Българска студентка в Германия защити дипломна работа за възстановяването на паметника на Бузлуджа

| обновено на 08.01.15 в 09:13

Българска студентка по архитектура в Германия защити дипломна работа за възстановяването на паметника на връх Бузлуджа. На 300 страници младата Дора Иванова е развила концепция за отваряне на бившия социалистически символ за публика и туристи. Дипломната работа „Паметникът Бузлуджа – паметта на времето“ предвижда да бъде запазена чинията в този й вид, но да бъде придаден на соцмемориала друг смисъл – като период от историята ни.

Според разработката на Дора Иванова, на мястото могат да бъдат създадени няколко туристически маршрута, които проследяват историята ни още от античността. В залата с 400 места пък се предвижда да бъдат изнасяни концерти, четения и дискусии. До върха на петолъчката, според концепцията, ще бъде монтиран панорамен асансьор. Всичко това би струвало 1,7 милиона лева, предаде кореспондентът ни Георги Манев.

Според младата дипломантка, работата й е била оценена от германски архитекти, предстои и да бъде публикувана в престижно специализирано издание там. Интересът към паметника на върха е голям в Германия. Единственият проблем, който вижда Иванова, е идеологическата бариера, която още не могат да преодолеят в родината й.
print Отпечатай
Още от категорията
Къщата-музей на Васил Левски в Карлово.

Започва Националният ученически събор „С Левски в ума и сърцето" в Карлово

С шествие със знамена от градската управа до паметника на Васил Левски и концерт от 20 часа на площад „20-ти юли“ в Карлово започва Националният ученически събор „С Левски в ума и сърцето". Събитието е посветено на 180-годишнината от рождението на..

публикувано на 27.06.17 в 17:30

Окончателно отмениха забраната за свободно придвижване на каруци в Сливен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд Сливен, за отмяна на въведената от Общинския съвет забрана за свободно придвижване на каруци в града . Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Днес кметът на общината..

публикувано на 27.06.17 в 17:25

"Ваканция в музея" за децата в Ямбол

"Ваканция в музея" предлага на децата Регионалният исторически музей в Ямбол. Идеята е чрез занимателни игри  да се провокира интереса на учениците към историята, етнографията и археологията. Заниманията ще бъдат във възстановения етнографски..

публикувано на 27.06.17 в 16:20

Как да се предпазим от жегите, съветва БЧК - Ямбол

От Българския червен кръст в Ямбол разпространиха съвети и препоръки към гражданите и гостите на областта за справяне с жегите. На първо място в препоръките е да не се излиза навън в най-горещите часове навън, да се пие вода, да се избягва прегряването...

публикувано на 27.06.17 в 16:14

Млад спортист ще преплува язовир "Жребчево" с благородна кауза

14 годишният Благовест Стоилов ще преплува благотворително язовир "Жребчево" по ширина в подкрепа на каузата на Църквата за набиране на средства за консервиране и запазване на потопената църква на някогашното село Запалня. „Църквата е на 120 години..

публикувано на 27.06.17 в 16:08

От 1 юли ще заработи новосъздаденото общинско предприятие по озеленяване в Сливен

От 1 юли ще заработи новосъздаденото общинско предприятие по озеленяване в Сливен. Това съобщи кметът на общината Стефан Радев. Вече са водени разговори с фирмата изпълнител, която до момента поддържаше зелените площи в града, за предсрочното й..

публикувано на 27.06.17 в 15:32

„Спирит оф Бургас“ под въпрос

„Спирит оф Бургас“ е на път да остане в историята на Бургас. Втора година нито една музикална компания не се наема да организира фестивала. Упорито се говори и ,че въпреки многохилядната публика, която се събира на централния плаж в морския град,..

публикувано на 27.06.17 в 15:04

Българските рибопреработващи фирми продават на най-елитните пазари в света

По българското Черноморие има 22-23 рибопреработващи фабрики, и те много трудно продават в Бургаска и Варненска област, защото хората директно се снабдяват от лодките, а често и от бракониери. Това заяви за Радио Стара Загора д-р Йордан Господинов,..

публикувано на 27.06.17 в 14:59

Автоинструктори протестират срещу промени в провеждането на шофьорските изпити

Автоинструктори от школи за шофьорски курсове от цялата страна се събраха на национален протест днес в София . Те настояват за диалог и обсъждане на предложените от Министерство на транспорта промени за провеждането на шофьорските изпити. Автошколите..

публикувано на 27.06.17 в 14:53

Добро е състоянието на малкия Байрям

Състоянието на малкия Байрям, на когото бе извършена успешна бъбречна трансплантация на 22 юни т.г . в университетската детска клиника в Тюбинген, е добро увери д-р Васил Чолаков , завеждащ центъра по диализа в Стара Загора, където детето бе на хронично..

публикувано на 27.06.17 в 14:47