Inxhinieri Ernesto Noriega: Mbrojtja nga rrufeja në Bullgari - ka nevojë për norma të forta dhe kontroll

Foto: BGNES

Muaji i parë i verës sipas traditës solli me vete shtrëngata, kurse ato morën jetë njerëzore, një nga të cilët - në një kënd fëmijësh në Sofje. U dogjën dhe shtëpi. Në rendin e ditës dolën problemet në sferën e projektimit, ndërtimit dhe mirëmbajtjen e sistemeve të mbrojtjes nga rrufetë. Pas kësaj fjalimet mbi temën ishin zëvendësuar nga çështjet për financimin e partive dhe përcaktimin e rregullave për kafshët shtëpiake, mbase deri në incidentin tjetër tragjik. Në fakt, incidentet me rrufetë po shtohen në gjithë botën, shkaku për të cilën është ngrohja globale. Por pyetja është se çfarë bëjmë për parandalimin e rasteve të tilla. Tek ne nuk ka një statistikë të saktë në këtë fushë, thotë eksperti në fushën e mbrojtjes nga rrufetë inxhinieri Ernesto Noriega Stefanov.

Pyetjes nëse ka zona në vend, të cilat janë më të rrezikshme sa i përket stuhive, ai përgjigjet:

“Në Bullgari mungon një rrjet, i cili të llogarisë rënien e rrufeve në një kohë reale. Sipas hartës për rajonizimin e vendit për nga intensiteti i veprimtarisë së rrufeve në Rregulloren aktuale numër 4 për mbrojtje nga rrufetë, rajoni i Sofjes është mes atyre me numër mesatar vjetor më të madh në 1 km kuadrat - 12, për pjesët e tjera të nedit ky numër është 5. Rregullorja është nga viti 2010 dhe tashmë është e vjetër. Sipas meje ka nevojë për aktualizim të hartës, gjë e cila mund t'i ndihmojë projektuesit - një nga kriteret për përcaktimin e nivelit të rrezikut për godinat është pikërisht intensiteti i rrufeve në regjion - vë në dukje Inxhinieri Noriega dhe nënvizon, se prej një aktualizimi ka nevojë dhe baza normative në tërësi, me qenë se në praktikë shumë projektues punojnë mbi kritere të vjetërsuara.Në qoftë se ndonjë vendos të projektojë sistem për mbrojtje nga rrufeja për ndonjë një park fotovoltaik për shembull, nuk do të gjejë rregulloren e nevojshme udhëzimesh. Në fakt nuk ekziston. Për shkak të kësaj mjaft projektues improvizojnë, kërkojnë informacion në internet. Vetë organet e kontrollit shpesh nuk kanë kapacitetin e domosdoshëm dhe kontrolli përfundon me tokëzimin.”

Një problem tjetër sipas ekspertit është se këtu çdo një mendon se është specialist mbi të gjitha gjërat. “Kemi firma të shumta elektromontuese, të cilat kryejnë çdo gjë, përfshi dhe mbrojtjen nga rrufetë. Në shtetet e tjera si Franca, Spanja, Gjermania, Shtetet e Bashkuara nuk është kështu. Aty ka firma, të certifikuara posaçërisht të ndërtojnë sisteme për mbrojtje nga rrufetë“, thotë Noriega.

Tek ne veprojnë maksimum 4 firma profesionale në këtë fushë, të cilat nuk mund të mbulojnë të gjithë Bullgarinë. Kështu shpesh ndërtohen sisteme të cilat nuk garantojnë  mbrojtje efektive kundër rrufeve.

Sipas rregulloreve evropiane, pas rënies së rrufesë në një sistem mbrojtës zhvillohet kontroll i të gjithë sistemit. Pas kësaj duhet të montohen dhe numërues të rrufeve. Gjatë rënies së rrufesë sistemi duhet të kontrollohet dhe të certifikohet përsëri. Është e domosdoshme dhe mirëmbajtje e sistemeve mbrojtëse e godinave të vjetra. Në Bullgarie gjithë kjo nuk bëhet. Për përballimin e këtyre problemeve janë të domosdoshme rregulla më të rrepta dhe kontroll efektiv. Tani në vend sipas fjalëve të Ernesto Noriegës: “Shumë nga sheshet për fëmijët dhe stadiumet, kishat dhe manastiret, ku mblidhen qindra njerëz, janë pa sisteme mbrojtëse. Shkoni në Stamboll -  të gjitha xhamitë aty kanë mbrojtje kundër rrufeve. Tek ne problemi është se, gjithmonë presim që të ndodhë diçka dhe atëherë marrim masa".

Dhe në fund disa këshilla praktike nga eksperti për këtë se çfarë duhet të bëjmë në qoftë se na arrin një stuhi e rrufeshme në mal:

“Është mirë të mos të qëndrojmë në afërsi të ndonjë peme të izoluar, por pranë ndonjë grupi të tillë dhe jo më afër se 1 metër nga pema. Nuk duhet të përdorim celularë, të hapim çadër dhe të mbajmë në duar kallam. Që të pakësojmë rrezikun është mirë të ulemi bisht duke e mbledhur trupin në formën e një topi, pa e prekur tokën me duar dhe në këtë mënyrë të presim sa të largohet stuhia”.

Sipas inxhinierit Noriega, për parandalimin është e domosdoshme të punohet dhe me fëmijët akoma në shkollë, kur vetë ai është gati të ndihmojë me përpunimin e broshurave informative. Kjo mund të ndihmojë për ndërtimin e një kulture të përgjithshme mes popullsisë mbi këtë problem.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: paradise-electric.eu

Më shumë nga rubrika

Parashutistët kanë se çfarë t’u tregojnë brezave të ardhshëm

Në Bullgari 18 tetor është Dita e Parashutistit Ushtarak. Sot mbushen 75 vjet pas ngjarjes, së cilës i është kushtuar kjo festë. Bëhet fjalë për “pagëzimin luftarak” të Batalionit të Parë të Parashutistëve më 18 tetor 1944 dhe për sulmin e pozicionit të..

botuar më 19-10-18 1.37.MD

Festa e gjellës më bullgare është në fshatin Smiljan

Një tas me gjellën e ngrohtë më karakteristike dhe të shijshme bullgare do të mbledhë në festën e Rodopeve adhuruesit e fasules së fshatit Smiljan. Edhe sikur të vijnë miq nga i gjithë vendi për çdonjërin do të ketë nga një tas nga specialiteti i cili e..

botuar më 19-10-17 2.02.MD

Inceneratori në Sofje ngre pyetje pa përgjigje të qarta

Djegia e mbetjeve në Sofje mendohet nga Komuna e Sofjes dhe “Ngrohja Qendrore Sofja” akoma që nga viti 2008. Që atëherë deri tani, bashkia nuk i ka parasysh zhvillimet pozitive në legjislacionin për menaxhimin e mbeturinave në Bashkimin Evropian, as në..

botuar më 19-10-14 5.11.MD