Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млада жена възстанови зрението си от 10 на 100% с лазерна корекция

Тя се казва Радост и сигурно е най-позитивният и усмихнат човек в Казанлък. Отскоро Радост има още един повод  да бъде щастлива – вече няма да се налага да ползва диоптричните  очила и контактни лещи, които носи от дете, имайки предвид активния начин на живот, който предпочита – кара мотор,  лети със самолет и планер,  скача с парашут и бънджи и се наслаждава на още куп екстремни преживявания. Високото  късогледство създава затруднения в професионалната ѝ работа като татуист, автор на бижута и сувенири от мъниста и камъни – дейности  за които се изисква продължително взиране в детайлите. „Очилата и лещите ограничават периферното зрение, създават куп други неудобства, които търпях от 8-годишна възраст, когато ми откриха прогресиращо късогледство“, разказва Радост. На 37 години късогледството ѝ надвишава 4 диоптъра, а астигматизмът 2 диоптъра.

„Без помощта на очила или контактни лещи зрението на пациентката не надвишаваше 10%. След проведения пълен очен преглед  ѝ  препоръчах  лазерна процедура  FemtoLASIK  с лазерните апарати  на Carl Zeiss, с която разполага Очно отделение на Болница „Тракия“ “, разказа неговият началник, офталмологът д-р Валентин Христозов. На следващия ден след корекцията зрението на Радост се повишава на 70%, а на 10-я ден зрението на дясното и око е възстановено на 90%, а на лявото на 80%. „Имаме всички основания да смятаме, че след около месец пациентката ще възстанови зрението си на 100%.“, споделя д-р Христозов. Той допълни,  че самата процедура и обикновено възстановяването протича безболезнено. „Единствено през първите няколко часа   пациентката изпитваше известен дискомфорт - парене, боцкане и сълзене, които още на следващия ден преминаха“, разказа д-р Христозов.

FemtoLASIK  е процедура, която може да се приложи при пациенти на възраст между 20 и 45 години, обяснява д-р Христозов. Това са обикновено пациенти с високо късогледство, далекогледство и астигматизъм, които не желаят да носят очила или контактни лещи и водят активен начин на живот – спортуват или  работата им е динамична и изисква добро зрение. Преди да се пристъпи към лазерна корекция на зрението, пациентът трябва да премине през предварителен преглед, който да установи дали е подходящ за извършването ѝ.

„Чувствам се като нов човек, който вижда света в пълната му красота за първи път“, споделя Радост. Изключително е благодарна на лекарите, осъществили лазерната корекция- д-р Христозов и д-р Желязкова  за прецизната им работа.

В рамките на следващите няколко седмици все пак Радост ще трябва да се въздържа от практикуване на екстремните си хобита, за да може роговицата на окото да се предпази от неволна  травма. Иначе няма проблем да върши спокойно всяка друга работа в ежедневието си, включително да чете до насита. Като дете била пристрастена към четенето. Родителите ѝ дори ѝ забранявали да го прави, заради проблема с късогледството. Младата жена предполага, че заболяването ѝ е наследствено. „В рода ни хората са или късогледи, или далекогледи и цял живот страдаме от това“, признава тя. Сега обаче Радост твърди, че се чувства като нов човек, който вижда света в пълната му красота и блясък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

Четиринадесетото издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол

Поредното издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол на 10 май. Творческата изява е за деца и ученици от първи до 12 клас, които имат афинитет към театъра и сцената. Заявки за участие се приемат до 8 май, съобщиха..

публикувано на 22.04.24 в 14:00

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор „Петко Стайнов” (при Народно читалище „Искра-1860”) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в Международния музикален фестивал и хоров конкурс „Микеланджело Буонароти“, който се провежда ежегодно в града..

публикувано на 22.04.24 в 11:28