Bullgaria – e vendosur të bëhet lidere në politikat klimatike në rajon aty nga viti 2030

Foto: greenpeace.org

”Greenpeace” – Bullgaria dhe organizata ekologjike “Për Tokën” përshëndesin hapin vendimtar të Bullgarisë të përkrahë qëllimin e përbashkët për ekonominë neutrale të karbonit të Bashkimit Evropian deri në vitin 2050. Kjo u bë në mbledhjen e Këshillit Evropian në Bruksel gjatë muajit qershor, kur një nga temat e debatit ishte përballimi i krizës klimatike. Disa ditë para kësaj kryeministri Borisov deklaroi se ndryshimet klimatike janë fakt dhe dha premtim se Bullgaria do të punojë për realizimin e qëllimeve ambicioze mjedisore.

“Përkrahja për nivelet neutrale të emisioneve të karbonit deri në vitin 2050 është një deklaratë e guximshme se Bullgaria mund të avancojë dhe të kthehet në një nga liderët në politikat klimatike në regjion. E pikërisht – për heqjen dorë nga qymyrguri deri në vitin 2030 dhe krijimin e planeve konkrete për zhvillimin e burimeve të rinovueshme dhe për tranzicion të drejtë  në fushën e energjetikës të regjioneve e varura nga industria e qymyrgurit. Para disa ditëve Sllovakia e shpalli 2023-ën  vitin e fundit për përdorimin e qymyrgurit për qëllime energjetike” komenton Genadi Kondarev nga shoqata “Për Tokën”.

Më shumë nga rubrika

Inceneratori në Sofje ngre pyetje pa përgjigje të qarta

Djegia e mbetjeve në Sofje mendohet nga Komuna e Sofjes dhe “Ngrohja Qendrore Sofja” akoma që nga viti 2008. Që atëherë deri tani, bashkia nuk i ka parasysh zhvillimet pozitive në legjislacionin për menaxhimin e mbeturinave në Bashkimin Evropian, as në..

botuar më 19-10-14 5.11.MD
Foto: EPA/BGNES

Ngjarjet me adresë ballkanike

Shqipëria, Serbia dhe Maqedonia e Veriut janë duke u përgatitur për një “Shengen të vogël” Në Novi Sad Presidenti i Serbisë Aleksandër Vuçiç dhe kryeministrat e Maqedonisë së Veriut dhe të Shqipërisë Zoran Zaev dhe Edi Rama u morën vesh për..

botuar më 19-10-14 1.19.MD

Koleksionuesi i hekurave – piktori Dimitër Dobrev nga Plovdivi

Piktori Dimitër Dobrev nga Plovdivi, zbuluesi i një hekuri nga përpara 45 viteve, të hedhur si një mbeturinë e panevojshme, është krijuesi i ekspozitës origjinale prej hekurave që mund të shihet në Shtëpinë e Hindlijanovit në qytetin e vjetër të..

botuar më 19-10-13 2.05.MD