Me një sërë ngjarjesh shënojmë Ditën Botërore të Mjedisit në Bullgari

Autor:
Foto: arkiv

Ndotja e ajrit është tema kryesore e ngjarjeve të sivjetshme nga programi  i Ditës Botërore të Mjedisit-5 qershor. Sipas fjalëve të ministrit të ekologjisë Neno Dimov, në Bullgari ka përparim sa i përket luftës me ndotjen e ajrit. Sipas tij i gjithë rajoni verilindor  i vendit u përgjigjet normave për cilësi, kurse qytetet Dobriç, Varna dhe Devnja tanimë janë jashtë procedurës penale mbi këtë çështje, e cila na është imponuar nga Komisioni Evropian. Dimov mendon se akoma nuk mund të flitet për heqjen e saj të plotë, me qenë se 17 qytete tek ne, akoma nuk u përgjigjen standardeve, më në veçanti sa u përket grimcave fine të pluhurit.

Mbi 50 janë iniciativat në të gjithë Bullgarinë, me të cilat Ministria e Mjedisit dhe e Ujërave dhe strukturat e saj regjionale e shënojnë këtë ditë - ekspozita të pikturave për fëmijë, marshime me nxënës, stërvitje në lëmin e ekologjisë. Një aksent në programin e Ministrisë për 5 qershorin është ekspozita “Inovacione për cilësinë e ajrit”, organizuar bashkërisht me Bashkinë e Kryeqytetit, në të cilën kompani bullgare do të paraqesin vendimet e tyre inovative. Shfaqjet e ndryshme  të cilat kanë për qëllim të angazhojnë qytetarët me kauzën e rëndësishme sociale do të vazhdojnë deri më 12 qershor.

Parku Jugor në Sofje është mikpritës i festivalit ekologjik, organizuar nga Fondacioni “Shkenca për natyrën”. Demonstrata të ndryshme do të tregojnë sesi ajri i ndotur ndikon mbi jetën dhe shëndetin tonë dhe si të pakësojmë kontributin tonë personal ndaj ndotjes së tij. Çdo një i cili dëshiron mund të bëjë një analizë për të kuptuar nëse mushkëritë e tij funksionojnë normalisht. Ndotja e ajrit ka një ndikim të dëmshëm mbi natyrën, prandaj ekspertët do të japin mësime sesi t’i dallojmë pemët e sëmura dhe të drejtojmë sinjale deri tek institucionet kompetente. Për një diagnozë më të saktë të sëmundjeve është e domosdoshme një teknikë e specializuar sirezistografdhearbotom. Këto janë pajisje elektronike për studimin e gjendjes së pemëve të gjalla përmes sinjaleve të tingujve pa u shkelur tërësia e kores. Ato japin mundësi të përcaktohet gjithashtu ekzistenca e procesit të kalbjes  dhe aftësia e pemës për ta përballuar këtë problem.

Gjatë gjithë ditës organizata, të cilat merren me përdorimin e veshjeve të përdorura dhe me prodhime të tjera të tekstilit, do t’u tregojnë qytetarëve dhe miqve të kryeqytetit si t’u japin një jetë të re veshjeve dhe sendeve të tyre, pa e dëmtuar mjedisin ose cilësinë e ajrit.

5 qershori është shpallur Ditë Botërore e Mjedisit me vendimin e marrë në sesionin e 27 të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në Stokholm më 15 dhjetor 1972, kur është miratuar dhe deklarata për mjedisin. Dokumenti është i njohur si marrëveshja e parë ndërkombëtare për parimet, mbi të cilat do të realizohet mbrojtja ekologjike e planetit. Në po këtë sesion është krijuar një organizatë e re në kuadrin e OKB-së - UNEP, nën patronazhin e së cilës organizohet dhe Dita Botërore e Mjedisit. Çdo vit më 5 qershor jepet dhe çmimi i OKB-së në fushën e mjedisit dhe të zhvillimit - Global 500. Mbajtës të tij deri në këtë moment janë kryeministra, ministra, politikanë dhe figura shoqërore të cilët kanë kontribuar për ruajtjen e mjedisit.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Një bullgar përpunoi një metodë të re për luftë me qelizat e kancerit

Mjeku bullgar Vlladimir Zharov dhe ekipi i tij po testojnë një sistem personal për luftë me kancerin e lëkurës. Krijuesit e metodës së re dëshmojnë se tek 27 nga 28 pacientë, sistemi i tyre prek qelizat e tumorit në mënyrë 1000 herë më efektive në..

botuar më 19-06-23 10.35.PD

Fondacioni “Breza të tërë bashkë” përkrah ëndrra në shtëpinë për të moshuar në qytetin Plovdiv

Çdo të shtunë në qendrën për njerëz të moshuar “Shën Vasili” në qytetin Plovdiv vullnetarët e fondacionit “Breza të tërë bashkë” e kalojnë  ditën e vet të pushimit me banuesit e saj. Bisedojnë, shkojnë në shëtitje, vizitojnë ngjarje kulturore,..

botuar më 19-06-22 8.30.PD

Nga kopshti ynë në tryezën tuaj me dashuri

Denka dhe Petër Gjeorgjievi ka në krijuar fermën e tyre të vogël familjare përpara 11 vjetëve në fshatin Isperihovo, të vendosur  në këmbët e kodrave perëndimore të malit të Rodopeve. Deri atëherë ata kanë rritur pemishte në kopshtet, të cilat pas..

botuar më 19-06-21 1.03.MD