Българска студентка в Германия защити дипломна работа за възстановяването на паметника на Бузлуджа

| обновено на 08.01.15 в 09:13

Българска студентка по архитектура в Германия защити дипломна работа за възстановяването на паметника на връх Бузлуджа. На 300 страници младата Дора Иванова е развила концепция за отваряне на бившия социалистически символ за публика и туристи. Дипломната работа „Паметникът Бузлуджа – паметта на времето“ предвижда да бъде запазена чинията в този й вид, но да бъде придаден на соцмемориала друг смисъл – като период от историята ни.

Според разработката на Дора Иванова, на мястото могат да бъдат създадени няколко туристически маршрута, които проследяват историята ни още от античността. В залата с 400 места пък се предвижда да бъдат изнасяни концерти, четения и дискусии. До върха на петолъчката, според концепцията, ще бъде монтиран панорамен асансьор. Всичко това би струвало 1,7 милиона лева, предаде кореспондентът ни Георги Манев.

Според младата дипломантка, работата й е била оценена от германски архитекти, предстои и да бъде публикувана в престижно специализирано издание там. Интересът към паметника на върха е голям в Германия. Единственият проблем, който вижда Иванова, е идеологическата бариера, която още не могат да преодолеят в родината й.
Още от категорията

Обстановката след пролетния сняг в Старозагорска област е спокойна

„В Старозагорска област няма непочистени и непроходими пътища. Няма бедстващи хора, както и населени места без ток и вода“ , това съобщи в ефира на Радио Стара Загора областният управител Гергана Микова във връзка с метеорологичната обстановка в..

публикувано на 22.03.18 в 16:56

Окръжна прокуратура - Стара Загора образува досъдебно производство за използвани не по предназначение финансови средства от европейски фонд

Окръжна прокуратура - Стара Загора образува досъдебно производство за това, че през периода от месец март 2017 г. до месец октомври 2017 г., в гр. Стара Загора, чрез търговско дружество със седалище и управление в гр. Стара Загора, са използвани..

публикувано на 22.03.18 в 16:40
Ришки проход

В Ямболска област няма населени места без ток и вода

Сравнително спокойна е метеорологичната обстановка в Ямболска област, въпреки падналия сняг. Няма прекъснато електрозахранване или водоподаване в населените места от областта. Няма и затворени пътища. Нивата на реките в областта са под критичните, като..

публикувано на 22.03.18 в 16:34

Политически амбицирани и собственици на незаконни къщи на Аязмото опитват да саботират неговия ПУП

Ремонтът на Аязмото е съобразен с всички законови разпоредби, а общественото обсъждане на проекта за Подробния устройствен план на парка се отлага за месец май, съобщи в интервю за Радио Стара Загора кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров...

публикувано на 22.03.18 в 15:56

„Турандот“ - кукленото изкуство заедно с голямата опера в Стара Загора

Уникална за страната ни продукция ще представи Оперният театър съвместно с Държавен куклен театър в Стара Загора. Приказната „Турандот“ на Джакомо Пучини ще бъде изиграна на сцената на Държавната опера   съвместно от двете културни..

публикувано на 22.03.18 в 15:07

Беройци и приятели дариха кръв в Стара Загора

Повече от 20 души вече дариха кръв по време на кръводарителската акция, организирана съвместно от Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора и Национален фенклуб „Берое “. Тя започна в 8. 30 и продължи до 12 часа. В кампанията..

публикувано на 22.03.18 в 13:15

74-годишен мъж е убит в сливенското село Сотиря

74-годишен мъж е убит в сливенското село Сотиря  от свой съселянин, съобщават от полицията. Убиецът е задържан за 72 часа, предстои Окръжна прокуратура Сливен да внесе искане в съда за определяне на постоянна мярка за задържане. Задържаният за..

публикувано на 22.03.18 в 13:02

Спасителният център за диви животни доставя храна за бедстващите щъркели

Екип на сдружение „Зелени Балкани“ от Стара Загора доставя  420 кг. риба на местата, където са струпани големи групи щъркели в Североизточна България. Ниските температури, снеговете и поледицата в тази част на страната хванаха в капан стотици прелетни..

публикувано на 22.03.18 в 10:05

В конкурс деца разказват и рисуват добрите дела

Сливенския митрополит Йоаникий благослови националния конкурс за деца и ученици „Разкажи за добрите дела на хората“. Целта на конкурса е младите участници да бъдат стимулирани в развитието на уменията си в литературата и изобразителното изкуство, да..

публикувано на 22.03.18 в 09:40

110 блока в Хасково ще бъдат санирани тази година

Основна дейност и през тази година  в община Хасково е санирането на многофамилни жилища. Преди дни е излязла процедурата за 11 блока, след около две седмици ще се отвори нова процедура за още 10. Общо по Националната програма над 110 блока  в..

публикувано на 22.03.18 в 09:05