Българска студентка в Германия защити дипломна работа за възстановяването на паметника на Бузлуджа

| обновено на 08.01.15 в 09:13

Българска студентка по архитектура в Германия защити дипломна работа за възстановяването на паметника на връх Бузлуджа. На 300 страници младата Дора Иванова е развила концепция за отваряне на бившия социалистически символ за публика и туристи. Дипломната работа „Паметникът Бузлуджа – паметта на времето“ предвижда да бъде запазена чинията в този й вид, но да бъде придаден на соцмемориала друг смисъл – като период от историята ни.

Според разработката на Дора Иванова, на мястото могат да бъдат създадени няколко туристически маршрута, които проследяват историята ни още от античността. В залата с 400 места пък се предвижда да бъдат изнасяни концерти, четения и дискусии. До върха на петолъчката, според концепцията, ще бъде монтиран панорамен асансьор. Всичко това би струвало 1,7 милиона лева, предаде кореспондентът ни Георги Манев.

Според младата дипломантка, работата й е била оценена от германски архитекти, предстои и да бъде публикувана в престижно специализирано издание там. Интересът към паметника на върха е голям в Германия. Единственият проблем, който вижда Иванова, е идеологическата бариера, която още не могат да преодолеят в родината й.
Още от категорията

Експерти от Europa Nostra ще посетят Паметника на Бузлуджа

Експерти от Europa Nostra ще посетят Паметника на Бузлуджа, съобщиха от областна администрация. През месец март от водещата неправителствена организация за опазване на културното наследство в Европа и Института на Европейската инвестиционна банка..

публикувано на 26.09.18 в 10:27

Валентина Бонева: „ Община не може да се справи с изпълнението на ремонтите и повечето са в просрочие“

Общинският председател на БСП- Стара Загора  Валентина Бонева разкритикува общинската администрация за забавянето на големите ремонти дейности в града. Бонева посочи, че от 8-те обекта-централната пешеходна улица, площадът пред Общината, мостът над..

публикувано на 26.09.18 в 10:05

Най-голямото училище в община Свиленград е обновено с европейски средства

Изцяло реновирана е учебната и спортната база, след изпълнение на проекта "Оборудване, обзавеждане и подобряване на прилежащите пространства на СУ "Д-р Петър Берон"- гр. Свиленград", съобщи кметът инж. Георги Манолов.  Финансирането е по Програма за..

публикувано на 26.09.18 в 08:28

Хасковоското ОУ“Любен Каравелов” ще провежда часове в музея

ОУ “Любен Каравелов” в Хасково е одобрено за участие в Националната програма на Министерството на образованието и науката под името „Осигуряване на модерна образователна среда“ и по-специално: “Музеите като образователна среда”. Идеята е през тази..

публикувано на 26.09.18 в 08:16

Намалява броят на безработните в Ямболска област

Пореден месец на намаляваща безработица в Ямбол отчитат от Бюрото по труда. Регистрираните безработни за месец август са 1831 души, което е с 224 по-малко в сравнение с юли. Равнището на безработицата в региона е 3,9 на сто, което прави спад с 0,4%...

публикувано на 26.09.18 в 07:36

Mъж от ямболското село Ботево е починал от западнонилска треска

84- годишен мъж от ямболското село Ботево е починал от западнонилска треска, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Ямбол. Основен преносител на заболяването са комарите. Възрастният мъж е лекуван една седмица в ямболското..

публикувано на 25.09.18 в 17:00

15 учители от “Заедно в час” преподават в област Стара Загора

15 учители от програмата на “Заедно в час” ще преподават в област Стара Загора през настоящата учебна година. Те ще работят в 8 училища партньори на организацията в Стара Загора, с. Ягода, с. Ръжена, с. Паничерево, с. Горно Черковище и гр...

публикувано на 25.09.18 в 16:51

Подаваме коригиращи декларации към НАП до 1 октомври

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация от физическите и юридическите лица, съобщиха от Териториална дирекция на НАП Пловдив. Гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, който..

публикувано на 25.09.18 в 16:43

Галина Стоянова: Сбиването на роми в центъра на Казанлък е инсценирано

Кметът на Казанлък Галина Стоянова определи като инсценировка боя на младежи от ромски произход в центъра на града, случил се на 17-ти септември. Тя допълни, че на записите от охранителни камери, с които Общината разполага, се вижда..

публикувано на 25.09.18 в 16:30

Съветниците ще избират новия Почетен гражданин на Стара Загора

Общинския съвет на Стара Загора трябва да реши името на новия Почетен гражданин на сесията в четвъртък .  Две са постъпилите предложения – на световния и европейски шампион по борба  Иван Колев Иванов и на общественика и председател на НЧ..

публикувано на 25.09.18 в 15:29