Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 бляскави години за Мулен Руж

"Мулен Руж" - кабарето на плас "Пигал", люлка на френския канкан, обезсмъртен от четката нa Тулуз-Лотрек, вчера стана на 125 години. Мистингет, Ла Гулю, Мом Фромаж и Нини Пат ен л'ер са имената на някои от легендарните танцьорки, допринесли за славата му, които и до днес продължават да носят късмет на своите наследнички. Пълен на 97% 365 вечери в годината с по два спектакъла всяка вечер - в 21 и в 23 часа, събиращи публика от 1800 души, френският доайен на кабаретата не знае какво е криза. Той е един от най-сниманите символи на Париж заедно с Айфеловата кула, замъка Версай и Дисниленд Париж. "Мулен Руж" посреща 600 000 посетители годишно, половината от които са чуждестранни туристи, главно китайци, руснаци и американци. Годишният оборот за миналата година на кабарето, в което работят 450 души, достигна 65 милиона евро. Всяка вечер магията се ражда отново в духа на голямата традиция и сред водопад от пера и дантели, възхвалявайки красотата на 60-те момичета на Дорис, танцьорките на "Мулен Руж", представителки на 14 националности, които задължително трябва да имат балетно образование и ръст над 1,75 м. 20-те момчета на Дорис, които ги придружават на сцената, заедно с десетината други артисти, акробати и жонгльори, трябва да са високи поне 1,85 м. Няколко пъти годишно кастингите на "Мулен Руж" привличат десетки кандидатки, строго подбирани от шефката на балета Жанет Фарао. "Мулен Руж" отваря врати през 1889, годината на Световното изложение. Много бързо кабарето се превръща във фокус на нощния живот в Париж. Мистингет, Едит Пиаф, Морис Шьовалие, Ив Монтан, Лайза Минели, Ела Фицджералд, Франк Синатра са пели на сцената на кабарето. 125-ата годишнина няма да бъде отбелязана по някакъв по-специален начин. Събитието беше помрачено от смъртта на Дорис Хауг, шефка на балета на "Мулен Руж" от 1957 г. и основателка на трупата, която това лято почина на 87-годишна възраст. Миналата седмица момичетата на Дорис почетоха паметта ѝ с литургия в Монмартр. Днес бяха оповестени от Франс прес някои любопитни факти за "Мулен Руж": поръчани са досега 800 чифта обувки от 37 до 46 номер, направени по мярка; 40 тона вода побира гигантският аквариум с пет истински питона. В "Мулен Руж" годишно биват изпивани 240 000 бутилки шампанско, което превръща кабарето в най-голям клиент в света на пенливата напитка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора посреща таланти за XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче"

На 20 и 21 април старозагорци и гости на града ще могат да се насладят на ритъма на народната музика в изпълнението на талантливите деца от XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче", съобщвата от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 18.04.24 в 13:19

"Мадам Бътерфлай" - шестата опера на Джакомо Пучини има пет редакции

Днес, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора може да гледате операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Сюжетът на шестата си опера композиторът открива в Лондон. По време на престоя си в английската столица Пучини гледа едноактната..

публикувано на 18.04.24 в 12:35

"Писмото на мравката" пътува към любовта

Стара  Загора продължава да чете в 19-ят книжен маратон. Поредната среща, предложена от  библиотека "Родина" на старозагорските читатели, е с Мария Донева и нейната последна книга „Писмото на мравката“. Една романтична поема в стихове, която..

публикувано на 15.04.24 в 15:21

Изложба "Художници юристи" ще бъде открита днес

В навечерието на Деня на българската конституция и професионалния празник на юристите ще бъде открита изложба "Художници юристи". Тя се организира от Съюза на юристите в България за пета поредна година. Творбите на Антония Коева, Гергана Атанасова, Ива..

публикувано на 15.04.24 в 14:35
Камерен окестър

38-ите Музикални празници „Златната Диана“ ще преминат под знака "Завръщане към началото"

Завръщане към началото – под този знак ще бъдат 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол. Това каза за Радио Стара Загора Красимира Султанова, концертмайстор и художествен ръководител на организаторите от Камерния оркестър „Дианополис“...

публикувано на 11.04.24 в 14:48

Спектакъл на "Алегра" ще подари люлка на децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания

Спектакъл на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще подари люлка на  децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора. Половината от приходите от продажбата на билетите за спектакъла "Орисници" през април, са..

публикувано на 11.04.24 в 09:45

Карнавалът в Габрово обявява конкурс и събира гости през май под мотото "Маkе Карнавал, not war"

Ежегодният карнавал в Габрово тази година посреща гости от цялата страна и чужбина  от 17 до 19 май. По време на карнавалното шествието отново ще дефилират стотици участници в колоритни костюми. Ще преминават и големи макети на личности и герои,..

публикувано на 10.04.24 в 15:17

Музиката на Стинг е послание към света

„Не мога да си представя живота, без да работя! Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“ Думите са на Стинг. Изрича ги през 2020 година. Същата в която Военен Биг Бенд-Стара Загора, с диригент капитан Цветомир..

публикувано на 09.04.24 в 13:30

Младостта на България запява песните на Калинка Згурова

Фолклорни таланти от 26 общини в България ще участват в VI национален конкурс-надпяване "С песните на Калинка Згурова" . Музикалното събитие ще се проведе на 13 и 14 април в родното село на странджанската певица - Дебелт, община Средец.  Основен..

публикувано на 09.04.24 в 10:04

Изложба с подбрани пейзажи, интериори и натюрморт на Донка Костантинова гостува в Стара Загора

От 9 април до 4 май  в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора се представя гостуващата изложба на Донка Константинова (1894-1973) с подбрани пейзажи, интериори и натюрморти, която е посветена на 130 години от рождението на..

публикувано на 08.04.24 в 18:32