Ngjarjet me adresë ballkanike

Kiriakos Mitsotakis dha betim si kryeministër i Greqisë

Foto: EPA/BGNES

Lideri i “Demokracisë së Re” Kiriakos Mitsotakis dha betim si kryeministër i Greqisë pas zgjedhjeve parlamentare të zhvilluara gjatë së dielës. Partia e tij e së qendrës së djathtë fitoi kundër partisë së kryeministrit të deritanishëm SIRIZA me pothuaj 40% prej votave dhe kështu do të ketë mundësinë të qeverisë vetë. Në deklaratën e vet të parë pas shpalljes së rezultateve Mitsotakis premtoi të punojë me këmbëngulje për t’u përgjigjur pritjeve e zgjedhësve. SIRIZA mori pothuaj 32% prej votave të grekëve dhe kështu u bë partia më e madhe opozitare.


Kroacia – kandidate për valutën unike

Foto: Reuters

Zagrebi ka nisur procedurën për të hyrë në mekanizmin e shkëmbimeve europiane (ERM II) që do t’i lejojë vendit për të aderuar në monedhën unike. Zagrebi shpreson se do të mund të hyjë në ERM II – ashtuquajturën “dhomë pritjeje” brenda mesit të vitit 2020 dhe se do të futet në zonën euro tri vite më vonë. Në përkrahje të kandidaturës së vet Kroacia paraqiti dhe planin e saj për reforma, të cilat do t’i zbatojë para se të hyjë në ERM II dhe deklaroi se është arritur një ulje e konsiderueshme e disbalancave në vend.


Një hap përpara drejt ndërtimit të gazsjellësit mes Egjiptit dhe Qipros

Foto: phys.org

Presidenti i Egjiptit Abdel Fattah el-Sisi ka miratuar marrëveshjen për ndërtimin e gazsjellësit të drejtpërdrejtë midis shtetit të tij dhe Qipros. Marrëveshja për ndërtimin e gazsjellësit të parë detar për transmetimin e gazit qipriot në Egjipt, i cili pastaj do të rieksportohet në Evropë, ishte nënshkruar nga qeveritë e të dy vendeve më 19 shtator 2018. Dokumenti qëllon garantimin e sigurisë së furnizimeve të gazit natyror dhe shmangien e tatimit dyfishtë në këtë tregti. Zbulimi i fushave të gazit në Mesdheun Lindor çoi deri në përforcimin  e dialogut midis Egjiptit, Qipros, Greqisë dhe Izraelit, por edhe në tension me Turqinë.


UNESKO-ja kërkon shkatërrimin e mbi 1000 objekteve ilegale në Ohër

Foto: EPA/BGNES

Ohri ka mundësi të evitojë përfshirjen e vet në listën negative të trashëgimisë së rrezikuar kulturore. Deri më 1 shkurt Ohri, i cili është pjesë e listave të trashëgimisë natyrore dhe kulturore të UNESJKO-së përkatësisht nga viti 1979 dhe 1980, duhet të zbatojë 19 rekomandime të hartuara nga Komisioni për mbrojtjen e rajonit. Hapi i parë para autoriteteve lokale është shkatërrimi i më shumë se 1000 godinave të ndërtuara në bregun e Liqenit të Ohrit dhe ndalimi i të gjitha punimeve të lidhura me ndërtim pranë liqenit. Pritet se UNESKO-ja do të shqyrtojë përsëri çështjen e Liqenin e Ohrit në mbledhjen e ardhshme të Komisionit për trashëgiminë botërore gjatë qershorit të vitit 2020.


Turqia – në top 10 të vendeve më të mira për jetë dhe punë

Foto: EPA/BGNES

Turqia zuri vendin e dhjetë në klasifikimin e ekspertëve –specialistë, të cilët jetojnë në vende të huaja. Të dhënat janë nga studimi Expat Explorer, i zhvilluar me porosi të bankës HSBC. Në anketë, e cila zhvillohet për vitin e 12-të me radhë kanë marrë pjesë 18 mijë veta nga 163 vende. Janë analizuar disa parametra si mundësia për përfitimin e zakoneve të reja, balanca midis punës dhe jetës personale, garancitë për punësimin, perspektivat për fitim. Para Turqisë në klasifikim ndodhen Zvicra, Singapori, Kanadaja, Spanja, Zelanda e Re dhe Australia.


Mbi 60 000 turistë në festivalin muzikor “Exit” në Serbi

Foto: exitfest.org

Edicioni i sivjetshëm i festivalit “Exit” në Novi Sad të Serbisë mblodhi 60 mijë turistë nga 90 vende. Festivali filloi më 4 korrik dhe në të morën pjesë pothuaj 100 banda nga tërë bota.

Përpiloi: Miglena Ivanova

Përgatiti në shqip: Jordanka Ivanova

Më shumë nga rubrika

Снимка: Reuters

Ngjarjet me adresë ballkanike

Mbushen tre vjet nga prova për grusht shtet në Turqi Më 15 korrik mbushen tre vjet nga orvatja për grusht ushtarak në Turqi bërë në vitin 2016. Me ide të presidentit Rexhep Erdogan, data u shpall festë kombëtare me emrin “Dita e demokracisë dhe..

botuar më 19-07-15 12.30.MD

Shkencëtarë bullgarë propozojnë strategji për zhvillimin e intelektit artificial

Shkencëtarë nga Akademia Bullgare e Shkencave prezantuan në Këshillin e Ministrave Kornizën e Strategjisë kombëtare për zhvillimin e intelektit artificial. Dokumenti qëllon të ndihmojë hartimin e kësaj strategjie deri në vitin 2030. Propozimet e..

botuar më 19-07-14 9.15.PD

Fëmijë do të projektojnë avionë pa motor me ndihmën e qendrës së fëmijëve “Muzeiko”

Këtë të shtunë livadhi i madh i Parkut Jugor në Sofje do të jetë një vend për lojëra, argëtim dhe sfida shkencore për vogëlushët. Ngjarja është organizuar nga muzeu i fëmijëve “Muzeiko”, i cili ka përgatitur program interesant me eksperimente nga..

botuar më 19-07-13 8.30.PD