„Мини Марица-изток“ са в стачна готовност

Синдикалистът Тончо Станчев: Миньорите работят с разум и отговорност, въпреки трудностите

Три основни искания лансират от синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“, съобщи пред Радио Стара Загора Тончо Станчев, председател на Стачния комитет в държавното предприятие. Синдикалистите настояват за предприемане на спешни действия от страна на ръководството на дружеството пред Министерството на енергетиката за нова цена на добиваните в рудниците лигнитни въглища, основна суровина за топлоцентралите в комплекса. Актуализация не е правена от години, а исканото повишение е минимално  и няма да се отрази на крайната цена на електроенергията. То се налага, за да се гарантира изпълнението на инвестиционните, ремонтните и социалните програми на компанията, увери Станчев.

Последният доклад е изпратен до Българския енергиен холдинг и Министерството на енергетиката в края на миналата година. В него аргументирано е поискано увеличение от един лев на метричен тон или приблизително 4 лв. на тон условно гориво.

На дневен ред се поставя и незабавно събиране от централите на дължимите средства за консумирани въглища. На 110 – 120 млн. лв. възлизат просрочените плащания към момента.

Профсъюзите призовават за запазване на работните места и повишаване на доходите на работниците и служителите в най – голямото въгледобивно дружество у нас, където средната заплата е около 1 700 лева, по данни от началото на годината. 

Тончо Станчев увери, че миньорите работят с разум и отговорност, въпреки трудностите. Идната седмица се очаква да се проведе работна среща с министъра на енергетиката, на която да бъдат обсъдени проблемите в сектора.
Още от категорията

Български финалист в международен конкурс за социално отговорен бизнес

Обявени са 27-те финалисти в четвъртото издание на глобалния конкурс за социално предприемачество Chivas Venture. Сред тях са и българските социални предприемачи NASEKOMO, които развиват проект за производство на протеини от органични отпадъци. Те ще се..

публикувано на 17.04.18 в 16:06
Момчил Неков

Възможно ли е въвеждането на термина за качество "планински продукт"? Отговорите от евродепутата Момчил Неков

Повече от 60% от българите категорично подкрепят и вярват в ефекта от въвеждането на термина за качество "планински продукт". 27% смятат, че вероятно това ще доведе до добър ефект, а едва 3% са против. Тези данни стават известни в национално..

публикувано на 17.04.18 в 15:43

Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата - разговор за "Държавна сигурност и вероизповеданията"

43-ият документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС“ е озаглавен " Държавна сигурност и вероизповеданията" част I  Българска православна църква (1944-1991). В книжното издание, публикувано от Комисията по досиетата д окументите се отнасят за..

публикувано на 16.04.18 в 17:25

Ученици и учители от Търговската гимназия в Стара Загора проведоха работна практика в Испания

Ученици и учители от Търговската гимназия “Княз Симеон Търновски” в Стара Загора посетиха Испания като участници в проект за международна мобилност с образователна цел. Учителите бяха в професионални училища, както и в бизнес инкубатори в..

публикувано на 12.04.18 в 15:04
vasil_mihailov_bg_nes

Честит 80-годишен юбилей на големия Васил Михайлов!

Васил Михайлов - любимецът на няколко поколения българи, актьорът  оставил ярка следа в българското кино и на театралната сцена, с роли в близо 100 филма и още толкова в театъра, празнува днес 80 -ия си рожден ден. Носител на званието заслужил..

публикувано на 06.04.18 в 15:11

Борисов се държи като делегат на Ердоган и Путин пред ЕС

Всички поредни скандали у нас – сделката за ЧЕЗ, аферата Скрипал, показват едно и също нещо. Те са различните лица на един и същи процес, при който Бойко Борисов, като доминиращ национален лидер в българската политика над 10 години, сваля маската на..

обновено на 05.04.18 в 10:01

„Вълшебно куфарче“ с детски книги пътува в детските градини на Община Казанлък

От днес до 30 април  „Вълшебно куфарче“ с детски книги пътува в детските градини на Община Казанлък. Библиотекари и доброволци ще четат приказки на децата и ще ги запознават с чудния свят на книгите. От днес до края на месеца в Библиотека „Искра“..

публикувано на 02.04.18 в 09:32
Снимка: БГНЕС

Васил Михайлов отказа награда "Икар" дни преди 80-сет годишния си юбилей

Днес е международния ден на театъра! Той трябваше да бъде специален за актьора Васил Михайлов, които след броени дни, на 6 април,  ще отпразнува 80-годишния си юбилей, но уви,  владетелят на публиката, капитанът на българското кино, телевизия и..

публикувано на 27.03.18 в 11:48

"Скъпата сянка" по плажовете гони туристите от Черноморието

Цените за чадър и шезлонг по българските плажове ще продължат да гонят туристите от родното Черноморие, защото „скъпата сянка“ ги прави неконкурентоспособни.   Преди броени дни правителството определи новите концесионери на четири от най-известните ни..

публикувано на 21.03.18 в 15:31

Арх. Веселин Беров: Подробният устройствен план за Аязмото е подигравка със Стара Загора

Проектът за подробен устройствен план на парк „Митрополит Методий Кусев“, чието обществено обсъждане е насрочено за 29 март, е подигравка със Стара Загора, а проектът за ремонт на парка, който се реализира в момента на тази територия е незаконен,..

публикувано на 16.03.18 в 14:29