Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Наумов - забравеният строител на съвременна Стара Загора

СнимкаСъбеседник: Ваня Ценкова - РИМ - Стара Загора

Димитър Наумов е роден на 12 януари 1851г. в Стара Загора. Образованието му преминава през педагогиката на даскал Атанас Иванов в родния град и по-късно в  цариградския Робърт колеж. След това учи в земеделско училище в Чехия и в университетите в Хайделберг и Лайпциг. Участва в Освободителната война като преводач на руската армия. След освобождението Димитър Наумов е един от инициаторите за възстановяването на града и с негово съдействие в Стара Загора пристига чехът Любор Байер, който изготвя градоустройствения план.  През 1878г. той участва в Областното събрание на Източна Румелия, където представлява Стара Загора. Прочува се като оратор, когото Богориди характеризира като "Катон на Източна Румелия".Той е и главният инициатор за създаването на девическото и мъжкото училище в Стара Загора.Благодарение на образованието и интересите си в земеделието Димитър Наумов е сред основоположниците на аграрната наука в България и създател на първото специализирано училище в Садово, което разполага с опитно поле и ферми.През 1893/94 г. издава първото стойностно стопановедческо издание след Освобождението "ЗЕМЛЕДЕЛЕЦ – вестник за земеделието въобще,народната економия и самоуправа".
Умира през 1884г., когато е само на 33 години. Първият паметник на Димитър Наумов е открит през 1934г. по случай 50-тата годишнина от неговата смърт. За съжаление през 2007г.  е откраднат и е възстановен едва в началото на 2013 година. Новият паметник на Димитър Наумов е направен от Стефан Владов и Красимир Зарков. Чуйте повече в интервюто на Красимира Лекова с Ваня Ценкова от РИМ- Стара Загора.



 Снимка

Още от категорията

Решено: Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни

Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител. Това реши правителството на редовното заседание. Промяната влиза в сила от тази учебна година, бележките за..

публикувано на 13.03.24 в 16:51

Sunheart с нова песен „Никога повече“

Станислава Христова по-известна като Sunheart, представи новата си песен „Никога повече“. „Тази песен излезе от сърцето ми, от моя личен житейски път“, каза за Радио Стара Загора певицата. Слушателите са тези, които могат да направят..

публикувано на 14.11.23 в 16:15

Корите на бялата върба – как се събират, за какво се използват

Бялата върба е един от най-известните растителни видове с широка употреба в медицината. Всички части от бялата върба съдържат салицил, но концентрацията на това вещество е най-висока в кората. Кората на бялата върба се събира през месеците април,..

публикувано на 22.02.16 в 12:14

Конският кестен - ползи и правила за събиране

Конският кестен е едно от най-старите лечебни растения , които са познати на хората. Много е характерен за страните от Балканския полуостров, особено България. В останалите части на света е популярен като декоративно растение , а на места дори..

публикувано на 01.10.15 в 12:56

Култивиране на лайка като възможност за опазване на находища и доходност за земеделски стопани

Едва ли има човек, който през живота си да не е употребявал лайка . Дали като чай, съставка в лекарствени или козметични продукти, това лечебно растение е много ценно и разпространено. Билката е търсена продукция както на нашия, така..

публикувано на 17.08.15 в 14:49

Отглеждането на култивирана коприва- възможност за развитие на малкия бизнес и начин за опазване на природата

Копривата отдавна е известна на хората като лечебно растение и най-популярният вид е обикновената коприва, която отдавна се отглежда като култивирано растение. Култивирането на ценни видове е начин за опазване   на находищата в природата и в същото..

публикувано на 29.09.14 в 16:08

Възможностите за бизнес и нови работни места, които може да осигури отглеждането на култивирани шипки

Като лечебно растение шипката е известна още от древността. През 16 век шипката започва да се използава срещу скорбут, лечение на коремни болести, чернодробни и сърдечни проблеми. Шипката е включена в официалните списъци за лечебни растения в повечето..

публикувано на 25.09.14 в 11:23

Отглеждането на все повече площи бял трън край Казанлък - една добра бизнес алтернатива на розопроизводството.

Белият трън или магарешкият трън, както още е известен, се отглежда главно заради семената. Лечебните им свойства са познати отдавна с високото съдържание на  силимарин и силибин, вещества, които се използват за възстановяване и лечение на чернодробни..

публикувано на 24.09.14 в 17:01

Култивираната мента – най-доброто средство за опазване на диворастящите находища, възможност за бизнес и осигуряване на поминък на хората от различни части на страната.

Едно от най-отглежданите растения в света на площ от 2,8 млн. декара е ментата. Повишаването на изкупната цена през последните години прави отглеждането на културата рентабилно и дава основание да се прогнозира чувствително увеличение на..

публикувано на 24.09.14 в 16:11

Опазване на естествените находища на кримски чай в Странджа и култивиране на билката като начин за правене на бизнес

В Странджа виреят над 540 лечебни растения, но само едно е заслужило названието Чудото на Странджа- кримският чай. Красиво тревисто растение, чийто естествени находища са запазени  около Малко Търново и което е включено в Червената книга на..

публикувано на 08.09.14 в 16:19