Marina e Zjarrtë - një legjendë botërore e krishterë dhe traditat bullgare

Foto: BTA

Gjatë ditëve më të nxehta në mesin e muajit korrik bullgarët ortodoks nderojnë Shën Martiren e Madhe Marina. Vajza 16 vjeçe e cila ka refuzuar të mohojë besimin e vet tek Krishti, u vra gjatë vitit 289. Për bullgarët shenjtorja është Marina e Zjarrtë, simbol i zjarrit qiellor, përkrahëse e korrjes, e fushave dhe e mbjelljeve. Kjo ka lidhje dhe me traditat e lashta pagane - ditët e nxehta në mesin e muajit korrik që nga kohërat më të lashta janë festuar për nder të stuhisë së zjarrtë. Shën Marina është përkrahëse e ujërave dhe mbrojtëse e Bregdetit Jugor të Detit të Zi. Kurse në qytetin Plovdiv u pritën eshtrat e shenjtores dhe në vazhdim të disa ditëve besimtarët kishin mundësi të përkulen në shenjë nderi përpara tyre në kishën me të njëjtin emër në këtë qytet.

Më shumë nga rubrika

Rajna Knjaginja – mamia e parë e diplomuar pas Çlirimit

Rajna Knjaginja është e njohur për secilin bullgar si gruaja që ka qëndisur flamurin, i cili symbolizon idealin kombëtar për liri. Por ajo mbetet në histori dhe me diçka tjetër – me misionin e saj bamirës, të cilit i përkushtohet pas Çlirimit. Për punën..

botuar më 19-08-18 2.10.MD

Fjetja e Hyjlindëses Mari është një festë kishtare për kishën në Shiroka Llëka

Në mes të muajit më të ngrohtë të vitit – gishti, populli ynë nderon Nënën e Zotit. Dita e fjetjes së saj është nder festat më të nderuara nëpër tokat bullgare. 3 ditë përpara se të përfundojë rruga e saj tokësore, derisa është lutur, i është paraqitur..

botuar më 19-08-15 9.00.PD
profesor Hitko Vaçev

Një kishë nga shekulli i VI-të zbuluan arkeologët në rajonin e qytetit Gabrovo

Kisha e sapo zbuluar në rajonin e qytetit Gabrovo me një nef nga periudha e herët bizantine është me përmasa 20 me 10 metra. Është ndërtuar prej blloqeve travertin, me disa radhë me tulla, kurse dyshemeja është shtruar me pllaka prej qeramike. Ka..

botuar më 19-08-11 10.10.PD