Проф. П. Павлов: Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония е по-важен за Македония

Снимка: БГНЕС

България и Македония днес официално подписаха договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Под документа се подписаха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Церемонията се състоя в Скопие.

"Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония е по-важен за Македония", коментира в интервю за Радио Стара Загора историкът проф. Павел Павлов.

Според него България е важна за Македония точно толкова колкото Македония за България и се очаква политиците на двете страни да бъдат на висотата на идеалите на нашите предци, борили се за свобода, независимост и единение преди 114 години по време а Илинденско - Преображенското въстание.

И още за важността на подписания договор за двустранните отношения и развитието им, чуйте в интервюто на Диана Абрашева с проф. Пламен Павлов.Още от категорията
Моника Маковей

Иван Брегов, юрист: Далече сме от "румънския модел" за борба с корупцията

Новият закон за противодействие на корупцията , който се очаква да бъде изготвен до края на годината, всъщност обединява три действащи закона в един корпус с повече нормативни разпоредби, е мнението на правния експерт Иван Брегов за законопроекта за..

публикувано на 16.08.17 в 08:10

Очакваме рок група Тангра на тазгодишния бир фест

Една от най-известните и обичани български рок групи Тангра се очаква да се включи в тазгодишния бир фест.  В момента текат разговори с организаторите за уточняване на подробностите, като най-вероятно концертът им ще бъде на 9 септември в Парк..

публикувано на 10.08.17 в 09:50

Виктор Драголов: Публичната личност трябва да дава адекватен пример на хората за доброта

Първата номинация в конкурса „Добрият Самарянин“ за 2017 г. бе получена от г-жа Ангелина Кръстева, председател на Териториалната асоциация на сляпо-глухите и на Обединения спортен клуб „Августа“ , информира в прессъобщение до медиите   от..

публикувано на 28.07.17 в 14:49

Георги Киряков, политолог: Българската политика е примитивна- суджуци срещу услуги

Скандалът около депутата Живко Мартинов показва едно изключително примитивно ниво на правене на политика в България. То няма нищо общо с демокрацията и правовата държава. Такова мнение изказа в ефира на Радио Стара Загора политологът Георги Киряков...

публикувано на 27.07.17 в 13:47

Лазар Младенов- председател на Българския културен клуб в Скопие: „Пътят на българщината е трънлив, но ние няма да спрем да вървим по него“

На днешния 20 юли християнската църква почита Светия пророк Илия. Днес е денят, в който историята отбелязва 114-та годишнина от обявяването на Илинденско- Преображенското въстание, което в новата ни история е връхната точка в опитите на българския..

публикувано на 20.07.17 в 22:35

Торлака с книга за цар Ивайло в истинската му светлина

„ Иваил Цар” е най-новата книга на писателя Стоян Николов – Торлака, който стана популярен с трилогията си  „Северозападен роман”, "Автономията" и "Май ше ни бъде ...". Романът е исторически и ще бъде в две части. Първата част е вече написана,..

публикувано на 06.07.17 в 14:34

Георги Киряков: Промени в Изборния кодекс за въвеждане на смесена избирателна система не решават проблемите

"БСП ще внесе в НС Законопроект в Изборния кодекс за въвеждане на смесена избирателна система. Това не решава проблемите с изборите и изборното законодателство", коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Георги Киряков. "Разделянето на..

публикувано на 29.06.17 в 09:30

Д-р Нигяр Джафер: Антиваксинални настроения набират скорост у нас

Очаквам в началото на следващата седмица Веселин Марешки да се откаже доброволно от депутатския си имунитет, коментира пред Радио Стара Загора заместник – председателят на НС д-р Нигяр Джафер , след като по-рано днес главният прокурор внесе..

публикувано на 23.06.17 в 14:44

Първан Симеонов видя голяма победа за защитниците на парк „Бедечка“

„Референдумът за „Бедечка“ е грамадна победа на тези, които искат тази територия да бъде парк. Въпреки объркания въпрос и негативната кампания, тези 20 000 гласа „да“ са огромна група от хора, която каза ясно своето мнение и даде мандат на общинското..

публикувано на 19.06.17 в 13:28

Заплашително писмо е мотивирало областния лидер на Народен съюз Евгени Жеков да работи в полза на "Бедечка" като парк

Областният председател на Народен съюз и бизнесмен от Стара Загора Евгени Жеков опроверга тиражираните твърдения, че той е двигателят на протестите срещу застрояването на спорната територия около река Бедечка. В интервю за Радио Стара Загора Жеков..

публикувано на 15.06.17 в 13:57