Богат римски дом откриха археолозите край Гурково

Екип от археолози от Регионалния исторически музей в Стара Загора под ръководството на Мария Камишева работи върху разкопките на богат римски дом,който се намира в района на град Гурково. Обектът е открит след иманярски набези. До момента археолозите са разкрили три изключително добре запазени  помещения, разположени на площ от 100 квадратни метра. Намерените при разкопките монети  дават основание да се предположи, че той е съществувал през 3-4 век. Тази година с финансовата помощ на Министерството на културата е направена геофизика на обекта и терените около него. За проучване на разкопките Община Гурково е отпуснала 8 000 лева, а Министерството на културата - 2 000 лева, уточни Мария Камишева:

Още от категорията
Георги Гьоков

БСП внася в Парламента подписка за оставката на Емил Христов

Парламентарната група на „БСП-Лява България“ ще внесе в народното събрание на 25 април т.г. подписка с искане за оставката на заместник председателя на 44 народно събрание Емил Христов от ГЕРБ за недопускането на протестиращи хора с увреждания в..

публикувано на 24.04.18 в 13:00

„Златна липа“ идва с рекорден брой филми и участници

Шестото издание на Кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ ще бъде официално открито на 2 юни в Стара Загора, обяви неговият създател и директор, режисьорът Магдалена Ралчева. Наситената фестивална програма ще завърши на 6 юни с..

публикувано на 24.04.18 в 12:33

Започва пръскането за кърлежи и комари в Стара Загора

В сряда, 25.04.2018 г. в 20.00 часа, започва първото пръскане срещу кърлежи в Стара Загора, за което е изготвен график по административни бюра, села и обекти , информират от община Стара Загора. Ще бъдат обработени общо 783 244 кв.м площ. За..

публикувано на 24.04.18 в 12:20

Търсят решение на проблема с пътната безопасност

Философията на споделената отговорност по силата, на която е регулирана безопасността на движението по пътищата у нас, е неработеща и следователно опасна. Това обяви в интервю за Радио Стара Загора Богдан Милчев, член на УС на Института по пътна..

публикувано на 24.04.18 в 10:02
Мини

Работещите в "Мини Марица Изток" излизат на протест днес

Около 700 души, членове на КТ „Подкрепа“ в рудник „Трояново-1“ ще се включат днес в протестните действия на миньорите от „Мини Марица Изток“ пред Министерството на енергетиката. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Стоян Стоянов,..

публикувано на 24.04.18 в 09:19

Пожар горя рано тази сутрин в центъра на Стара Загора

Около 100 квадратни метра площ във вътрешния двор на популярно заведение в центъра на Стара Загора са изгорели при пожар тази нощ. Това съобщи за Радио Стара Загора комисар Стоян Колев, началник на Регионалната служба „Пожарна безопасност..

публикувано на 24.04.18 в 08:56
архив

Няма нови случаи на заразени със салмонела деца от Детска градина "Бреза"

Няма нови случаи към днешна дата на деца със салмонелна инфекция от Детска градина № 4 „Бреза“ в Стара Загора, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.  Заради извършване на дезинфекция на помещенията и кухненския блок  и с цел прекъсване на..

публикувано на 23.04.18 в 17:29

Старозагорската опера представя "Мадам Бътерфлай" в Одрин

На 25 април Държавна опера – Стара Загора ще представи спектакъла на операта  „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини  в голямата зала на  Тракийския университет в гр. Одрин, Турция.  Спектакъла ще дирижира  Ивайло Кринчев – главен диригент на..

публикувано на 23.04.18 в 16:36

Ще криминализират незаконния улов на риба

Криминализиране на бракониерството предвиждат промените в Закона за рибарството и аквакултурите , съобщи в Сливен директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц.д-р Галин Николов. Очаква се в най-скоро време промените да..

публикувано на 23.04.18 в 14:52

За 16-ти път Дни на планинарското кино в Стара Загора

Дни на планинарското кино ще се проведат на 24, 25 и 26 април в Стара Загора. Организатори са Туристическо дружество “Сърнена гора”, Регионална библиотека “Захарий Княжески”, Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”...

публикувано на 23.04.18 в 13:20