Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионът при най-малките в картинга Ники Цолов мечтае за кариера във Формула 1

Без съмнение почти за всички aвгуст е най-отпускарският месец в годината. Така е и в спорта- кратка почивка преди поредните кръгове в отделните дисциплини на шампионата.

Чрез атмосферата на звуковия файл влизаме в състезателния бокс на шампиона в най-малкия клас в картинга Ники Цолов, за да се запознаем с още една обещаваща млада надежда и да чуете как разсъждават спортисти на по 10 и 11 години. И ако мислите, че изтощителната жега пречи на състезатели и механици, то бъдете сигурни, че това изобщо не е предпоставка да се провали тренировка. Напротив, кръг преди лятната почивка в картинг шампионата гостувах за ден на писта Хасково в бокса им и докато механиците настройваха картингите, ние с Ники и Боби се разходихме по състезателното трасе под палещите лъчи на слънцето и момчетата още веднъж преговаряха как се подхожда към определените завои, какво е важно, ако състезанието е на обратно, колко важна е реакцията на пилота на определени места по пистата и какво може да се случи при евентуално невнимание.

След обхождането на пистата влизаме в бокса, където съсредоточено работи по картовете специално завърналият се в България за тренировките на Ники световноизвестен професионален механик Станислав Каваримов (той към днешна дата е част от екипа на Ricky Flynn Motorsport в Лондон). Припомняме, че неговият професионализъм и ценни съвети от години стоят зад успехите на десетки английски и родни млади картинг състезатели. Познаваме го и като личен наставник на националния ни картинг шампион в клас Ротакс Кристиян Христов. С усмивка Стенли ни разяснява какво се случва в бокса и какви са очакванията към младите пилоти:

Дни по-късно след тази среща в Хасково, 10-годишният Ники Цолов зае първото място на подиума в клас Мини РОК в 3-ия кръг на националния шампионат по картинг на Румъния на пистата AMCKART в Букурещ, спечелвайки и двете състезания там. Много победи още и сбъдване на мечтата му за Формула 1 пожелаваме от сърце на лидера в Мини Бг в домашното първенство до този момент и миналогодишен победител в класа си – Ники Цолов. Още в началото на септември ще стартира 6-тият кръг на картинг шампионата и в предаването „На скорост“ ще продължим да следим развитието на младата ни надежда.
Снимка

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора посреща таланти за XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче"

На 20 и 21 април старозагорци и гости на града ще могат да се насладят на ритъма на народната музика в изпълнението на талантливите деца от XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче", съобщвата от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 18.04.24 в 13:19

"Мадам Бътерфлай" - шестата опера на Джакомо Пучини има пет редакции

Днес, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора може да гледате операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Сюжетът на шестата си опера композиторът открива в Лондон. По време на престоя си в английската столица Пучини гледа едноактната..

публикувано на 18.04.24 в 12:35

"Писмото на мравката" пътува към любовта

Стара  Загора продължава да чете в 19-ят книжен маратон. Поредната среща, предложена от  библиотека "Родина" на старозагорските читатели, е с Мария Донева и нейната последна книга „Писмото на мравката“. Една романтична поема в стихове, която..

публикувано на 15.04.24 в 15:21

Изложба "Художници юристи" ще бъде открита днес

В навечерието на Деня на българската конституция и професионалния празник на юристите ще бъде открита изложба "Художници юристи". Тя се организира от Съюза на юристите в България за пета поредна година. Творбите на Антония Коева, Гергана Атанасова, Ива..

публикувано на 15.04.24 в 14:35
Камерен окестър

38-ите Музикални празници „Златната Диана“ ще преминат под знака "Завръщане към началото"

Завръщане към началото – под този знак ще бъдат 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол. Това каза за Радио Стара Загора Красимира Султанова, концертмайстор и художествен ръководител на организаторите от Камерния оркестър „Дианополис“...

публикувано на 11.04.24 в 14:48

Спектакъл на "Алегра" ще подари люлка на децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания

Спектакъл на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще подари люлка на  децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора. Половината от приходите от продажбата на билетите за спектакъла "Орисници" през април, са..

публикувано на 11.04.24 в 09:45

Карнавалът в Габрово обявява конкурс и събира гости през май под мотото "Маkе Карнавал, not war"

Ежегодният карнавал в Габрово тази година посреща гости от цялата страна и чужбина  от 17 до 19 май. По време на карнавалното шествието отново ще дефилират стотици участници в колоритни костюми. Ще преминават и големи макети на личности и герои,..

публикувано на 10.04.24 в 15:17

Музиката на Стинг е послание към света

„Не мога да си представя живота, без да работя! Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“ Думите са на Стинг. Изрича ги през 2020 година. Същата в която Военен Биг Бенд-Стара Загора, с диригент капитан Цветомир..

публикувано на 09.04.24 в 13:30

Младостта на България запява песните на Калинка Згурова

Фолклорни таланти от 26 общини в България ще участват в VI национален конкурс-надпяване "С песните на Калинка Згурова" . Музикалното събитие ще се проведе на 13 и 14 април в родното село на странджанската певица - Дебелт, община Средец.  Основен..

публикувано на 09.04.24 в 10:04

Изложба с подбрани пейзажи, интериори и натюрморт на Донка Костантинова гостува в Стара Загора

От 9 април до 4 май  в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора се представя гостуващата изложба на Донка Константинова (1894-1973) с подбрани пейзажи, интериори и натюрморти, която е посветена на 130 години от рождението на..

публикувано на 08.04.24 в 18:32