Лайф+

Снимка Лайф+ е многогодишна европейска програма, разделена на два работни периода (2007-2010 г.) и (2011-2013 г.). От 1992 година до момента чрез LIFE са подкрепени 4 171 проекта с около 3 милиарда и 400 милиона евро за опазване на природата. „Популяризиране на устойчивото ползване на лечебните растения в България” е проект, чиито цели са утвърдени от "Life+".Цели на програмата:

•  Да популяризира устойчивото ползване на лечебните растения включително по-добри практики за събиране и култивиране;
•  Да повиши знанията и уменията на всички заинтересовани страни за опазване и устойчиво ползване на ресурсите;
• Привличане на подкрепа от широката общественост за опазване на лечебните растения и нетърпимост срещу тяхното унищожаване и неустойчиво ползване.


Филмът „Лековитото злато на България“

Хиляди семейства в България, в райони, богати на находища от лечебни растения разчитат на приходите от събиране, продаване и изкупуване на билки. Страната ни е най-големият износител на лечебни растения в Европа и един от първите в света. Между 17 и..

публикувано на 07.06.16 в 11:32

Златна пръчица

Kaто от приказен натюрморт, гледката на ширнало се пространство със златна пръчица спира дъха. Неслучайно народът ни я нарича с поетичните имена горски или  жълт енчец, златица, златовръх. Извлекът от златна пръчица се комбинира успешно с..

публикувано на 07.06.16 в 11:24

Култивиране на горски слез

Едва ли има човек, който да не познава това растение. Свикнали сме да го виждаме навсякъде около нас – по тротоари, край пътища и огради, буренясали места и градини из цялата страна . Със своите дълги мъхести стъбла, кръгло назъбени листа и..

публикувано на 07.06.16 в 11:21

Корени от глухарче: как е правилно да се събират, за да се опазят находищата в природата

Обикновеното на пръв поглед глухарче е с необикновени свойства. То е лечебно растение, от което се ползват и наземната част, и корените . В двете части се съдържат различни вещества с различно действие. Концентрирането на тези лечебни вещества не е..

публикувано на 07.06.16 в 11:09

От къде да черпим познания за лечебните растения

От всяко лечебно растение се събират различни части - листа, стръкове, цветове, корени. Всички те се берат по различно време от годината, в различна фаза от развитието на растенията и с различна цел. Всичко това прави събирането на билки сложна дейност,..

публикувано на 02.06.16 в 18:01

Налагане на билкови продукти с регионална марка

Изкупните цени на най-популярните билки жълт кантарион, мащерка, маточина , риган, добити в района на Родопите, варират  от 8 до 10 лв. за кг. Цената на килограм изсушен мурсалски чай, наречен още еликсир на здравето е средно 65 лв. Налагането на продукт..

публикувано на 02.06.16 в 17:57

Малка фирма произвежда билкови чайове, пакетирани билки и хранителни добавки

При целенасочена държавна политика и взаимодействие с бизнеса има възможност сериозно да се увеличат приходите от ценните ресурси от лечебни  растения като се развие преработката и производството на продукти от тях  у нас. В страната ни все пак има и добри..

публикувано на 02.06.16 в 17:47

Производство на чай - един от многото начини за получаване на печалба от българските билки

Лечебните растения са едно от най-големите богатства на България. Заради уникалните географски и климатични условия в страната, българската лечебна флора е най-богатата в Европа. Събирането на билки от дивата природа има столетни традиции у нас, а..

публикувано на 02.06.16 в 13:14

Лечебните корени на пищялката

У нас наричат това красиво ароматно растение пищялка. В Северна Европа, където е много разпространено и ценено, е извество с  латинското си наименование ангелика. В миналото е било смятано за свещено, много важно лечебно растение - използвали са го..

публикувано на 02.06.16 в 13:07

Как да събираме билки за лично ползване

Събирането на билки е  естествено в страната ни. Наред със стотиците хиляди билкосъбирачи, за които брането на лечебни растeния е поминък, други стотици хиляди, а може би милиони туристи, също събират лековитите стръкове, листа, цветове и корени. Много от..

публикувано на 02.06.16 в 13:02