Turneu “Burimi i gjallë” kushtuar shkollës së Petër Dënovit viziton Plovdivin më 12 korrik

Foto: © FBU

Më 12 korrik kur mbushen 155 vjet nga lindja e mendimtarit bullgar Petër Dënov, në Shtëpinë e Kulturës të Plovdivit do të organizohet koncert, kushtuar Mësuesit. Në të do të marrin pjesë kori ndërkombëtar “Videlina” dhe kori “Laboratori muzikor për njeriun”. Ngjarja është pjesë e programit të Kryeqytetit Evropian të Kulturës 2019 dhe është projekt i “Vëllazërisë së Bardhë” dhe asociacionit “Vidia Projekt”. Me këtë rast në Bullgari po ndodhen 110 veta nga tërë bota, për t’i kënduar në gjuhën bullgare këngët e Mësuesit dhe për të vizituar vendet e lidhura me historinë e “Vëllazërisë së Bardhë”.

Koncerti është pjesë e turneut të quajtur “Burimi i gjallë”, që ka filluar në qytetin detar Varna, ku Petër Dënov ka mbajtur leksionin e tij të parë dhe është takuar tre nxënësit e tij të parë. Atje ai ka organizuar tubimin e parë të “Vëllazërisë së Bardhë. Shkolla e “Vëllazërisë së Bardhë” më parë “shkel” në Francë dhe që prej andej idetë e saj shpërndahen në tërë botën. Kudo në rruzull, ku ka ithtarë të Petër Dënovit, ata vallëzojnë vallen e quajtur “Panevritmia”, kurse këngët dhe lutjet janë në gjuhën bullgare.


Më shumë nga rubrika

Rafaella Rafaellova – artistja me imagjinatë pa ka kufij

Cila është ndjenja të pikturosh një pikturë, në qoftë se je një pjesë prej saj? Kjo është pyetja të cilën mbase mund ta drejtojë çdonjëri i cili ka lexuar për Rafaella Rafaellovën dhe hobin e saj. Ajo është një nga artistët e parë VR (realitet..

botuar më 19-10-14 12.02.MD

Teatri i kukullave na çon në një përrallë të bukur japoneze

Ditët e Kulturës Japoneze në Bullgari qenë shkak që në Teatrin e Ushtrisë Bullgare në Sofje të prezantohet teatri i kukullave për fëmijë dhe të moshuar, i cili pushton me ngjyrat dhe ekzotiken e Tokës së Lindjes së Diellit. “ Princi i Detit dhe Princi..

botuar më 19-10-12 2.05.MD

Daniella Kostova – piktorja e cila paketoi Ringturmin dhe studion stuhitë natyrore

Në fillim të verës një instalim artistik tërhoqi vëmendjen e vjenezëve – nga maja e kullës “Ringturm” u lëshua një fotografi e madhe е një bebeje kozmonaut, mbi skafandrin e të cilit është ulur një pëllumb i bardhë me krahë të hapur. Me projektin..

botuar më 19-10-11 11.52.PD