Скулптура „ Японката” бе открита в Казанлък

Снимка: Недко Недев

В Казанлък на една от емблематичните улици – „ Искра” бе открита скулптура „ Японката”. На откриването присъства посланикът на Япония у нас Н.Пр. Такаши Коидзуми.

„Казанлък и японските градове Мунаката и Фукуяма се радват на дълготрайни приятелски отношения, поддържат непрекъснат обмен помежду си. Изграждането на статуята на Японката води началото си от братските чувства, които кметът Галина Стоянова искаше да засвидетелства към Япония. Тя искаше и да осъществи една мечта - на скулптура Доко Доков”, каза в приветствието си посланикът на Япония.

СнимкаНа церемонията по откриването присъстваха още кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител на Стара Загора Георги Ранов, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, представители на Инициативния комитет за набиране на средства за изграждане на „Японката”.

Скулптурата е изработена и поставена със средства, набрани с дарителска кампания, организирана от Община Казанлък. Авторският проект на Доко Доков е реализиран в продължение на три месеца от скулптора Ваньо Колев и скулптора - леяр Николай Фитков. Консултант на проекта е проф. Величко Минеков.

Откриването на "Японката" е част от днешните тържества за Празника на розата в Казанлък.


Още от категорията

Продължава ремонтът на детските площадки в Стара Загора

Възстановяват се детските площадки в старозагорския квартал „Зора“, съобщи началникът на отдел „Озеленяване и комунални дейности“ в Община Стара Загора. Вече е ремонтирана, намиращата се до Административното бюро на квартала, като предстои да..

публикувано на 22.03.19 в 08:32

Четири хасковски общини влязоха в дестинация "Сакар"

Четири хасковски общини са включени в дестинация „Сакар“, разработена по проекта „Сподели България“ на Министерството на туризма. Той се реализира заедно с Министерството на земеделието, храните и горите. Общините Харманли, Любимец, Свиленград и..

публикувано на 22.03.19 в 08:00

Затруднения в КАТ на гишетата за регистрация

Днес от 7.30 ч. до 9.00 ч. на гишетата на КАТ в цялата страна ще има затруднение при регистрацията на моторни превозни средства и издаването на регистрационни табели, предупреждават от вътрешното министерство. Причината е обновяване на софтуер. 

публикувано на 22.03.19 в 07:49

Мъгла на прохода "Шипка"

На старопланинския проход "Шипка" има мъгла. Видимостта е намалена до 50 метра. Движението е без ограничения. Температурата е минус 3 градуса,  информират от Областно пътно управление-Стара Загора. На  другия старопланински проход "Републиката" е облачно, с..

публикувано на 22.03.19 в 06:25

Разкриха извършителите на грабеж над лекар от елховското село Бояново

Ямболските полицаи разкриха извършителите  на грабеж над лекар от елховското село Бояново.  Повдигнато им е обвинение, предстои да бъде поискана и постоянна мярка ”задържане под стража”.   Нападението над 56- годишния общопрактикуващ лекар е..

публикувано на 21.03.19 в 17:02

Над 30 души посетиха изнесената приемна на председателя на ОбС-Стара Загора, секретаря на Общината и местния омбудсман

С над 30 жители на селата Кирилово и Старозагорски минерални бани се срещнаха по време на традиционната вече изнесена приемна председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретаря на Общинска администрация Делян Иванов и местният обществен посредник..

публикувано на 21.03.19 в 16:54

150 медицински сестри протестираха пред сградата на община Казанлък

Близо 150 медицински сестри се събраха днес пред сградата на община Казанлък за втория национален протест срещу ниското заплащане на труда им. Те бяха подкрепени от десетки граждани на Казанлък, както и от лекари. Протестите на медицинските сестри..

публикувано на 21.03.19 в 16:50

Националният съвет на СДС ще дискутира евентуално обединение с ГЕРБ

Националният съвет на СДС ще се събере на заседание на 23 март в Ловеч, за да дискутира резултатите от първата среща на председателя Румен Христов с ПП ГЕРБ. Това обяви в студиото на Радио Стара Загора общинският лидер на СДС в Стара Загора и..

публикувано на 21.03.19 в 16:28

Сливен отбеляза международния ден на хората със синдром на Даун

СУ „Йордан Йовков“, съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Сливен, отбелязаха Международния ден на хората със синдром на Даун. Целта на инициативата беше децата да могат да..

публикувано на 21.03.19 в 15:23

Общинският съвет в Сливен одобри Общия устройствен план на общината

На редовната сесия на местния парламент днес бяха приети всичките 29 точки от дневния ред. Сред тях са Отчетът за 2018 г. на Програма за опазване на околната среда на общината, както и отчетите за решенията и дейността на Общински съвет –..

публикувано на 21.03.19 в 15:18