„Мини Марица-изток“ са в стачна готовност

Синдикалистът Тончо Станчев: Миньорите работят с разум и отговорност, въпреки трудностите

Три основни искания лансират от синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“, съобщи пред Радио Стара Загора Тончо Станчев, председател на Стачния комитет в държавното предприятие. Синдикалистите настояват за предприемане на спешни действия от страна на ръководството на дружеството пред Министерството на енергетиката за нова цена на добиваните в рудниците лигнитни въглища, основна суровина за топлоцентралите в комплекса. Актуализация не е правена от години, а исканото повишение е минимално  и няма да се отрази на крайната цена на електроенергията. То се налага, за да се гарантира изпълнението на инвестиционните, ремонтните и социалните програми на компанията, увери Станчев.

Последният доклад е изпратен до Българския енергиен холдинг и Министерството на енергетиката в края на миналата година. В него аргументирано е поискано увеличение от един лев на метричен тон или приблизително 4 лв. на тон условно гориво.

На дневен ред се поставя и незабавно събиране от централите на дължимите средства за консумирани въглища. На 110 – 120 млн. лв. възлизат просрочените плащания към момента.

Профсъюзите призовават за запазване на работните места и повишаване на доходите на работниците и служителите в най – голямото въгледобивно дружество у нас, където средната заплата е около 1 700 лева, по данни от началото на годината. 

Тончо Станчев увери, че миньорите работят с разум и отговорност, въпреки трудностите. Идната седмица се очаква да се проведе работна среща с министъра на енергетиката, на която да бъдат обсъдени проблемите в сектора.
print Отпечатай
Още от категорията
EUcriza

Проф. Митев, политолог: Хората поискаха едновременно стабилност и промяна

Съставянето на правителство след парламентарните избори от 26 март не е толкова проблематично, защото  ГЕРБ може да вземе повече от 90 места и съвместно с местата на Патриотите да формира мнозинство, без партията на Веселин Марешки, за да се получи..

публикувано на 27.03.17 в 13:44
Милен Ангелов

Да се завърнеш в бащината къща във Воденичане

35-годишният кмет на стралджанското село Воденичане Милен Ангелов е усмихнат и позитивно настроен. Пълен е с идеи за подобряване живота на съселяните си. Връща се в родното  село след повече от 25 години отсъствие. Излязъл е още като дете заради любимата..

публикувано на 23.03.17 в 14:25
Атанас Киров

Община Стралджа ще решава сериозни проблеми с 10 млн. лв. бюджет

Община Стралджа със своите близо 13  500 жители в 22 населени места ще разчита на 10 млн. лв. бюджет тази година. От тях 35 % - около 3 600 000 лв. са предвидени за перо образование. Това е продиктувано от факта, че една немалка част от населението..

публикувано на 20.03.17 в 17:53

Продължават преговорите между синдикати и ръководство в „Мини Марица изток“

Синдикатите в „Мини Марица изток“ са поставили три искания пред ръководството на държавното дружество, за запазване на работните места, увеличаване на цената на въглищата и  предприемане на действия за събиране на дължимите от топлоцентралите в..

публикувано на 16.03.17 в 14:50

"Индъстри Уоч": Стара Загора има голям потенциал за привличане на чуждестранни инвеститори

Потенциалът на Стара Загора за привличане на индустриални инвеститори е изключително голям, заяви пред Радио Стара Загора   Георги Стоев – управляващ съдружник в консултантската компания "Индъстри Уоч", ангажирана от Клуба на работодателя да..

публикувано на 10.03.17 в 13:32

Обсъждат „ Бялата книга за бъдещето на Европа“ и възможните варианти

„ Бялата книга за бъдещето на Европа“ и възможните варианти обсъждат днес експерти в София.  В тези пет сценария са включени и  най-крайните позиции – ЕС да се развива по сегашния модел и след време да се стигне до разпадане по инерция или да се..

публикувано на 09.03.17 в 15:52

Живко Тодоров: Решихме да помогнем на Кукления театър, защото е на всички старозагорци

Община Стара Загора да отпусне средства за ремонт на покрива на Кукления театър, който протече в резултат на обилния снеговалеж през януари, предлага кметът Живко Тодоров. Предложението е включено в дневния ред на предстоящата следващата..

публикувано на 16.02.17 в 16:42

Христиан Даскалов: Трябват повече експерти в процеса по мониторинг на европрограмата „Наука и образование“

Липсата на адекватно разделение на управляващите и контролиращите органи на проектите по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ са основната причина за критиката от  Европейската комисия и заплахата да бъде спряно..

публикувано на 15.02.17 в 10:24

акад. Георги Марков: За съжаление политиците нямат време да четат история

За съжаление политиците нямат време да четат история. Те казват „Ние сега правим историята. Не ни губете времето“. Това сподели в Казанлък акад. Георги Марков. Българските политици трябва да избегнат „сателитния синдром“, вечното люшкане между запада..

публикувано на 07.02.17 в 14:56

Георги Киряков: Румънският модел за борба с корупцията задълбочава политическата криза в страната

Промените в антикорупционните закони на управляващите в Румъния е опит да се овладее институционалната криза, която предизвиква всеки опит да се тръгне в посока отмяна на досегашния модел на третиране на корупцията. Това заяви в интервю за Радио..

публикувано на 03.02.17 в 17:38