Богат римски дом откриха археолозите край Гурково

Екип от археолози от Регионалния исторически музей в Стара Загора под ръководството на Мария Камишева работи върху разкопките на богат римски дом,който се намира в района на град Гурково. Обектът е открит след иманярски набези. До момента археолозите са разкрили три изключително добре запазени  помещения, разположени на площ от 100 квадратни метра. Намерените при разкопките монети  дават основание да се предположи, че той е съществувал през 3-4 век. Тази година с финансовата помощ на Министерството на културата е направена геофизика на обекта и терените около него. За проучване на разкопките Община Гурково е отпуснала 8 000 лева, а Министерството на културата - 2 000 лева, уточни Мария Камишева:

Още от категорията

Жестомимичен превод за хората с увреждания предлага Община Стара Загора

Жестомимичен превод ще помага на хората с увреден слух, които посещават Центъра за услуги и информация на Община Стара Загора.  Специален стикер на гишето информира за наличието на новата услуга “онлайн жестов превод”. Той се осъществява в реално време,..

публикувано на 24.01.18 в 12:22
Български дрифт шампионат Видин 2015, III кръг, Снимка: Светослав Цветанов

Зачестяват дрифтовете на Бузлуджа

Случаят със закъсалите тинейджъри в затворения за движение път Шипка Бузлуджа не е единствен. Преди дни пожарникари са извадили от ледения капан още хора. „Точно на този път на 18 януари имахме същия случай. Миналата година на същия път на 13 януари..

публикувано на 24.01.18 в 11:39

Горя къща до жп гара Дъбово

Вчера през нощта в РУ на полицията – Казанлък е получено съобщение за горяща къща, намираща се югозападно от жп гара Дъбово. На място е установено, че е изгоряла цялата покривна конструкция на къщата и намиращите се в нея вещи. Причините за възникване на..

публикувано на 24.01.18 в 11:28

36 са пациентите от началото на годината в Спасителния център за диви животни към „Зелени балкани“ в Стара Загора

36 пациенти са постъпили за лечение от началото на годината в Спасителния център за диви животни към „Зелени балкани“ в Стара Загора, съобщи в интервю за Радио Стара Загора ветеринарният лекар на центъра д-р Христина Клисурова. От тях няма..

публикувано на 24.01.18 в 10:07

Учебно-тренировъчен център по парашутизъм и други спортове изграждат край Хасково

На бившето летище край хасковското село Малево да бъде изграден Учебно-тренировъчен център по парашутизъм и други спортове, са инвестиционните намерения на българска фирма – официален представител на водещи международни производители на авиационна..

публикувано на 24.01.18 в 09:37
Живко Тодоров

Общинските съветници да дарят от заплатите си за храмове, а не само да критикуват

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров няма да оттегли предложението си за дарение на бившия ресторант на Старозагорската митрополия от дневния ред на предстоящата на 31 януари сесия на Общинския съвет. Това заяви той в интервю за Радио Стара..

публикувано на 23.01.18 в 15:04

Обявиха грипна епидемия и в Стара Загора

Въз основа на продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица..

публикувано на 23.01.18 в 13:30

Увеличават се болните от респираторни заболявания в Ямбол

Ръст в заболяемостта отчитат в Регионалната здравна инспекция в Ямбол през последната седмица. За периода от 15 до 21 януари са регистрирани 234 на 10 000 заболели от вирусни инфекции. Седмица преди това техният брой е бил 192 на 10 000. За да..

публикувано на 23.01.18 в 13:22

Обявиха грипна епидемия в Димитровград

От днес до 28 януари е обявена грипна епидемия в община Димитровград, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Това стана след рязкото увеличение на броя на заболелите от вирусни инфекции в общината. До второ нареждане се..

публикувано на 23.01.18 в 13:19

Николай Овчаров, РБ: Съдбата на бившия ресторант „Аязмото” да бъде решена с референдум

Да бъде оттеглено предложението за отдаване на бившия ресторант „Аязмото” на Старозагорската митрополия, а съдбата на имота да се реши с референдум предлага общинският съветник от РБ Николай Овчаров. В него ще бъдат посочени вариантите, които..

публикувано на 23.01.18 в 13:15