Liqeni Atanasovsko – strehë për shpendët e rrallë

Foto: BGNES

Liqeni Atanasovsko pranë qytetit bregdetar Burgas u kthye në strehë për shpendët e rrallë, njoftojnë mbrojtësit e natyrës. Në liqen qetësi dhe siguri gjejnë shumë flamingo roze (Phoenicopterus roseus). Sipas të dhënave aty ka 159 shpendë të këtij lloji, 120 prej të cilave - ekzemplarë të rritur. Ky është numri më i lartë i flamingove roze në Bullgari pasi vjeshtën e kaluar aty u regjistruan 126 shpendë. Mendohet, se një nga shkaqet për këtë shtegtim janë ndryshimet globale të klimës, dhe se shpendët erdhën nga delta e lumit Marica ose diku nga Turqia.

Në liqen mund të shihen edhe shpendë të tjerë të rrallë si pelikanët rozë. Gjelëza e madhe (Limosa), llojet e ndryshme të qyrylykut dhe të gjelacit gjithashtu gjithashtu janë ndër ardhësit ujor. Liqeni Atanasovsko është zonë përfshirë në “Natyrën 2000”, domethënë është pjesë e Rrjetit Ekologjik Evropian.

Më shumë nga rubrika

Shëtitjet nëpër gjurmët e personaliteteve të njohur zbulojnë detaje të panjohura nga historia e Sofjes

Në historinë e vet mijëvjeçare, kryeqyteti bullgar ka kaluar përmes sprovave dhe peripecive të shumta, por ka mundur të ruajë trashëgiminë e vet të pasur historike nga epokat e ndryshme të ekzistencës së vet. Në ditët tona Sofja po vazhdon të..

botuar më 19-09-17 1.28.MD

Tramvaji i parë në kryeqytet - çudia me të cilën filloi shekulli i 20 bullgar

Drita e rrugëve të elektrifikuara dhe e shtëpive ndriçoi rrugën në shekullin e njëzet  të kryeqytetit të ri bullgar Sofja. Mirëpo, shekulli i ri u shënua edhe me një ngjarje tjetër epokale – nisja e tramvajit të parë. Fjala “çudi” për..

botuar më 19-09-17 11.36.PD
Foto: REUTERS

Ngjarjet me adresë ballkanike

Lideri turk Rexhep Erdogan shpreson se do të arrijë marrëveshje me Donald Trump Presidenti turk Rexhep Erdogan do të diskutojë blerjen e raketave amerikane “Patriot” me presidentin e SHBA-së Donald Trump gjatë kohës së Asamblesë së Përgjithshme të..

botuar më 19-09-16 4.24.MD