Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нигяр Джафер: Антиваксинални настроения набират скорост у нас

Очаквам в началото на следващата седмица Веселин Марешки да се откаже доброволно от депутатския си имунитет, коментира пред Радио Стара Загора заместник – председателят на НС д-р Нигяр Джафер, след като по-рано днес главният прокурор внесе официално искане за снемане на имунитета на трима депутати от „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Това искане на главния прокурор не е прецедент. Само преди два дни имаше искане за снемане на имунитета на други двама народни представители. Прогнозирам, че Марешки доброволно ще се откаже от имунитета си. Без друго авторитетът на българския парламент не е особено висок. Подобни случаи показват, че поради избора на хората, в парламента могат да влязат всякакви представители. Въпросът е какво ще бъде решението на българския съд по конкретния случай“, заяви д-р Джафер.

Антиваксинални настроения набират скорост у нас. Все повече  интелигентни родители отказват да имунизират своите деца, алармира д-р Джафер.

Разпространението на морбили в страната е овладяно след предприети сериозни мерки от здравните власти.

Факт е, че в Пловдив заболяха от морбили неимунизирани деца и възрастни. Оказа се, че една част от тях са били имунизирани само "на книга". Ние се сблъскваме с много сериозен проблем, не се откриват антитела в тези, които заболяха. А по документи са имунизирани“, разкри д-р Джафер.

Парламентът удължи до 30 септември срока на действие на Временната комисия за потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на водите.

Институциите трябва да се особено внимателни, когато упражняват контрол върху водите, върху средата, в която живеем всички ние. Част от екологичните проблеми почти винаги се превръщат в проблеми на здравето“.

Тя призова за търпение до официалното оповестяване на окончателните резултати. Според данните, събрани от ангажираните експерти, няма повод за притеснение.

Д-р Нигяр Джафер бе в Стара Загора като модератор на кръгла маса, посветена на ротавирусните инфекции и тяхната профилактика, организирана от фондация „МОСТ“ и община Стара Загора.

Цялото интервю на Таня Балабанова с д-р Нигяр Джафер можете да чуете в прикачения звуков файл









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места...

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Токът за домакинствата няма да поскъпне от 1 юли

Голямата промяна за потребителите у нас се очаква през 2026 година, когато би трябвало да излязат на либерализирания енергиен пазар. Предстои да видим как ще се случи това, защото все още законовата уредба не регламентира този процес, заяви пред Радио..

публикувано на 03.04.24 в 09:20

"Резерватът „Баюви дупки-Джинджирица“ - ценна защитена територия у нас."

"Резерватът „Баюви дупки-Джинджирица“ е сред най-старите в нашата страна. Обявен е през 1934 г., а територията му е разположена в североизточната част на Пирин. Растителното разнообразие на резервата включва около 500 вида висши растения. В него се..

публикувано на 29.03.24 в 10:10