Folklori krijon miqësira

Ansambli “Goce Dellçev” nga qyteti Sofja dhe Ansambli vokal “Ezerec” nga qyteti Bllagoevgrad në një skenë të përbashkët
Foto: arkiv personal

Më 11 maj në lidhje me Ditën e apostujve të Shenjtë Kirill dhe Metodij në galerinë e Arteve të qytetit të Sofjes do të zhvillohet koncerti me titull “Arti krijon miqësira” i korit popullor pranë Ansamblit “Goce Dellçev” në qytetin e Sofjes me dirigjent Marek Djakov dhe ansamblit vokal “Ezerec” nga qyteti Bllagoevgrad me dirigjent Iljan Juruçki.

Marek Djakov tregoi për Radio Bullgarinë: “Kori popullor “Goce Dellçev” është krijuar gjatë vitit 1945 dhe ka një repertor nga krahinat e ndryshme etnografike të Bullgarisë. Kurse ansambli vokal “Ezerec” është një grup emblematik për traditën korale bullgare dhe ky koncert është një mundësi e shkëlqyer që të prezantohet pasuria vokale e krijimeve korale të kompozitorëve shumë të njohur bullgarë. Partneriteti ynë miqësor daton prej një kohë të gjatë, kurse koncertet tona të përbashkëta dhe në skenën e qytetit Bllagoevgrad dhe në skenën e Sofjes janë kontributi ynë modest ndaj artit koral bullgar. Mendoj se kur jemi të bashkuar, bëhemi më të fortë dhe bashkojmë publikun dhe adhuruesit rreth nesh. Atmosfera në galerinë e qytetit kontribuon për rëndësinë e koncertit në lidhje me ditën e vëllezërve të Shenjtë Kirill dhe Metodij, për të cilën e falënderojmë drejtorin Petër Dimov. Do të paraqesim një tufë shumëngjyrëshe nga të gjitha krahinat etnografike si dhe interpretime emblematike të të dyja koreve. Publiku do të jetë i befasuar nga veprat e reja, të cilat i kemi përgatitur për këtë koncert.”

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

"Festat e Deljos" - një traditë krahinore me pak “shije kozmike”

Që nga viti 2007 në qytetin më jugor të malit të Rodopeve – Zllatograd – muaji shtator është nën shenjën e festave për kujtim të Vojvodës Deljo. Ky hero ka jetuar në fund të shekullit të XVII dhe në fillim të shekullit të XVIII dhe mund të thuhet se..

botuar më 19-09-21 8.10.PD

Margarita Petkova: “Bellokamenica-2019” përsëri do të na zhytë në magjinë e kulturës bullgare”

Fshati Carevec ndodhet 10 kilometra larg qytetit Mezdra dhe 24 kilometra larg qytetit Vraca. Në veri fshati është i rrethuar nga zinxhiri i kodrave, të cilët e ruajnë nga stuhitë e forta veriore, kurse në jug dredhon lumi Iskër.  Në fshat që prej kohe..

botuar më 19-08-27 10.34.PD

Këngë dhe valle pranë Shenjtërores “Shputa e Hyjlindëses”

Në pushimoren Banjo Minerale të Stara Zagorës hapet edicioni i 14-të i Tubimit kombëtar folklorik trak “Shputa e Hyjlindëses”. Ai mban emrin e zonës “Shputa e Hyjlindëses” e cila konsiderohet një vend i shenjtë plotë energji. Sipas legjendës aty..

botuar më 19-08-24 9.05.PD