Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва първият шампионат с два старозагорски отбора в елита

С двубоите "Локомотив" (Горна Оряховица) - "Нефтохимик" и ЦСКА-София - "Славия" днес стартира новото футболно първенство на България. Шампионатът вече ще се нарича Първа професионална лига и дори има чисто ново лого и нова електронна платформа, на която любителите на футбола ще могат да проследят цялата необходима им статистика. 

За първи път в историята на този спорт Стара Загора ще има два отбора в елита - "Берое" и "Верея". Първото старозагорско дерби ще се играе още в третия кръг, а домакин е "Берое". Мачът е на 13 август от 19.00 часа на стадион "Берое" и ще бъде излъчен в ефира  на Радио Стара Загора. 

Освен наименованието и логото, от Българския футболен съюз, със съгласието на клубовете, промениха изцяло регламента на шампионата. 14-те отбора, участници в елита най-напред ще играят по системата всеки срещу всеки на разменено гостуване. След изиграването на тези 26 двубоя първенството се разделя на първа шестица и втора осмица. В първата шестица ще се играе отново по системата всеки срещу всеки на разменено гостуване. Втората осмица се разделя на две четворки

В едната ще бъдат отборите заели седмо, девето, 11-то и 13-то място, в другата - останалите състави. Те ще играят по осем мача, след което първите два състава във всяка от двете групи ще се срещнат помежду си, за да определят един отбор, който ще се изправи в един мач срещу последния от първата шестица, имащ право на участие в евротурнирите.  

Отборите, заели трето и четвърто място в класирането на двете групи от осмицата ще определят кой ще изпадне в Б група и кой ще играе бараж. Директно в Б група ще изпада един, а баражите с втория и третия от Б група ще бъдат два. 

Първият мач на "Берое" за новия сезон в Първа лига обаче ще бъде след седмица срещу "Славия", тъй като срещата с "Лудогорец" бе отложена. "Верея" стартира утре с мач срещу "Дунав" (Русе) в Разград. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четвърта поредна титла спечели „Берое Стара Загора“

„Берое Стара Загора“ извоюва шампионската титла в женската баскетболна „А“ група за четвърти пореден път. В пълната с публика старозагорска спортна зала „Общинска“ възпитаничките на Албена Хубенова надделяха над „Монтана 2003“ с 67:66 точки в..

публикувано на 24.04.24 в 21:50

Куп отличия извоюваха джудисти

В края на седмицата в Пазарджик предстои Държавен шампионат по джудо за младежи. „Ще участваме с трима състезатели, имаме много контузени в тази възраст“, съобщи за радио „Стара Загора“ Христо Лазаров, треньор в старозагорския клуб „Недьо Ранчев“...

публикувано на 24.04.24 в 14:42

102-ма стрелци участваха в турнир „Стоян Пенчев“

Старозагорският клуб „Августа 1992“ бе домакин на турнир по спортна стрелба в памет на Стоян Пенчев. „Турнирът бе по програма на спортното министерство „Децата и спортния клуб - 2024 година“, съобщи за радио „Стара Загора“ Георги Кочеренко, треньор..

публикувано на 23.04.24 в 14:35

Ямбол домакин на международно състезание по планинско колоездене

От 26-ти до 28-ми април в Ямбол ще се проведе колоездачното състезание по планинско колоездене в дисциплината крос-кънтри олимпик – Ямбол Bike Cup 2024. Организатори на надпреварата са спортен клуб „Фрий Райдърс Юнайтед", „Консепт Криейтив Крю" и..

публикувано на 23.04.24 в 11:52

„Монтана 2003“ – „Берое Стара Загора“ 2:2 победи

В Монтана бе изиграна четвъртата среща от финалната серия на първенството в женската баскетболна „А“ група. Домакините от „Монтана 2003“ надделяха над „Берое Стара Загора“ с 89:88 точки след продължение. Редовното време приключи при резултат 83:83...

публикувано на 22.04.24 в 20:44

Четири медала извоюваха момчета от „Берое“

В края на седмицата в София ще започнат схватките от турнира по борба „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата е за юноши и девойки до 23 години. „Диян Динчев като национален треньор ще бъде там, както и състезателите Радомир Стоянов, Калоян..

публикувано на 22.04.24 в 14:39

Над 120 деца се включиха в Пролетния турнир по плуване „Ямбол 2024“

Над 120 деца взеха участие в Пролетния турнир по плуване „Ямбол 2024“, който се проведе в ремонтираният плувен комплекс в Езикова гимназия "Васил Карагьозов" в Ямбол. Събитието бе организирано от Община Ямбол, Местната комисия за борба с..

публикувано на 22.04.24 в 11:32

„Монтана 2003“ – „Берое Стара Загора“ 1:2 победи

В Монтана бе изигран третият двубой от финалната серия на първенството в женската баскетболна „А“ група. „Берое Стара Загора“ гостува на домакините от „Монтана 2003“ и претърпя поражение с 55:78 точки. Първите минути на срещата бяха равностойни, а..

публикувано на 21.04.24 в 20:58

Девора Аврамова спечели при жените днешното състезание "BEROE 5K ROAD RACE"

"Днес в Стара Загора с подкрепата на СКЛА "Берое" се проведе състезание по лека атлетика "Beroe 5K Road Race". Времето бе определено благосклонно към състезателите, които бяха над 500 при жени, мъже и деца. Организацията бе на висота и наистина се..

публикувано на 21.04.24 в 15:21

Мирослав Миндев: Победихме, но бе с цената на големи усилия

"Победихме трудно "Левски" Карлово с 2:1. Още в началото гостите ни поведоха в резултата за 0:1 и добре, че в края на първото полувреме стигнахме до изравнителен гол. Втората част също мача бе равностоен и стигнахме до победния втори гол в..

публикувано на 21.04.24 в 13:40