Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорка е в конкуренцията за "Аскеер 2015"

На 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Театър „Българска армия” за 25-и път Фондация „Академия Аскеер” ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. Категориите на „Аскеер 2015” включват представления и техните създатели с осъществена премиера в периода от 10 април 2014 г. до 6 април 2015 г. Обект на внимание от страна на журито са били 105 представления. 69 от тях са реализираните премиери в София, 36 спектакъла са представени от извънстолични театри и 29 са независимите проекти. Изборът за всяка една от общо 12-те наградни категории принадлежи на широка театрална и духовна общност – актьори, режисьори, сценографи, композитори, драматурзи, театроведи, на писатели, хуманитаристи и учени културолози, които формират журитата на Академия „Аскеер”. В годините на своето съществуване 182 творци са удостоени със статуетката на рицаря Аскеер, дело на Георги Чапкънов – Чапа. 

Бележитият актьор и педагог проф.Стефан Данаилов получава "Аскеер-2015" за цялостен принос към театралното изкуство. Най-добрият спектакъл ще бъде избран между "Къщата на гнева" по Лорка на Диана Добрева в Театър "Възраждане", "Антигона" от Жан Ануи на Иван Добчев в Театър "София" и "Каквато ти ме искаш" от Пирандело на Теди Москов в Народния театър "Иван Вазов". Авторите на постановките са номинирани за режисура. За водеща женска роля са номинирани Анастасия Лютова за "Разбиване" от Нийл Лабют на Стайко Мурджев в Театър 199 "Валентин Стойчев", копродукция с Хасковския театър, Илка Зафирова за "Г-жа Клайн" от Никълъс Райт на Стилиян Петров в Театър 199 и Снежина Петрова в "Каквато ти ме искаш". Конкуренцията за "Аскеер-2015" за водеща мъжка роля е между Герасим Георгиев - Геро за "Семеен албум" на Малин Кръстев в Младежкия театър "Николай Бинев", Стефан Мавродиев за "Чинечита" от Тиери Дебру на Емил Бонев в Театър 199 и Христо Петков за "Разбиване". За поддържаща женска роля са номинирани Василена Атанасова за "Г-жа Клайн", Мария Каварджикова за "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов на Стоян Радев в Народния театър, Донка Аврамова-Бочева, Николина Янчева, Филипа Балдева, Лиляна Шомова, Яна Кузова и Жана Рашева за "Къщата на гнева". Надпреварата за "Аскеер-2015" за поддържаща мъжка роля е между Вежен Велчовски за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде на Веселка Кунчева, съавтор и на драматизацията с Ина Божидарова, в Младежкия театър, Стефан Мавродиев за "Кривите огледала" от Дейвид Линдзи-Абер на Ивайло Христов в Младежкия театър и Стоян Младенов за"Дванайсета нощ" от Шекспир на Тея Сугарева в Малък градски театър "Зад канала". За отличието за изгряваща звезда се състезават Дамян Тенев за "Разбиване", Дария Симеонова за "Антигона" и Радина Думанян за "Чиста къща" от Сара Рул на Иван Урумов в Пловдивския театър. Номинациите за сценография са на Мариета Голомехова за "Момо", Петър Начев за "Чиста къща", Чавдар Гюзелев - художник, и Иван Москов - видео, за "Каквато ти ме искаш". Диана Добрева се включва с "Къщата на гнева" и в конкуренцията за "Аскеер-2015" за костюмография, заедно с Мариета Голомехова за "Момо" и Свила Величкова за "Каквато ти ме искаш". Антони Дончев за "Каквато ти ме искаш", Петър Дундаков за "Евридика в подземния свят" от Сара Рул на Стайко Мурджев в Пловдивския театър и Христо Намлиев - за "Антигона" и "Момо", са претенденти за наградата за театрална музика. По случай своята 25-годишнина Академията присъжда почетни награди „Аскеер” за неоценимата съпричастност и съратничество на БНТ– във връзка с нейната 55-годишнина, и на БНР – във връзка с неговия 80-годишен юбилей.

Сценографът Мариета Голомехова е родена в град Стара Загора. 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър при проф. Сейкова в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Работи като актриса в Драматичен театър „Р. Стоянов”, гр. Габрово, Драматичен театър „А. Будевска”, гр. Бургас и Държавен пътуващ театър, гр. София. През 1999г. специализира сценография за куклен и драматичен театър при проф. Майя Петрова в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. Постановки с нейна сценография са носители на награди и отличия у нас и в чужбина. Участвала е в изложби във Франция, Япония, Чехия, Белгия, Сърбия. Мариета Голомехова предпочита кукления театър за възрастни. Работи и с режисьори извън страната, но обича да се връща в родния град. Постановката „Страх” на Държавен куклен театър Стара Загора е реализирана само по нейна сценография. Една от номинациите за „Икар 2015” на старозагорския спектакъл за възрастни, които бяха общо четири, бе и заради нейната работа. Тя спечели „Икар 2015”, но заедно с режисьора Веселка Кунчева за „Момо“ по едноимения роман на Михаел Енде. Съвместната им работа и по спектаклите „Аз, Сизиф” и „Вграждане" ги утвърди като един от най-интересните творчески тандеми в кукления театър у нас. Стискаме палци на нашата съгражданка да получи и статуетката на рицаря Аскеер!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

Четиринадесетото издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол

Поредното издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол на 10 май. Творческата изява е за деца и ученици от първи до 12 клас, които имат афинитет към театъра и сцената. Заявки за участие се приемат до 8 май, съобщиха..

публикувано на 22.04.24 в 14:00

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор „Петко Стайнов” (при Народно читалище „Искра-1860”) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в Международния музикален фестивал и хоров конкурс „Микеланджело Буонароти“, който се провежда ежегодно в града..

публикувано на 22.04.24 в 11:28

Никола Райков жъне успех и с новата си книга „Принцът на сънищата“

Първият  по рода си проект, написан и нарисуван на ръка от обичания детски писател Никола Райков засега отчита впечатляващ успех. Само за седмица обявените 850 бройки, необходими за да се издаде първи тираж, бяха заявени от нетърпеливите читатели...

публикувано на 21.04.24 в 10:00