Zgjedhjet Evropiane 2019: Përgatitja është në ecuri

Foto: BGNES

Në lidhje me zgjedhjet e ardhshme në Bullgari për Parlament Evropian më 26 maj Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ) dje (të enjten) shpalli planet e tij për organizimin e vendvotimeve jashtë shtetit, kurse sot (të premten) Presidenti Rumen Radev diskutoi me përfaqësuesit e Komisionit çështje të tjera të rëndësishme të lidhura me zhvillimin e zgjedhjeve.

Ndër aspektet e rëndësishme të përgatitjes është garantimi i kushteve të sigurisë së votimit. Para dy ditësh Ministria e Punëve të Brendshme shpalli një linje telefonike të hapur 24 orë në ditë (telefon 02/982 22 32 dhe e-mail izbor@mvr.bg) për denoncimin e shkeljeve, kurse dje diskutoi me Komisionin Qendror të Zgjedhjeve dhe me Agjencinë Shtetërore për Siguri Kombëtare edhe probleme të tjera të sigurisë, duke përfshirë këtu dhe çështje të lidhura me sigurinë kibernetike. Në këtë etapë nuk ka arsye për shqetësime, po të kemi parasysh se që nga fillimi i fushatës zgjedhore në fundin e prillit deri tani në KQZ janë dhënë vetëm 15 sinjale për shkelje, të lidhura kryesisht me deklarata të papranueshme zgjedhore.

Përshtypje të madhe bëri dhe numri i madh i qendrave të votimit, të cilat do të hapen jashtë shtetit – 191 në 64 vende. Për zgjedhjet e mëparshme për Parlament Evropian numri i tyre ishte 179 në 35 (pothuaj dy herë më shumë do të jenë shtetet këtë herë). Do të mund të votojnë jashtë vendit jo vetëm bullgarët, të cilët vazhdimisht jetojnë në shtetet përkatëse, por edhe ata, të cilët për ndonjë arsye ndodhen jashtë Bullgarisë në ditën e zgjedhjeve. Ata, të cilët preferojnë të votojnë jashtë shtetit, por nuk e kanë deklaruar këtë paraprakisht, mund ta bëjnë këtë duke plotësuar një formular në qendrën e votimit fill para se të hyjnë në kabinën e votimit. Kështu ata do të pohojnë se nuk kanë votuar në ndonjë vend tjetër.

Deri tani janë regjistruar 7 organizata joqeveritare, të cilat dëshirojnë të monitorojnë zhvillimin e zgjedhjeve me numër të përbashkët të vëzhguesve 63. Kanë kërkuar regjistrim dhe vëzhgues ndërkombëtarë nga Forumi Evropian i të Rinjve dhe nga Asambleja Parlamentare për Bashkëpunim Ekonomik të Detit të Zi.

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Më shumë nga rubrika

Kryetaret e komisioneve për politikën e jashtme të parlamenteve të Bullgarisë dhe të Shqipërisë –
Xhema Grozdanova (majtas) dhe Mimi Kodheli (djathtas)

Mimi Kodheli: “Bullgaria do të lobojë për hapjen e negociatave me Shqipërinë”

Me ftesë të kryetares së Komisionit për politikën e jashtme të Kuvendit Popullor të Bullgarisë Xhema Grozdanova për vizitë dyditore zyrtare në Bullgari ndodhet zonja Mimi Kodheli – kryetare e Komisionit për politikën e jashtme të Kuvendit të..

botuar më 19-09-18 3.01.MD

Fillimi i sesionit të ri parlamentar – në përputhje me pritjet për një vjeshtë të nxehtë politike

Fjalimi tepër kritik i presidentit Rumen Radev drejtuar popullit dhe i lexuar në tribunën parlamentare, me të cilin ai akuzoi qeverinë se do të mbetet në histori si qeveria e vetme që nuk ka diskutuar programin e vet me Kuvendin, provokoi reagime..

botuar më 19-09-04 3.33.MD

„Beteja“ për postin e kryetarit të bashkisë së Sofjes – tema numër një në fillim të sezonit të ri politik

Një ditë para seancës së parë të Kuvendit Popullor pas pushimeve verore, emocionet politike janë në kulm e sipër. Arsyet për këtë janë deklaratat zyrtare të rivaleve kryesore për postin e kryetarit të bashkisë së Sofjes për pjesëmarrje në garën..

botuar më 19-09-03 3.42.MD