Българска студентка в Германия защити дипломна работа за възстановяването на паметника на Бузлуджа

| обновено на 08.01.15 в 09:13

Българска студентка по архитектура в Германия защити дипломна работа за възстановяването на паметника на връх Бузлуджа. На 300 страници младата Дора Иванова е развила концепция за отваряне на бившия социалистически символ за публика и туристи. Дипломната работа „Паметникът Бузлуджа – паметта на времето“ предвижда да бъде запазена чинията в този й вид, но да бъде придаден на соцмемориала друг смисъл – като период от историята ни.

Според разработката на Дора Иванова, на мястото могат да бъдат създадени няколко туристически маршрута, които проследяват историята ни още от античността. В залата с 400 места пък се предвижда да бъдат изнасяни концерти, четения и дискусии. До върха на петолъчката, според концепцията, ще бъде монтиран панорамен асансьор. Всичко това би струвало 1,7 милиона лева, предаде кореспондентът ни Георги Манев.

Според младата дипломантка, работата й е била оценена от германски архитекти, предстои и да бъде публикувана в престижно специализирано издание там. Интересът към паметника на върха е голям в Германия. Единственият проблем, който вижда Иванова, е идеологическата бариера, която още не могат да преодолеят в родината й.
Още от категорията

Изследват безплатно за туберкулоза в Стара Загора

Безплатни скринингови прегледи и изследвания за ранно откриване на туберкулоза ще се провеждат от днес - 18.06. до 22.06.2018г. в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – Стара Загора.   Прегледите са в..

обновено на 18.06.18 в 07:01

Мащабни строителни дейности стартират в Ямбол

През следващите 9 месеца в Ямбол ще бъде затворен за движение участък от основната входно – изходна пътна артерия в града. Ремонтът по улица „Преслав” ще наложи изцяло нова организация на движението. Ремонтът е в участъка от площад..

публикувано на 18.06.18 в 07:00

Жълт код за обилни валежи в цялата страна

Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури е обявен за днес в цялата страна. Количествата дъжд, в отделни райони, могат да достигнат до 30-35 л/кв.м. Метеоролозите предупреждават, че има условия и за градушки. В резултат дневните..

публикувано на 17.06.18 в 10:30

Излезе второто класиране на първокласницитв в Казанлък

Излезе второто класиране за прием в I-ви клас и подготвителни групи в училищата в Казанлък. Всеки родител може да провери резултатите на https://school.kazanlak.bg   за първи клас и https://school.kazanlak.bg:8443 за подготвителни групи в..

публикувано на 17.06.18 в 10:23

Състави от цялата страна пяха и играха на втория национален събор „С мирис на теменуги“(СНИМКИ/ГАЛЕРИЯ)

Вторият национален фолклорен събор „С мирис на теменуги“ събра близо 30 състава от цялата страна в старозагорското село Яворово. Културната проява, чиято основна цел е да възпее красотата на българските цветя, премина при небивал интерес. Участници..

публикувано на 16.06.18 в 16:36

Американска пеперуда мори дървета в Ямбол

Нашествие от гъсеници на бяла американска пеперуда унищожава короните на дърветата в няколко ямболски квартала. След подадените оплаквания, от общината съобщиха, че започва пръскане на дърветата.  В най-голяма степен от гъсениците са засегнати..

публикувано на 16.06.18 в 14:32
Радио Стара Загора

Национален летен детско-юношески театрален фестивал се провежда в Сливен

За първа година Сливен е домакин на Национален летен детско-юношески фестивал. Поводът за проявата са няколко годишнини: 150  години от началото на театралното дело във ветровития град, 120 години от създаването на първия театрален салон и 100 години..

публикувано на 16.06.18 в 10:25

Последна вечер от програмата на XXIII театрални празници „Невена Коканова“

С постановката „Разделяй двойки по домовете“ на младежки театър „Иван Бинев“ София тази вечер в Ямбол ще бъде сложен край на 23-то издание на театралните празници „Невена Коканова“. Културната проява стартира на 11 юни и в продължение на 5 вечери се..

публикувано на 16.06.18 в 10:13

Труп на мъж е открит край казанлъшкото село Черганово

Труп на мъж е открит в района на казанлъшкото село Черганово. Сигналът е подаден малко след 12 часа днес, потвърдиха от ОД на МВР. Води се разследване за причините на смъртта, но най-вероятно не се касае за пътнотранспортно произшествие. Полицията..

публикувано на 15.06.18 в 17:54

Родители и учители и в Стара Загора обезпокоени от готвените промени в изпита по БЕЛ след 7-ми клас

И в Стара Загора родители и преподаватели са притеснени от замислените промени в изпита по български език и литература за седмокласниците през следващата година.  Те настояват въвеждането на новия формат да бъде отложено, а промените да бъдат..

публикувано на 15.06.18 в 17:17