Festojmë Ditën e Iluministëve bullgarë

Foto: BGNES

1 nëntori është dita kushtuar kujtimit të shenjtorëve bullgarë, edukatorëve, letrarëve dhe revolucionarëve-aktivistë dhe iluministë të shpirtit dhe frymës së popullit në kohërat e vështira nga historia bullgare. Zyrtarisht Dita e Iluministëve festohet që nga viti 1922, ku 1 nëntori është dita e Shën Joan Rillskit sipas stilit të vjetër. Ky shenjtor më i madh bullgar nga periudha e viteve 876-946 është shpallur dhe për iluminist të parë. Gjatë shekullit të 18 dallohet figura e Paisij Hilendarskit - murgu, i cili ka shkruar mes errësirës së sundimit osman “Historia sllavo-bullgare”, që t’u tregojë bullgarëve të shtypur, se janë një komb me një të kaluar të lavdishme. Gjatë shekullit të 19 , iluministët më të shquar kanë qenë luftëtarët për pavarësi nga sundimi osman, heronjtë kombëtarë Vasill Levski dhe Hristo Botev si dhe shumë të tjerë. 1 nëntori është gjithashtu festa e shkencëtarëve bullgarë si dhe e gazetarëve bullgarë. 

Më shumë nga rubrika

Thesare nga Veliki Presllav prezantohen në Muzeun Kombëtar Arkeologjik pranë Akademisë Bullgare të Shkencave

Në Muzeun Kombëtar Arkeologjik prezantohet thesari më i madh i Bullgarisë nga Mesjeta zbuluar në Veliki Prsllav. Deri më 26 janar të vitit 2020 në ekspozitën “Pranë porteve të pallatit princëror. Thesare nga Veliki Presllav” vizituesit mund të shikojnë..

botuar më 19-11-10 9.50.PD

Historitë e çuditshme të dy shtëpive të vjetra të kryeqytetit

660 janë historitë e familjeve të njohura bullgare të industrialistëve, bankierëve, tregtarëve, politikanëve dhe intelektualëve dhe shtëpitë e tyre, të mbledhura nga Mariana Mallnishka në dy vëllime − “Shtëpitë flasin” dhe “Shtëpitë akoma flasin”...

botuar më 19-11-08 11.44.PD

Është Përshpirtja e Arkangjelit: Engjëjt e Zotit janë vigjilentë për shpirtrat e drejtë

Sot është Përshpirtja e Madhe-një nga tre Përshpirtjet e mëdha gjatë vitit, e cila kujton për kujdeset e engjëjve të Zotit për të vdekurit. Sipas traditës ortodokse, e shtuna është dita për kujtim të të vdekurve, prandaj dhe sivjet kjo Përshpirtje është në..

botuar më 19-11-02 9.05.PD