Bullgaria është organizatore e Kongresit të Gjashtë Botëror të Agjencive të Informacionit

Maksim Minçev
Foto: arkiv

Më 13 qershor në Pallatin Kombëtar të Kulturës në Sofje fillon punimet Kongresi i Gjashtë Botëror i Agjencive të Informacionit. Brenda 3 ditëve – deri më 15 qershor, përfaqësues të më se 100 shteteve dhe më se 120 mediave  do të diskutojnë të ardhmen e lajmeve në kushtet e hapësirës së sotme mediatike. Kongresi organizohet nga Këshilli Botëror i Agjencive të paraqitur nga liderët më të mëdhenj të informacionit si Rojters, Asoshejtet Pres, Tajms, TASS, Frans Pres, Sinhua etj. Me ndihmën e Agjencisë Telegrafike Bullgare, programi i larmishëm i forumit parashikon që pjesëmarrësit jo vetëm të njihen me mediat bullgare, por edhe të takohen me përfaqësues të klasës politike bullgare, të realizojnë kontakte me shoqërinë bullgare dhe të njihen me folklorin, kulturën dhe traditat tona. Ditën e fundit parashikohet vizitë në Kryeqytetin Evropian të Kulturës – Pllovdiv.

Mendoj, që në se do të përfitojmë nga kjo veprimtari, do të jetë shumë mirë për shtetin – theksoi në një intervistë për Radion Kombëtare Bullgare Maksim Minçev, drejtor i përgjithshëm i Agjencisë Telegrafike Bullgare dhe shtoi: - Nga njëra anë është i përqendruar një vëmendje e madhe mediatike, ndërsa nga ana tjetër Bullgaria do të hyjë në informacione të shumta. E larmishme është paleta e pjesëmarrësve. Për mua është shumë interesant njeri prej miqve tanë – shkrimtari, gazetar dhe filozof me famë botërore Erik Uajnër (Eric Weiner). Vetëm në Bullgari librat e tij kanë një tirazh njëqindmijësh. Para të gjithë pjesëmarrësve ai do të flasë për gjeografinë e mençurisë.

Pritet pjesëmarrësit të diskutojnë zhvillimin e rrymës së informacionit. E ardhmja e tij lidhet me ndryshimet e mëdha strukturore dhe teknologjike në mediat – internet, rrjetet sociale, intelekti artificial. Ata kërcënojnë ekzistencën e vet profesionit të gazetarit – theksoi Maksim Minçev. Sipas tij mungesa e rregullave në hapësirën mediatike dhe interpretimi i lirë i informacionit mediatik janë shkak për lajme të rreme:

Pak ose shumë ato tema ishin dhe vazhdojnë të jenë objekt i shumë diskutimeve dhe i konferencave në Bullgari. Megjithëkëtë nuk mund të gjejmë përgjigjen e saktë të pyetjeve. Është e dukshme, që intelekti artificial është gati të hyjë në mediat. Personalisht unë mendoj se nuk jemi gati, sepse ai është një gjë e panjohur. Vitet e fundit jo vetëm gazetaria e agjencive me specifikën e saj, por tërë profesioni po ndryshohet. Ndryshohet tërë infrastruktura e mediave. Gjithçka është shumë dinamike dhe ngandonjëherë ndryshimet realizohen brenda një muaji, jo brenda dekadave, siç ishte më parë.

Sipas drejtorit të Agjencisë Telegrafike Bullgare, pas rënies së Murit të Berlinit filloi një deshtetëzim i mediave në mbarë Evropën dhe të parët të cilët alarmojnë, se ky është një qëndrim i gabuar janë vendet e Evropës Perëndimore.

Media publike ka vendin e vet, ndërsa në vendet tona nga Blloku i Lindjes media shoqërore është jashtëzakonisht e nevojshme për shoqërinë. Në se udhëhiqemi nga interesi tregtar, reklamat dhe ligjet e fitimit, mund të dalë, se kemi privuar nga mundësia të disponojmë informacion real për shkak të karakterit subjektiv të politikës private, tha në përfundim Maksim Minçev.

Adaptuar për Radio Bullgarinë: Darina Grigorova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Parashutistët kanë se çfarë t’u tregojnë brezave të ardhshëm

Në Bullgari 18 tetor është Dita e Parashutistit Ushtarak. Sot mbushen 75 vjet pas ngjarjes, së cilës i është kushtuar kjo festë. Bëhet fjalë për “pagëzimin luftarak” të Batalionit të Parë të Parashutistëve më 18 tetor 1944 dhe për sulmin e pozicionit të..

botuar më 19-10-18 1.37.MD

Festa e gjellës më bullgare është në fshatin Smiljan

Një tas me gjellën e ngrohtë më karakteristike dhe të shijshme bullgare do të mbledhë në festën e Rodopeve adhuruesit e fasules së fshatit Smiljan. Edhe sikur të vijnë miq nga i gjithë vendi për çdonjërin do të ketë nga një tas nga specialiteti i cili e..

botuar më 19-10-17 2.02.MD

Inceneratori në Sofje ngre pyetje pa përgjigje të qarta

Djegia e mbetjeve në Sofje mendohet nga Komuna e Sofjes dhe “Ngrohja Qendrore Sofja” akoma që nga viti 2008. Që atëherë deri tani, bashkia nuk i ka parasysh zhvillimet pozitive në legjislacionin për menaxhimin e mbeturinave në Bashkimin Evropian, as në..

botuar më 19-10-14 5.11.MD