Богат римски дом откриха археолозите край Гурково

Екип от археолози от Регионалния исторически музей в Стара Загора под ръководството на Мария Камишева работи върху разкопките на богат римски дом,който се намира в района на град Гурково. Обектът е открит след иманярски набези. До момента археолозите са разкрили три изключително добре запазени  помещения, разположени на площ от 100 квадратни метра. Намерените при разкопките монети  дават основание да се предположи, че той е съществувал през 3-4 век. Тази година с финансовата помощ на Министерството на културата е направена геофизика на обекта и терените около него. За проучване на разкопките Община Гурково е отпуснала 8 000 лева, а Министерството на културата - 2 000 лева, уточни Мария Камишева:

Още от категорията

В Хасковско търсят инициативни и предприемчиви работници

Инициативността и предприемчивостта са сред ключовите компетентности при търсенето на работници в област Хасково. Тези предпочитани качества са изтъкнати в 285 анкети от 119 работодатели в анкетното проучване на Регионалната служба по заетостта,..

публикувано на 19.10.18 в 14:34

Предлагат поставянето на паметен знак за д-р Евгений Желев в Стара Загора

Инициативна група от старозагорци е изпратила предложение до Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора, за поставяне на паметен знак за д-р Евгений Желев по повод една година от смъртта му.  „ Периодът на неговото управление съвпада със..

публикувано на 19.10.18 в 13:17

Лекар на годината в Хасково е д-р Ирина Караманова

Областната колегия на Българския лекарски съюз в Хасково връчи приза Лекар на годината на д-р Ирина Караманова. Домакин на церемонията беше Областният управител на Хасково Станислав Дечев. Губернаторът поздрави всички лекари с днешния празник и..

публикувано на 19.10.18 в 13:06

След Гълъбово и в Сливен нападнаха полицаи, опитали се да спрат силна музика

Трима полицейски служители пострадаха снощи при опит да задържат лица, които отказали да изпълнят разпорежданията им след сигнал за силна музика в сливенския квартал "Надежда". Двама от служителите са прегледани в болница и освободени, един е..

публикувано на 19.10.18 в 11:44

Детската музикална школа в Сливен по проекта "Музиката вместо улицата" на цигуларя Георги Калайджиев от днес има нов дом

       В Сливен днес откриват новото репетиционно помещение на детската музикална школа на известния цигулар Георги Калайджиев. Тя е създадена преди 10 години по проект, наречен „Музиката вместо улицата“ и има за цел да помогне на деца от социално..

публикувано на 19.10.18 в 11:15

От днес до 21 октомври в Бургас се провежда за първи път фестивал на маскарадните игри

  Първият фестивал на маскарадните игри, народното и художественото творчество ще се проведе от днес до 21 октомври в Бургас. В него ще вземат участие 12 маскарадни групи с над 500 участници. Откриването е в 16 часа, а дефилето на участниците..

публикувано на 19.10.18 в 11:03

Продължава строителството на православния храм в Хасково, посветен на Свети Иван Рилски, след поредната благотворителна акция за набирането на средства

            Шест православни храма в област Хасково са посветени на небесния покровител на българския народ Св. Иван Рилски. В Деня на светеца Златка Михайлова припомня историята на седмия, който се строи вече 25 години, в хасковския квартал „Орфей“...

публикувано на 19.10.18 в 10:42

Повишаването на доходите в България – тема на дискусионен форум в Стара Загора

Дискусионен форум на тема „Повишаване на доходите на българите – граждани на Европейския съюз“ ще се състои днес в Стара Загора. Събитието се организира от Фондация „Петър Дертлиев“ и Фондация „Фридрих Еберт“. Участие са потвърдили народни..

публикувано на 19.10.18 в 08:15

Демонстрации и много изненади подготвя Аул "Бага-Тур" за третия си рожден ден

Точно три години от създаването на Аул „Бага-Тур“ се навършват днес. Комплексът, който се намира в близост до Старозагорския зоопарк, е изграден в старинен стил като възстановка на прабългарско временно укрепление с тренировъчни  полигони, манеж за..

публикувано на 18.10.18 в 17:59

Деца откриха изложба на толерантността в парламента

  В Народното събрание на България се състоя официалното откриване на фотоизложба посветена на проекта „Мост-Между-Културите“, който се реализира за трета поредна година в град Стара Загора с подкрепата на кмета г-н Живко Тодоров. Инициативата,..

публикувано на 18.10.18 в 16:27