të Kodit të ri të Familjes. Deri atëherë çdo gjë e fituar gjatë kohës së martesës është..

botuar më 19-03-19 1.25.MD

Çaste të kapura nga afër dhe nga larg ruajnë kujtesën bullgare

Në atdheun e skulptorëve dhe piktorëve   më të mëdhenj – Itali, statuja e Leonardo da Vinçit, e cila pret dhe përcjell turistët nga mbarë bota në aeroportin “Fiumiçino”, është vepër e një bashkatdhetari tonë. Quhet Asen Pejkov, por janë pak..

botuar më 19-03-19 12.29.MD
Ilijana Jotova:

“Arsim pa kufi” – mundësi për mësim dhe realizim në mbarë botën u paraqitën në Sofje

Në vazhdim të dy ditëve (15 dhe 16 mars) të rinjtë që kërkojnë universitete të përshtatshme dhe mundësi për zhvillim, patën shansin të njihen me programet e paraqitura për arsim, për stazh dhe për punë në kuadrin e ekspozitës “Arsim pa kufi” dhe..

botuar më 19-03-18 3.24.MD