Нова реанимационна маса получи Отделението по неонатология на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен от фондацията на Силви Вартан

Нова реанимационна маса получи отделението по неонатология на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен от фондацията на Силви Вартан. Оборудването бе представено от директора на лечебното заведение д-р Васислав Петров и началника на отделението д-р Таня Праматарова.

„Благодарни сме на Силви Вартан, която прояви такова участие към нуждите на нашето отделение и малките пациенти, чиито животи спасяват лекарите тук. Новото оборудване е най-висок клас и ще позволи нивото на медицинско обслужване да се повиши още повече. Нашата болница е една от най- добрите в региона, а специално отделението по неонатология, което е второ ниво на компетенция, смея да твърдя, е най-доброто, и като медицински персонал, и като оборудване“, заяви д-р Петров. Той подчерта, че са положени много усилия за условията, които са постигнати в отделението и се надява то да получи трето ниво на компетентност, което е най-високо според медицинските стандарти. Неонатолозите в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен поемат и всички тежки случаи на деца, които са родени в други лечебни заведения, когато имат нужда от продължително лечение и диагностично уточняване.

Реанимационната маса е предназначена за така наречените „първи пет златни минути“ след раждането. Изключително важна е за бебетата, родени преждевременно. Реанимацията в първите минути е залог за живота и здравето на тези деца“, каза д-р Праматарова.

Масата включва всичко нужно за качествена реанимация, като осигурява допълнително необходимите след раждането на бебето топлина и осветление, подаването на кислород и всички останали процедури. „80 процента от новородените преждевременно деца се нуждаят от реанимация в родилна зала“, каза д-р Праматарова. Тя благодари на Силви Вартан и нейната фондация за това, че на малките пациенти се дава още един шанс за живот. Благодарност беше отправена и към проф. Емилия Христова - създател на неонатологията в България и към фондация „Нашите недоносени деца“.

Реанимационната маса не е първото дарение за сливенската болница от Силви Вартан. Преди години тя дари за нуждите на отделението лампа за фототерапия при лечение на жълтеница.

През последните години процентът на недоносените деца се задържа в стабилни граници“, информира д-р Праматарова. За Сливен е по-висок /13,5/ от средностатистическия за страната /10-11%/. За първото тримесечие на тази година обаче се отчитат 19%, което е доста повече, в сравнение със същия период на миналата  година. От началото на 2017 г. в болницата са родени 770 деца,  120 от които - преждевременно. 

От днес Отделението по неанотология разполага и с нов иновативен апарат, който ще помага да се виждат добре съдовете на бебетата, особено на преждевременно родените, при които е необходимо непрекъснато да бъдат на венозни инфузии. Апаратът е закупен със собствени средства на болницата. 


Още от категорията

Четири километра е опашката от ТИР-ове на ГКПП "Капитан Андреево"

На ГКПП „Капитан Андреево“ се вие 4 –километрова опашка от чакащи да преминат към южната ни съседка Турция ТИР-ове. Ситуацията е спокойна, въпреки афишираните засилени мерки за сигурност след терористичните атаки в Испания. Документите на ТИР-овете..

публикувано на 21.08.17 в 16:59

Световният тенор Зоран Тодорович за първи път в България

На 26 август от 21.00 часа Старозагорската опера ще представи на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017 две от най-хубавите си постановки: на операта „Селска чест“ от Маскани и балета „Делвата“ по музика на Алфредо Казела...

публикувано на 21.08.17 в 16:35
Архив

Остава под наблюдение мястото на пожара край село Верен

Един пожарен автомобил и екип на Държавно горско стопанство остават да наблюдават локалните огнища на големия пожар край с. Верен, съобщи за Радио Стара Загора  ст. инспектор Михаил Михов от Районната противопожарна служба. 7 са сигналите, на които..

публикувано на 21.08.17 в 15:07
Архив

Почистен е затлачен участък от река Войнишка в Ямболска област

Обрасъл с растителност участък от река Войнишка е вече  почистен, съобщават от Областната управа в Ямбол. Заради затлачения участък се наводняват десетки декари земеделска земя в района на село Войника. Растителността в коритото на реката не е..

публикувано на 21.08.17 в 14:52

ВиК - Стара Загора няма да вдига цената на водата до края на годината

До края на годината цената на водата в старозагорски регион няма да бъде променяна, съобщи за Радио Стара Загора главният инженер на дружеството Пеньо Пейков. Към момента не са правени разчети дали е необходимо да бъде променяна цената на водата и..

публикувано на 21.08.17 в 13:44

Община Стара Загора ще проведе публично обсъждане за поемане на дълг до 6,56 млн. лв.

Община Стара Загора ще проведе публично обсъждане във връзка с   намеренията за поемане на дългосрочен дълг в размер до 6,56 млн. лева за финансиране на текущи ремонти и мостово финансиране на проекти по ОП „Региони в растеж“ през 2017 година...

публикувано на 21.08.17 в 13:20

Кол центърът на НАП напомня за неплатени глоби към КАТ

375 физически лица от Област Стара Загора ще получат обаждане от служителите на Инфо центъра на НАП. Всички те имат непогасени публични задължения по актове (наказателни постановления или фишове), издадени от органите на МВР, съобщават от пресцентъра на..

публикувано на 21.08.17 в 11:29

Откриват изложба на Иван Пенков в ХГ Стара Загора

Утре   от 18.00ч. в западната зала на Старозагорската художествена галерия ще бъде открита изложбата „Иван Пенков /1897-1957/, съобщават от пресцентъра на Община Стара Загора.   Експозицията включва 45 живописни творби, рисунки и сценографски проекти..

публикувано на 21.08.17 в 11:16

Загина 22-годишен при челен сблъсък на територията на община Опан

Около 23.30 часа, по път I-5, на територията на община Опан, се е движил лек автомобил "Сеат Ибиза", управляван от 22 годишен водач от гр. Бургас, съобщават от ОДМВР - Стара Загора. Водачът изгубил контрол над автомобила, който навлязъл в лентата..

публикувано на 21.08.17 в 11:08
Пожарът край с. Верен

Локализиран е пожарът край село Верен

На 46 произшествия свързани със запалени сухи треви и храсти в областта са реагирали огнеборците от Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението Стара Загора. Всички пожари са възникнали от небрежност при боравене с открит огън,..

публикувано на 21.08.17 в 10:56