Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оливие Маркет, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България": Водим открит диалог с властите

Разговора води Таня Балабанова

Визитка:

Оливие Маркет е изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България" от началото на 2015 година. Преди това е бил вицепрезидент Бизнес Развитие на ЕЙ И ЕС Доминиканска Република. Кариерата му в енергийния сектор започва през 1995 година във Френската компания „Electricité de France“ (EDF), където той работи в продължение на 9 години преди да се присъедини към ЕЙ И ЕС Корпорация. Г-н Маркет получава образованието си по машинно инженерство от “Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris”- Париж, Франция. Магистър е по същата специалност от „Ей енд Ем“ Тексас и има магистратура по бизнес администрация от Харвард.


Г-н Маркет, управлявате една от най-големите компании, които оперират на българския пазар. Какви  са основните предизвикателства във Вашата работа?

Поех ръководството на компанията преди половин година и разбира се първото голямо предизвикателство беше да се запозная с българския пазар и регулациите на него. В същото време трябваше да създам екипа, с който да работя. Втората задача се оказа сравнително лесна, защото хората, които работят за ЕЙ И ЕС в България са наистина много добри професионалисти в своята област и това ми спести необходимостта да търся нови служители. Екипът, който беше работил в компанията, остана същият и съм много горд, че за по-малко от три месеца успяхме да свикнем със стила си на работа и да се превърнем в един много успешен отбор.

Като голямо предизвикателство в нашата работа бих оценил предоговарянето на договора за дългосрочно изкупуване, който нашата топлоелектрическа централа в Гълъбово има с Националната електрическа компания /НЕК/. Въпреки че процесът на предоговаряне обичайно е труден, ние успяхме да преминем през него с лекота. Мисля, че предоговарянето беше така успешно заради професионализма на нашите партньори – екипът на министър Теменужка Петкова, ръководствата на Българския енергиен холдинг и на НЕК. Споразумението, което постигнахме е успешно, защото води до незабавен ефект на намаляване на цените на тока, който НЕК купува.

Проблемите в родната енергетика не стихват и резонират в общественото пространство. Широко се коментират дългосрочните договори с американските топлоцентрали. Как ще отговорите на критиките, че българите плащат скъп ток заради високи договорени цени за изкупуване на електроенергията от щатските ТЕЦ?

Както вече споменах, ние сме уверени, че споразумението за намаляване на цените на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е благоприятно за енергийната система и за потребителите. Ние подкрепяме усилията на българското правителство да преструктурира енергийния сектор, да подобри финансовото състояние на НЕК, налагайки честни правила на пазара и стабилизирайки цените на електрическата енергия. ЕЙ И ЕС ще продължи да подпомага усилията на правителството, защото вярваме, че един стабилен, предсказуем и пазарно ориентиран сектор е това, от което се нуждае енергийната система на България. ЕЙ И ЕС много се гордее с това, че притежава и експлоатира най-модерната топло-електро централа в България и Югоизточна Европа. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ използва в производствения си процес най-добрите технологии в света, за да гарантира оптимално качество на въздуха, управление на водите и безопасно съхраняване на отпадъците, почвите и опазване на подземните води, в пълно съответствие с директивите на Европейския съюз, Световната банка и на националното законодателство. Инвестирали сме близо 1,3 милиарда евро в този проект и това е една от най-големите чуждестранни инвестиции в България от началото на реформите на пазара през 1989 г. Електроцентралата осигурява около 5% от инсталираната мощност на страната, подпомага местната икономика и създава над 300 работни места.

Ежегодно ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ използва средно над 5 милиона тона лигнитни въглища, което е между 23% и 27% от годишното производство на „Мини Марица – изток“. Този дял също представлява процентът на работните места, с които ТЕЦ-а подпомага общата численост на персонала на мините и други доставчици на суровини, които имат договорни отношения с централата. Това са около 1 900 обезпечени работни места.

НЕК дължи на AES крупна сума. Към момента на колко възлизат тези задължения?

Общият размер на просрочените задължения на НЕК към ЕЙ И ЕС е приблизително 460 млн. лева към днешна дата. Той остава стабилен през първите месеци на годината, но започна да се увеличава през последните няколко месеца.

Обсъждан ли е вариант компанията да пледира за дължимото си по съдебен ред?

Дългосрочният договор за изкупуване на електроенергия съдържа различни мерки в случай на неизпълнение от страна на НЕК, сред които са и правните възможности. Тъй като ЕЙ И ЕС е дългосрочен инвеститор в България, правната възможност ще се търси само след като всички други възможни варианти не са успели да дадат резултати. Договорката, която постигнахме с НЕК, е много добро споразумение и създава непосредствена полза за НЕК и за крайния потребител. Ние вярваме, че това споразумение ще допринесе за целта на правителството да стабилизира цените на електрическата енергия за крайните потребители, и в същото време ще намери начин за решаване на проблемите в сектора.

Как оценявате бизнес средата у нас?

Мисля, че правителството е предприело много добри стъпки, за да се подобри бизнес климатът, чрез прилагане на нови, по-прозрачни правила на пазара. Това е което инвеститорите търсят - стабилност, предвидимост и открит диалог. От моя гледна точка ние имаме много открит и прозрачен диалог с властите и бих казал, че бизнес климатът в България е добър и непрекъснато се подобрява.

Обмисля ли AES нови капиталовложения в България?

Ние сме дългосрочен инвеститор в страната. Някои условия трябва да бъдат изпълнени, за да се избегнат проблеми с вземания от вече реализирани проекти. Като се има предвид правилните стъпки, предприети от правителството в тази посока и ако даден проект е възможен, тогава, разбира се, ние ще обмислим инвестиционните възможности. Това, върху което искаме да се фокусираме са иновативни енергийни решения, като например системи за съхранение на енергия и електрически автомобили. Съхранението на енергия означава използване на батерии, като автомобилни акумулатори, които предоставят услуги на мрежата. Електрическата енергия, натрупана в тези батерии може да се използва за балансиране на системата, ако е необходимо. ЕЙ И ЕС е разработила такива проекти в САЩ и Чили, където те работят успешно. В Европа вече са започнали изграждането на две съоръжения за съхранение на енергия, които ще бъдат готови до края на годината - в Холандия и в Северна Ирландия. Бихме искали да развием такъв проект и в България. Другото нещо, което ние искаме да се насърчава, е използването на електрически автомобили.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Токът за домакинствата няма да поскъпне от 1 юли

Голямата промяна за потребителите у нас се очаква през 2026 година, когато би трябвало да излязат на либерализирания енергиен пазар. Предстои да видим как ще се случи това, защото все още законовата уредба не регламентира този процес, заяви пред Радио..

публикувано на 03.04.24 в 09:20