Fitimet e bankave në Bullgari po vazhdojnë të rriten, edhe pas rekordit të shënuar gjatë vitit 2018

Foto: dnevnik.bg

Gjatë katër muajve të parë të këtij viti bankat në Bullgari konstatojnë fitim të pastër 232 mln euro /454 mln leva/, që do të thotë 14.5 për qind më shumë në krahasim me prillin e vitit 2018. Gazeta “Sega” komentoi se kjo rritje bën përshtypje të madhe, sidomos në sfondin e interesave shumë të ulëta bankare më shumë se një vit. Për tërë vitin 2018 fitimi i sistemit bankar arriti 850 mln euro /1.67 mlrd leva/, ose 40 për qind rritje kundrejt vitit 2017, që është një nivel rekord gjatë 10 viteve të fundit.

Kreditë dhe depozitat bankare kanë vazhduar të rriten dhe në fund të prillit kanë arritur përkatësisht 31.9 mlrd euro /62.3 mlrd leva/ dhe 46.8 mlrd euro /91.6 mlrd leva/. Kreditimi i forcuar dhe shpenzimet pothuajse zero të depozitave janë shkaqet që bankat të fitojnë nga interesat 467 mln euro /912.6 mln leva/ gjatë katër muajve të parë të vitit të tanishëm, që është me 5.5 për qind më shumë nga përpara një viti. Dy herë më shumë janë rritur të ardhurat neto nga taksat, të cilat nga janari deri në prill janë gjithsej 185 mln euro /360.8 mln leva/, ose me 10 për qind më shumë në krahasim me 2018-ën. Mirëpo, për rezultatet e mira financiare të sistemit bankar në Bullgari kanë kontribut edhe shpenzimet më të ulëta për spastrimin e kredive të këqija. Gjatë 4 muajve të vitit të kaluar shpenzimet për shvlerësimin e huave me probleme kanë qenë 67 mln euro /131 mln leva/, derisa sivjet deri më 30 prill ato kanë qenë 56 mln euro /110 mln leva/. Sipas të dhënave të Bankës Popullore Bullgare tani kreditë e këqija janë 3.4 mlrd euro /6.71 mlrd leva/, gjë që i përgjigjet 7.4 për qind prej portofolit të përbashkët të kredive të sistemit bankar.

Në lidhje me kandidaturën e Bullgarisë për të hyrë në sallën e pritjes të eurozonës, deri në fund të këtij muaji Banka Qendrore Evropiane duhet të përfundojë kontrollin e gjashtë bankave. Po kontrollohen dhe tri bankat më të mëdha: UniCredit Bulbank, Banksa DSK dhe OBB (Banka e Bashkuar Bullgare), si dhe tri me pjesëmarrje mbizotëruese bullgare: Banka e Parë e Investimeve, Banka Kooperative Qendrore dhe Investbank, shkruhet gjithashtu në gazetën “Sega”.

Përpiloi: Stoimen Pavllov

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Tomisllav Donçev në konferencën “Biznesi dhe regjionet”

Bashkitë e vogla dhe aktive regjistrojnë rritje më të madhe të punësimit dhe të ardhurave

Me rëndësi kyçe për zhvillimin e regjioneve janë zonat industriale, është kategorik Zv.Kryeministri Tomisllav Donçev. Më të larta janë pagat në rajonet me punësim më të madh, tregojnë analizat e Institutit të Ekonomisë së Tregut...

botuar më 19-06-24 2.16.MD

250 vende të reja pune hap një firmë për prodhim të sistemeve klimatike në Bozhurishte

Furnizuesi për një nga kompanitë më të mëdha të automobilave Behr-Hella Thermocontrol investoi 16.2 milionë euro /31,6 milionë leva/ për zgjerimin e uzinës së vet në Bullgari, e cila gjendet në zonën ekonomike të lagjes Bozhurishte të kryeqytetit. Në këtë..

botuar më 19-06-22 10.25.PD

Një shoqëri, filial i Hekurudhave Gjermane, do të rimëkëmbë Uzinën e Riparimit të Vagonëve në Karllovo

Shoqëria “Di Bi Kargo” – një filial i Hekurudhave Gjermane “Dojçe Ban” lidhi një kontratë për blerjen e Uzinës së Riparimit të Vagonëve në qytetin bullgar Karllovo. Uzina, e cila u krijua në vitin 1964, u shpall në falimentim në vitin 2015 dhe që..

botuar më 19-06-15 9.10.PD