Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Тодоров: Никога не се е правило толкова за крайните квартали на Стара Загора, както през последните 4 години

Живко Тодоров
Снимка: Радио Стара Загора

Водещ: Г-н Тодоров, строителни заграждения в северната част на комплекс „Верея“ откъм страната на бул. „Цар Симеон Велики“ в кръстовището с „Митрополит М. Кусев“ повдигна въпросът какво ще се случва с дърветата там. Не прочетох никъде потвърждение или опровержение от страна на общината на обяснението и отговорите, които дадоха пред някои медии, включително и пред РРС – Стара Загора от фирмата инвеститор, че само една липа ще пострада от това, което ще се случва там. Един от първите въпроси, които получихме на фейсбук страницата на Радио Стара Загора, зададен от Алекс Борисов, е колко струва да отсечеш едно дърво в Стара Загора, независимо къде се намира?

Живко Тодоров: Нещата доста се преекспонираха специално за този строеж, който предстои да се случи в Стара Загора. Все пак искам да напомня, че това е частен терен и собственикът има съответните права по закон. Той може да внесе проект и ние нямаме право да откажем този проект да бъде реализиран, след като отговаря на всички законови изисквания. Що се отнася до това какво ще бъде отсечено, в центъра на парцела има една липа, която предстои да бъде премахната. Единствено за нея ще бъде издадено разрешение, защото самият проект включва премахването на тази липа. Инвеститорът е предложил да засади дръвчета на друго място в Стара Загора, за да се възстанови озеленяването. Доста от коментарите в тази посока са поради непознаване на въпроса. В конкретния случай няма значение какво ще се строи, разбира се, важно е от гледна точка на града, дали се строи ресторант или пицария, вместо казино. В крайна сметка това е право на собственика да избере. Общината не може да се меси в частен парцел, както и  гражданите.

Водещ: От частната собственост към общинската. Прави впечатление, че на поредна сесия община Стара Загора разпродава своето имущество. Голяма част от имотите на общината са обявени за продажба. Става въпрос за няколко села край областния град –  Малка Верея е едно от тях. Прави впечатление ниската цена на земеделската земя. Виждаме, че има и парцели, които граничат със строителните граници на населеното място. Парцели, на които лесно би могло да се промени предназначението. На какво се дължи това разпродаване?

Живко Тодоров:  Не бих казал разпродаване. Това са земи, които преди това не са били използвани нито от общината, нито е имало инвеститорски интерес. Когато искаме градът да се разраства, ние не искаме той да се развива само вертикално, а искаме и хоризонтално да се разширява – трябва да даваме възможност на съответните инвеститори за това. Да не говорим, че в момента има много хора, които се занимават със земеделие, със съответните програми по селските райони и получават евросубсидии. От тази гледна точка е по-целесъобразно Общината, там където има изоставени земи, които са в близост до селата, да ги дава на частни инвеститори, които да ги работят и които от следващия ден могат да създадат работни места, и да плащат данъци. Общината не е разпродала ценни терени, на които предстои да бъдат реализирани големи проекти или в центъра на Стара Загора. За предходните години е разпродадено имущество за над 50 - 60 млн.лв. В момента, това което се прави е да вървят редовните продажби. Ако се погледне през последните 3-4 години това, което е придобито като парцели, имущество и активи от Общината, е в пъти в повече. Само тролеите, които закупуваме са на стойност 10 млн. лв., автобусите, които ще купим, струват 30 млн. лв.

Водещ: Като споменахте тролеите. Защо по проекта за подобряване на атмосферния въздух град Плевен получава 40 тролейбуса, град Варна – 30, Бургас- 22, а Стара Загора само 8 броя, пита Ивайло Начев.

Живко Тодоров: Защото община Стара Загора има необходимост от толкова. Когато се прави европейски проект, за да се защити, си има съответните показатели, по които се изчислява колко тролея са необходими за града. Както вече казахме 14 ще бъдат придобити по транспортния проект, финансиран от ЕС и остават още 8, които се придобиват. С това се задоволяват всички нужди на Стара Загора от тролейбуси. Такава ни е транспортната схема. ЕС не дава пари за  тролеи, които ще стоят на депо и няма да бъдат използвани. Между другото, това е предопределено от предходния мандат, когато е взето решение да се кандидатства с тролеи, а не да се закупят нови автобуси. В момента се поправя тази грешка и на Стара Загора ще бъдат дадени допълнително, за разлика от други общини, 30 милиона лева за закупуване на 55 автобуса, така че градът не е ощетен по никакъв начин.

Водещ: Аз искам нещо друго да ви попитам, г-н Тодоров, тъй като 90% от въпросите, които получихме са свързани с инфраструктурата на града. Някои са дори под формата на сигнали. Искам конкретно да ви задам въпроси, свързани с крайните квартали на Стара Загора. Деница Костадинов пита – защо не се прави нищо за квартал „Три чучура – север“ ? Няма нито детски площадки, нито тротоари, нито инфраструктура. Тези въпроси са валидни и за останалите квартали на града.

Живко Тодоров: Трябва да ви кажа, че никога не се е правило за крайните квартали толкова, колкото се прави в момента. Знаете за кв. „Железник“. Там беше изпълнен проект, който в крайна сметка облагороди инфраструктурата и поне такива проблеми, които ги има в другите квартали, бяха решени.

Преминаваме към кв. „АПК“. Там беше направена канализация. Изцяло беше подменено водоснабдяването и бяха направени голяма част от улиците, за да бъдат в състояние хората да се придвижват по тях, защото освен кални алеи друго нямаше в квартала. 

В кв. „Кольо Ганчев“ също беше довършена канализацията. Водоснабдяването се подменя в момента. До месец, месец и половина ще бъдат направени и улиците, които се намират в западната част, т.е. в квартала ще имаме пълно подобряване на инфраструктурата.

В квартал „Зора“ в момента са възложени няколко улици, които ще бъдат асфалтирани. Те ще бъдат ремонтирани и смятам, че хората ще оценят това, което се прави за квартала. Там също имаше проблеми с ВиК- мрежата, които са решени. В момента се прави и нова сграда, която ще обслужва обществените нужди на кв. „Зора“. В нея ще има аптека, пенсионерски клуб и кметство. Допълнително ще бъде направено едно голямо междублоково пространство в квартала.

Що се отнася до кв.“ Самара 3“. Там има спечелен проект по ПУДООС, който е на стойност над 5 млн. лв. Ще се поднови изцяло ВиК-мрежата. Ще бъдат направени всички тротоари, междублокови пространства и изцяло нови асфалтови настилки, което означава, че до края на годината кварталът ще придобие съвсем различен облик след провеждането на обществената поръчка и изпълнението на този проект. 

В квартал „Самара 1“, където се строи в момента църквата „Св. Игнатий Старозагорски“, ще бъде облагородена инфраструктурата. Ще възложим голямо междублоково пространство до един от блоковете по бул. „Никола Петков“. Направихме и осветление в квартала. Поддържаме детската площадка, едно междублоково пространство бе направено, бе ремонтирана и детската градина и въобще смятам, че и на крайните квартали се обръща внимание. В момента се работи по междублокови пространства в кв. „Казански“ и „Три чучура – юг“ и проблемите един по един се набелязват и където има най-голям обществен интерес, се правят съответните ремонти. Стара Загора имаше изключително окаяна инфраструктура в началото на мандата. Това го твърдя със съответната отговорност.

Водещ: Г-н Тодоров, а за квартал „Три чучура – север“ да ни кажете няколко думи?

Живко Тодоров:  ВиК поръчаха проект за подмяна на водопреносната и канализационна мрежа там. След като бъдат подменени всички тръби по ВиК- мрежата, Общината ще направи ремонт. Очаквам това да бъде най-късно през 2016 година, защото това са реалистичните срокове. Ако тази година ВиК бяха подновили мрежата, ние щяхме да направим ремонт на квартала. Общината дори гласува заем, с който да се направи необходимия ремонт, но той не беше изтеглен, заради неподменена подземната инфраструктура. В този случай е безсмислено да подновяваме тротоари и улици, а ВиК да ги разкопава. Имаме уверението на управителя на ВиК- Стара Загора инж. Румен Райков, че се работи по въпроса и към края на година ще започне подмяната в този квартал.

Водещ: Казахте, че е била в изключително лошо състояние инфраструктурата на Стара Загора в началото на мандата, същата констатация направихте тогава и за образователната инфраструктура. Остава обаче един въпрос - дали обещанието, което дадохте преди няколко месеца в следствие на инцидент в ПМГ „Гео Милев“ ще бъде изпълнено, а именно да започне ремонт на сградата на училището в началото на лятото.

Живко Тодоров: Преди няколко дни бяха отворени ценовите оферти по обществената поръчка и очаквам, ако няма обжалване до месец да започнем ремонтът, ако има обжалване, срокът ще се удължи до два месеца, защото такива са сроковете, в които можем да се справим. Предстои да отворим нова детска ясла -номер 2 , която в момента се завършва. Имахме одобрен проект наскоро за училището „Георги Райчев“ в „Три чучура- север“, за 4-та детска градина „Бреза“ и за 13 ОУ, което е в „Три чучура – юг“.

Водещ: Отново въпрос за кв. "Три чучура- север". В последните дни гръмна пореден случай на етническа нетърпимост в село Гърмен. Става въпрос за конфликт между българи и роми. Той ескалира заради силна музика. В тази връзка от фейсбук страницата на Радио Стара Загора въпрос от Станислав Джуров. Кога ще бъдат приложени реални и адекватни мерки срещу системното и денонощно ромско озвучаване и тормоз на всички живущи в квартала?

Живко Тодоров: Общината е направила абсолютно всичко възможно, свързано с прекратяването на това неприятно  положение. МВР взе решение за създаване на ново районно управление, което ще бъде в кв. „Лозенец“, т.е там ще има вече постоянно полицейско присъствие. Общината взе решение за предоставяне на стаи в т.нар. Ромски образователен център. Там ще се помещава полицейското управление за по-ефективен контрол.

Трябва да се направи истинска общинска полиция чрез законодателни промени на национално ниво, която твърдя, че не съществува.  В момента има общинска полиция, която е на щат и подчинение към МВР и ние реално нямаме назначени общински полицаи, които да подберем и назначим на трудови договори, за да изпълняват съответните функции към община Стара Загора. Общината трябва да има много повече правомощия по съставянето на актовете, да може общински служители със специфични функции да изискват лични карти и да контролират. Знаете какъв е проблемът с екоконтрола в момента - служителите нямат право да изискват личната карта.


Водещ: За бърз отговор ще ви помоля на следващия въпрос. Пусковият срок за велоалеите беше на 23 май. Още километър и нещо не са готови. Няма табели и маркировка. Какъв е размерът на неустойката, която трябва да плаща фирмата-изпълнител или ще бъде сключен анекс?

Живко Тодоров: Не, анекс няма да се сключва. Всеки ден, според договора, фирмата търпи санкции, които трябва да заплати.

Водещ: Категорично фирмата започва да заплаща?

Живко Тодоров: Разбира се! Никога не сме простили, на който и да било изпълнител на договор в Стара Загора по отношение на сроковете, които трябва да се спазват и на качеството. Дори няколко пъти сме връщали да преправят алеите. Тук трябва да подчертая, че Общината не плаща за нито едно от нещата двойно, но контролира, когато нещо не се направи както трябва.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44