Zgjedhjet Evropiane 2019: Komisioni Qendror i Zgjedhjeve hodhi poshtë ankesën e GERB-it kundër Presidentit

Foto: BGNES

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ) hodhi poshtë ankesën e partisë në opozitë GERB se me disa nga shfaqjet e veta publike Presidenti Rumen Radev është përfshirë në fushatën paraelektorale në dobi të Partisë Socialiste Bullgare. Burime të Komisionit komentuan para Radios Kombëtare Bullgare (BNR) se Kreu i Shtetit nuk i ka shkelur rregullat. Një ditë më herët me argumentet e njëjta KQZ hodhi poshtë edhe ankesën e Partisë Socialiste Bullgare (BSP) se Kryeministri Bojko Borisov e përdor resursin shtetëror për zhvillimin e fushatës paraelektorale në dobi të GERB-it. Kështu Komisioni demonstroi sjellje të pavarur edhe sa u përket pushtetarëve, edhe sa i përket opozitës.

Kryetarja e listës së GERB-it dhe të Bashkimit të Forcave Demokratike Maria Gabriel deklaroi në një debat televiziv me kryetaren e listës së BSP-së Elena Jonçeva se nuk duhet t’u lejohen formacioneve populliste për të hyrë në Parlamentin Evropian. Ajo dha si shembull popullizmi idenë e mbrojtur nga BSP për pagë unike minimale evropiane. Jonçeva u kundërvu, duke deklaruar se tashmë 12 vjet Bullgaria është pjesë e BE-së dhe atje janë derdhur miliardë investime, por tani për tani nuk ka afrim me BE-në, varfëria është rritur dhe për shkak të korrupsionit gjithnjë e më të madh ndër pushtetarët nuk ndihet efekti i programeve evropiane. Lideri i Partisë së Socialistëve Evropianë dhe kandidat për eurodeputet i BSP-së Sergej Stanishev shpalli se është për një Bashkim Evropian, ku njerëzit dhe jo korporatat do të jenë gjëja më e rëndësishme dhe ku nuk do të ketë “bërthama” dhe “periferi”.

Në emrin e “Patriotëve për Valeri Simeonov” (Fronti Kombëtar për Shpëtimin e Bullgarisë dhe Klasa e Mesme Evropiane) lideri i listës së këtij bashkimi Valeri Simeonov nguli këmbë që Bullgaria të kërkojë bashkëmendimtarë ndër shtetet evropiane, të cilat vuajnë më shumë nga rregullimi i tepërt i shteteve të mëdha evropiane. Sipas Simeonovit Franca dhe Gjermania kanë qëllim që Evropa të ndahet në Evropë Perëndimore dhe në Evropë Lindore, që është një provë e qartë për imponimin e interesave të shteteve të mëdha.

Në fushatën paraelektorale bëri përshtypje përfshirja e papritur e ish-liderit të Lëvizjes për të Drejtat dhe Liritë (DPS) Ahmed Dogan, i cili që prej vitesh është kryetar nderi i formacionit dhe u shmanget shfaqjeve publike. Duke e shkelur heshtjen e tij të zakonshëm Dogan i bëri thirrje elektoratit të DPS-së për t’u mobilizuar maksimalisht dhe nënvizoi se zgjedhjet e ardhshme për Parlament Evropian janë jashtëzakonisht të rëndësishme për DPS-në, sepse e hapin rrugën e paraqitjes së mirë në zgjedhjet e ardhshme vendore dhe parlamentare në Bullgari.

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Zgjedhjet Evropiane 2019: Zgjedhjet Evropiane filluan në disa vende, në Bullgari fushata po vazhdon

Sot filluan zgjedhjet për deputetë evropianë në Holandë dhe në Britaninë e Madhe, nesër ato do të vazhdojnë në Irlandë dhe në Çeki, më 25 maj janë në Letoni dhe Sllovaki, kurse në Bullgari dhe në vendet e tjera të BE-së do të jenë dietën e diel – më 26..

botuar më 19-05-23 2.14.MD

Zgjedhjet Evropiane 2019: Tema evropiane përsëri në rendin e ditës në fundin e fushatës zgjedhore

Pesë ditë para zgjedhjeve për deputetë të Parlamentit Evropian, të cilat në Bullgari do të zhvillohen më 26 maj, temat evropiane rikthehen në deklaratat e pjesëmarrësve në fushatën zgjedhore, duke pasur parasysh se deri tani në to dominonin..

botuar më 19-05-22 12.55.MD

Zgjedhjet Evropiane 2019: GERB dhe Partia Socialiste Bullgare konfrontohen dhe në etapën e fundit të fushatës zgjedhore

Disa orë pasi kryeministri dhe lider i partisë GERB Bojko Borisov deklaroi në një intervistë se në luftën zgjedhore Partia Socialiste Bullgare përdor mjete nga tekstet shkollore të KGB-së (Komitetit të Sigurisë Shtetërore), liderja e listës së Partisë..

botuar më 19-05-21 1.38.MD