При ухапване от кърлеж не пийте антибиотици „профилактично“

Не всяка кърлежова инфекция се лекува по антибиотичен път, предупреждава инфекционистът на Болница „Тракия“ д-р Валентина ЦаневаЛятото е време за почивка и разходки сред природата, но и интензивен период за размножаванена кърлежите. Затова след всяка разходка „на зелено“ трябва да огледжаме внимателно тялото си за ухапване от кърлеж, казва , д-р Цанева. Кърлежите, които се срещат по нашите земи, пренасят най-често няколко вида инфекции: лаймска болест, марсилска треска, кримска хеморогична треска, ку-треска и кърлежов енцефалит. Най-често ухапаните развиват лаймска болест. Случаите от лаймска болест  в страната за миналата година са 263. От началото на 2017 г. до днес са  190. Регистрираните случаи на марсилска треска са 192, на ку-треска 18, а на кримска хеморогична треска – 4 . Тази година има един  регистриран случай на кърлежовия енцефалит .

Не е задължително да откриете кърлеж, впит в кожата , за да се развие заболяване. Ухапванията от по-малките форми на кърлежа -  ларви и нимфи, остават незабелязани  и хората не разбират защо се е зачервила кожата им. Дали има данни за инфекция ще прецени най-добре лекар инфекционист.

Лаймската болест протича на няколко етапа и може да продължи с години. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на заболяването – до 1-2 месеца от ухапването, тя се лекува напълно с  антибиотици, задължително изписани от лекар. Инфекцията се проявява с типично зачервяване на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли в тази зона, както и с фебрилитет.

Ако не се лекува в ранната фаза, инфекцията може да предизвика също усложнения в сърдечно-съдовата система, да засегне ставите, очите, нервната система.

В последната си фаза обаче лаймската болест може да доведе до смъртен изход.

Марсилската треска е на второ място по разпространение у нас. Тя протича с висока температура, специфичен пъпчив обрив по цялото тяло, включително по дланите и ходилата. Типичен симптом е появата на черно петно на мястото на ухапването. Характерно за марсилската треска е разпространението и чрез „кучешки“ кърлежи. Затова от нея най-често боледуват хора, които са чистили домашните си любимци без да ползват предпазни ръкавици, изстисквали са кърлежите и т.н. Марсилската треска предизвиква възпаление на малките кръвоносни съдове и затова пациенти, които страдат от предшестваща увреда на тези съдове, може да развият животозастрашаващи усложнения. В повечето случаи заболяването завършва с оздравяване. Лечението, както и при лаймската болест, също е с антибиотик, но от съвсем друга група. За разлика от тези две инфекции, кримската хеморогична треска и кърлежовия енцефалит изобщо не се влияят от антибиотично лечение. Затова самолечението и „профилактичното“ приемане на антибиотици при всяко ухапване от кърлеж е погрешно и вредно, посочва д-р Цанева.

Ку-треската е описана за първи път през 1937 г. от австралийски изследователи при работници в кланници и млекопреработвателни предприятия. Инфекциятапротича с висока температура и грипоподобни прояви.

През Спешно приемно отделение на Болница „Тракия“ – Парк често преминават пациенти, ухапани от кърлеж. Установявани са пациенти с признаци на лаймска болест, които по правило се насочват към Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Проф.Ст.Киркович“.

В неврологично отделение на Болница „Тракия“ са лекувани пациенти със симптоми на усложненията от лаймска болест.

Бързото премахване на кърлежа е важно, защото колкото по-кратко е престоял впит в кожата, толкова по-малка е вероятността да се пренесе зараза. Препоръчително е отстраняването му да стане от медицинско лице, което да извърши манипулацията стерилно и по правилен начин. Ако обаче нямате възможност да се обърнете към лекар, не правете нищо от това, което сте чували от слуховете за „лесно вадене на кърлежи“, съветва д-р Цанева. На първо място не мажете кърлежа – нито с мазен крем, масло или мас, нито с ракия, спирт или друго високоалкохолно вещество. Всяко подобно действие може да накара кърлежа да отдели повече секрети, които да се окажат заразни. Неправилно е и да въртите кърлежа в посока или обратна на часовниковата стрелка. Правилно е първо да дезинфекцирате мястото и пинсетата, с която ще вадите кърлежа, както и да сложите ръкавици. След това бавно и внимателно започвате да издърпвате кърлежа право навън, като внимавате да не се откъсне част от него. Изгорете го или го изхвърлете в тоалетната. Изхвърлете и ръкавиците без да докосвате кожата си, особено в областта на очите.

Д-р Цанева препоръчва още, когато се разхождате сред треви и храсти, да ползвате репеленти и да носите дрехи, покриващи крайниците. Така най-добре ще се опазите от нежелано ухапване от кърлеж.


Още от категорията

Дъждът създаде затруднения в придвижването по улиците на Стара Загора

Заради поройните дъждове придвижването на моторните превозни средства по някои улици на Стара Загора е затруднено. За това информираха слушатели на Радио Стара Загора. Според информацията бул.“Славянски" е непроходим поради наводнение на пътното..

публикувано на 24.10.17 в 08:44

Старозагорският бизнес иска обединяване на професионални училища в обща политехническа гимназия

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети днес Стара Загора по покана на областния управител Гергана Микова и Клуба на работодателя. На продължилата близо два часа среща бяха разисквани проблемите с   липсата на кадри и професионалното..

публикувано на 23.10.17 в 18:20

Избраха Стефан Шоселов за председател на КРИБ Стара Загора

Над 30 местни фирми от различни сфери на индустрията учредиха днес в Стара Загора регионална структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ. На нея те избраха 5-членен Управителен съвет. За председател на..

публикувано на 23.10.17 в 17:27

Министър Вълчев отговори в Стара Загора на жалбата на петокласничката Теодора Божкова за тежките раници

Обмисляме какво можем да предприемем, за да намалим тежестта на ученическите раници. Това каза в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод жалбата на Теодора Божкова от столичното 35-то училище "Добри Войников" до..

публикувано на 23.10.17 в 16:32

Без опасност за живота е детето простреляно с ловно оръжие в Сливен

Детето, което беше простреляно при игра с ловно оръжие в петък е в добро състояние и е извън опасност за живота, съобщават от МБАЛ „Д-р Иван Селимински" -Сливен. През почивните дни трима души са пострадали при катастрофи в областта. Информира..

публикувано на 23.10.17 в 14:45

Три специализирани автомобила ще получат пожарникарите в Хасково по европейски проект

Три автомобила и лични предпазни средства ще получат хасковските пожарникари в рамките на проекта „Повишаване на оперативния капацитет при горски пожари и подобряване превенцията от бедствия“. Той е финансиран по програмата за трансгранично..

публикувано на 23.10.17 в 14:39

Част от маслото на пазара не отговаря на стандарта, според "Активни потребители"

Констатирани са груби нарушения в качеството на маслото в няколко от тестваните повече от 10-сет  марки на българския пазар. Продължава практиката за влагане на немлечни растителни мазнини, освен това в маслото е отрито огромно водно съдържание и..

публикувано на 23.10.17 в 14:31

ОПУ-Ст. Загора е готово за зимата

118 машини на 13 опорни пункта ще следят и ще се грижат за зимната поддръжка на пътищата от Републиканската пътна мрежа в област Стара Загора. „Техниката и хората ни   са готови за зимата. Следващите три дни предстоят проверки“, каза Илия Златев,..

публикувано на 23.10.17 в 14:24

Започва кампанията в помощ на бездомните "Изплети топлина"

За шеста поредна година благотворителната кампания "Изплети топлина" призовава доброволци от цялата страна да изплетат за бездомните топли шапки, шалове, ръкавици и чорапи, от които те ще имат нужда през наближаващата зима. До този момент помощ са..

публикувано на 23.10.17 в 14:15
Георги Гьоков

БСП ще прави алтернативен държавен бюджет за следващата година

Проектобюджетът не прави нищо в посока на това да се преодоляват неравенствата и бедността в страната, заяви в студиото   на Радио Стара Загора депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков, който е заместник-председател на социалната комисия в..

публикувано на 23.10.17 в 14:09