„Мини Марица-изток“ са в стачна готовност

Синдикалистът Тончо Станчев: Миньорите работят с разум и отговорност, въпреки трудностите

Три основни искания лансират от синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“, съобщи пред Радио Стара Загора Тончо Станчев, председател на Стачния комитет в държавното предприятие. Синдикалистите настояват за предприемане на спешни действия от страна на ръководството на дружеството пред Министерството на енергетиката за нова цена на добиваните в рудниците лигнитни въглища, основна суровина за топлоцентралите в комплекса. Актуализация не е правена от години, а исканото повишение е минимално  и няма да се отрази на крайната цена на електроенергията. То се налага, за да се гарантира изпълнението на инвестиционните, ремонтните и социалните програми на компанията, увери Станчев.

Последният доклад е изпратен до Българския енергиен холдинг и Министерството на енергетиката в края на миналата година. В него аргументирано е поискано увеличение от един лев на метричен тон или приблизително 4 лв. на тон условно гориво.

На дневен ред се поставя и незабавно събиране от централите на дължимите средства за консумирани въглища. На 110 – 120 млн. лв. възлизат просрочените плащания към момента.

Профсъюзите призовават за запазване на работните места и повишаване на доходите на работниците и служителите в най – голямото въгледобивно дружество у нас, където средната заплата е около 1 700 лева, по данни от началото на годината. 

Тончо Станчев увери, че миньорите работят с разум и отговорност, въпреки трудностите. Идната седмица се очаква да се проведе работна среща с министъра на енергетиката, на която да бъдат обсъдени проблемите в сектора.
Още от категорията

Антоний Гълъбов, политолог: Оставката на Димитър Главчев предотврати по-мащабна атака на опозицията срещу ГЕРБ

Опитът за създаване на организирана и масирана атака срещу ГЕРБ и управляващото мнозинство беше предварително провален. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора политологът доц. Антоний Гълъбов. „Оставката на Димитър Главчев всъщност спря това..

публикувано на 20.11.17 в 09:53

Христо Шопов: Щастлив съм, че се занимавам с това, което обичам (снимки)

Христо Шопов е главно действащо лице в над 70 филма – български и международни продукции , запечатали във времето изключителни образи, сред които „Вчера”, „Маргарит и Маргарита”, „Страстите Христови”, „Love.net” . участва в много телевизионни..

публикувано на 15.11.17 в 11:02

Ирини Жамбонас: Прекрасно е да работиш с хора, които обичаш, и това да се прехвърли на публиката (снимки)

„Маргарит и Маргарита” е първият филм на Ирини Жамбонас , където си партнира с Христо Шопов , а с Лилия Маравиля се снима в сериала „Връзки”. Изградила е емблематични театрални роли.   Носител е на награди от Москва и Пловдив, и АСКЕЕР за..

публикувано на 14.11.17 в 12:50

Щастлив край за кученцето, което беше простреляно от ловджии в село Ковачево

Близо месец след случката, при която група ловджии от радневското село Ковачево простреляха напълно беззащитно петмесечно женско куче, животното е напълно възстановено от травмите . Специалистите в Клиниката за дребни домашни животни на Тракийския..

публикувано на 10.11.17 в 12:11
Румен Драганов

Румен Драганов: Динамиката на живот и развитието на технологиите оставиха в миналото 14-дневните почивки с купони за хранене

„Динамиката на живот и развитието на технологиите оставиха в миналото 14-дневните почивки с купони за хранене“ , коментира в интервю за Радио Стара Загора проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Туристическият бранш..

публикувано на 10.11.17 в 09:31
Аркади Шарков

Аркади Шарков: Кирил Ананиев би бил добър избор за министър на здравеопазването

„Кирил Ананиев е наясно с проблемите в здравната система и въпреки че не е медик по образование, би могъл да сформира успешен мениджърски екип", коментира за Радио Стара Загора здравният консултант към Експертния клуб за икономика и политика Аркади..

публикувано на 09.11.17 в 16:06

Лилия Маравиля: „Всичко или нищо” е пиеса за приятелството и любовта (снимки)

Лилия Маравиля е една от най-магнетичните и ценени български актриси. Познаваме я от телевизионните сериали „Под прикритие”, „Стъклен дом” и „Връзки” . Заедно с Христо Шопов участва в многократно награждавания български филм LOVE.net, а също..

публикувано на 08.11.17 в 10:53
Ирини Жамбонас, Христо Шопов, Лилия Маравиля

Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас ще гостуват в Стара Загора с постановката „Всичко или нищо” (снимки)

Нашумялата постановка “Всичко или нищо” ще гостува на сцената на Старозагорската опера на 17-ти ноември от 19ч. Пиесата е вдъхновена от темата за приятелството и любовта. Интригуваща история, написана и режисирана от Лиза Шопова , специално за Христо..

публикувано на 02.11.17 в 17:29
Фотограф: Яна Пенева

Будният старозагорец, който предизвика образователното министерство

Само преди броени дни старозагорецът Венко Добрев отправи интересно предизвикателство до екипа на Министерството на образованието и науката  под надслов „Чуждата глупост не трябва да се носи на гръб“ .  В предложението си Добрев се обърна към министър..

публикувано на 01.11.17 в 23:05
Милена Желязкова, директор на Второ основно училище

"Като Второ няма второ"

Тази вечер от 18 часа в залата на Регионална библиотека “Захарий Княжески“ ще бъде представена книгата „Като Второ няма второ“, посветена на 60 -годишнината на емблематичното Второ основно училище “Петко Рачов Славейков” и 190 години от рождението на..

публикувано на 30.10.17 в 13:34