13-vjeçari Angell u ndihmon fëmijëve me sëmundje të rënda

Djali dhuron video lojëra për repartet pediatrike në Bullgari

Desisllava dhe Dimitër janë pronarët e një kompanie të vogël bullgare, e cila merret me prodhimin thasëve të gjumit , të krijuar posaçërisht  për nevojat e reparteve të neonatologjisë në spitalet. Përpara 1 viti ata startuaniniciativën  “Thasët e gjumit me kauzë”, dhe deri në këtë moment  ua kanë dhuruar mbi 3 mijë thasë 45 reparteve të lindjes në 31 qytete bullgare.

Një ndihmës i rëndësishëm në firmë  gjatë pushimeve është 13-vjeçari Angell. Një lojtar i ndezur, ai rastësisht has me një histori, e cila krejtësisht e ndryshon perceptimin e tij për e video lojërat.

“Pamë një reportazh” – kujtohet Desisllava. “Aty tregohej për fëmijë, të cilëve unevojitet të kalojnë një kohë të gjatë në spital – me sëmundje onkologjike,fëmijë me transplantime ose me probleme të tjera të rënda shëndetësore. Dhe doli se, video lojërat në spital jo vetëm se i i dëfrenjnë fëmijët, por kanë dhe një efekt terapeutik. Pasi e pa këtë reportazh, ai i bëri një përshtypje të madhe Angellit dhe që atëherë ai mendon se si të mund të bëhet kështu që në të gjitha spitalet bullgare, fëmijët të kenë mundësi të luajnë video lojëra, më shpresën se në këtë mënyrë  do të shërohen më shpejt dhe më shpejtë do të kthehen në shtëpi..

Për orë të numëruara kauza Game on (“Që të gjithë janë në lojë”) fitoi një përkrahje të madhe jo vetëm nga ata e fëmijëve dhe prindërve, por dhe nga ana njerëzve të cilët merren pikërisht me përpunimin e lojërave.


“Njerëzit reaguan menjëherë, përditë marrim dhjetëra lojëra, kështu që mendojmë se, iniciativa e Angjellit me të vërtetë do të jetë e dobishme, aq më shumë se ajo është me rëndësi të madhe për vetë atë – tha Desisllava. – Donim që me këtë fushatë të tërheqim vëmendjen e shoqërisë, që të mund të flitet më shumë për këta fëmijë. Bëmë thirrje që kush ka lojëra për PlayStation 4 dhe dëshiron t’i dhurojë, ta bëjë këtë për kauzën tonë. Qëllimi ynë është që deri më 1 qershor të sigurojmë lojëra për 4 spitale. I pari do të jetë spitali “Llozenec”, ku ka një repart për fëmijë që presin për transplantime ose me organe të transplantuara. Pas kësaj  që të tria spitalet e mëdha të onkologjisë në qytetet Sofje, Plovdiv dhe Varna”.

Tanimë janë gati dhe “stacionet gaming”-  karroca me rrota të punuara me porosi, në të cilat do të instalohet një televizor me konsolë me  lojëra të ndryshme, kufje dhe internet me qasje pa tela. Do të sigurohet mundësi që me fëmijën të mund të luajnë akoma disa fëmijë të tjerë ose prindërit e tij.


“Shpresoj se është me rëndësi që më shumë njerëz të mësojnë për këtë, pavarësisht në se do të marrin pjesë në fushatë, apo jo. Sepse shoqëria  duhet të flasë  për këta fëmijë. Në këtë betejë serioze në jetën e vet ata kanë nevojë prej përkrahje, si dhe për pak gëzim, të cilin ne do të donim t’ua japim, duke iu dhënë mundësi të kalojnë më lehtë dhe në mënyrë më dëfryese kohën, derisa janë në spital” – thotë Desisllava.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: arkiv personal

Më shumë nga rubrika

Foto: EPA/BGNES

Ngjarjet me adresë ballkanike

Mogherini: BE-ja bëri një gabim historik duke mos i filluar negociatat me Tiranën dhe Shkupin Përfaqësuesja e tanishme e Lartë e Bashkimit Evropian për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë Federica Mogherini komentoi se liderët e Bashkësisë..

botuar më 19-10-21 2.16.MD

Nxënësit bullgarë janë ndër më të fortët në olimpiadat e shkencave natyrore

Sofia Tech Park është mikpritësi i nismës “Science Bricks – Shkencë me kauzë”. Qëllimi është që të popullarizohen arritjet e nxënësve bullgarë me medalje nga forumet ndërkombëtare të shkencave. Në një skenë prezantohen shkencëtarë prijës me shpikjet e..

botuar më 19-10-19 9.00.PD

Parashutistët kanë se çfarë t’u tregojnë brezave të ardhshëm

Në Bullgari 18 tetor është Dita e Parashutistit Ushtarak. Sot mbushen 75 vjet pas ngjarjes, së cilës i është kushtuar kjo festë. Bëhet fjalë për “pagëzimin luftarak” të Batalionit të Parë të Parashutistëve më 18 tetor 1944 dhe për sulmin e pozicionit të..

botuar më 19-10-18 1.37.MD