Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прожекциите на КинеДок стартират от 8 септември в Стара Загора

Райна Димитрова

На 8 септември 2017 г. (петък) от 20:00 часа в Стара Загора, в Къщата на Архитекта на ул. Сава Силов 37 ще бъде показан първият от поредицата документални филми на КинеДок – филмът „Кралицата на тишината“, Полша, 2014 г., режисьор: Agnieszka Zwiefka, 80 мин., със субтитри на български. 

КинеДок е нов вид международна общност, уникален по вида си филмов клуб, алтернативна платформа за дистрибуция, свързваща почитателите и създателите на креативно документално кино. В третото издание на платформата, 16 документални филма от Централна и Източна Европа ще бъдат прожектирани на повече от 20 нетрадиционни локации във всяка от 8-те държави-участници: Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Норвегия и за първи път България, с помощта на продуцентската и разпространителска компания „Активист 38“.

Целта е авторското документално кино да стане достъпно за по-широка аудитория чрез прожекции и дискусии на нетрадиционни места, като се поддържа симбиозата между публика и създатели на документални филми.

Проектът е организиран от Института за документално кино в Чехия (IDF) и подкрепен от Подпрограма МЕДИА на Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Под формата на споделено преживяване, КинеДок изкарва филмовите прожекции извън рамките на традиционните кинозали и ги премества на по-разчупени места. Сред тях са както вече утвърдени мултифункционални пространства, в които регулярно се провеждат концерти, театрални и танцови спектакли, така и по-интимни и алтернативни места като клубове, кафенета, галерии, тавански помещения, спирки, параклиси и др.

Филмите не само се прожектират на неконвенционални места, но и са съпътствани от срещи и дискусии в неформална обстановка на по питие със създателите и участниците в тях. Прожекциите на документалните филми са безплатни, като според локацията е възможно да се изиска вход, под формата на дарение в подкрепа на съществуването на мястото.

Още за същността на КинеДок и програмата на филмовите вечери в Къщата на Архитекта чуйте в интервюто на Мария Стефанова с организатора на събитието - Райна Димитрова от „Артерия“:




Програма за Стара Загора:

08 септември 2017 (петък) – 20:00 ч. – КинеДок откриване с представител на Активист 38 с коктейл и прожекция на „Кралицата на тишината“ (2014, Полша, 80 мин.)

Вход свободен! Изисква се предварително запазване на места на тел.: 0887450340!

15 септември 2017 (петък) – 20:00 ч. – „Кеймбридж“ (2015, България, 64 мин.)

Вход с дарение: 5 лв. редовен (3 лв. за ученици с включен коктейл)

Изисква се предварително запазване на места на тел.: 0887450340!

Долни Цибър е голямо село в Северозападна България – най-бедният регион в целия Европейски съюз. 99% от селяните тук са цигани. Заради стремежа на местните хора към образование, медиите иронично са нарекли селото „ромския Кеймбридж”. Филмът проследява ежедневието там в продължение на една година.

22 септември 2017 (петък) – 20:00 ч. – „Пара над реката“ (2015, Словакия,Чехия, 83 мин.)

Вход с дарение: 5лв редовен/3лв за ученици с включен коктейл!Изисква се предварително запазване на места на тел.: 0887450340!

Като парата, която тихо се появява и изчезва над течащата река, животът на всеки човек е също толкова преходен, което важи в особена степен за артистите. Краткотрайността на тяхната слава е основна тема в този документален филм, който дава поглед върху живота на трима застаряващи джазмени: тромпетистът Лацо Дечи, саксофонистът Любомир Тамашкович и контрабасистът Ян Янкехе, които бягат от съветско-окупираната Чехословакия на Запад, където звездите им изгряват до тези на най-известните музиканти в света. Меланхоличното настроение на филма, улавящ мъглявината на славата, точно преди тя да изчезне, е отразено в цялостния спокоен, съзерцателен ритъм на разказа.

29 септември 2017 г. (петък)  – 20:00 ч. – Нощ на изкуствата, прожекция на „Чичо Тони, тримата глупаци и ДС“ (2014, България, 86 мин.), дискусия с авторите Весела Казакова и Мина Милева

Вход свободен!Изисква се предварително запазване на места на тел.: 0887450340!

Филмът наднича зад кулисите на прочутата българска анимационна школа. Едни автори се ползват с привилегии, а други – като чичо Тони, създал Сънчо, „Лека нощ, деца“ и анимирал шедьоври като „Умно село“, „Де факто“ и „Тримата глупаци“, работил в тандем с Доньо Донев, остават в сянка.

5 октомври 2017 г. (четвъртък) – 20:00ч. – „5-ти Октомври“ (2016, Словакия, Чехия, 50 мин., без диалог)

Вход с дарение: 5лв редовен/3лв за ученици с включен коктейл!Изисква се предварително запазване на места на тел.: 0887450340!

След като научава, че може би му остават само няколко месеца живот, 52-годишният Ян Колар предприема скитническо пътешествие из Европа, без посока, със само един краен срок – 5-ти октомври. От бележките в дневника му и ежедневното търсене къде да прекара нощта, научаваме от какво бяга героят: страх, дискомфорт, трудни климатични условия и влошаващо се здраве. Реалността обаче продължава да му напомня какво предстои – операция с възможни фатални последствия.

13 октомври 2017 г. (петък) – 20:00 ч. – „Негодно за консумация“ (2017, Норвегия, 54 мин.)

Вход с дарение: 5лв редовен/3лв за ученици с включен коктейл!Изисква се предварително запазване на места на тел.: 0887450340!

В заможна Норвегия, изхвърлянето на храна е огромен проблем без видимо решение. Група от четирима млади мъже решават да направят нещо, за да насочат вниманието към този проблем, да инициират социална промяна и политическа воля да се направи нещо по въпроса. Те планират 5-седмичен велосипеден тур от север на юг – около 3000 километра – огромно усилие, което ще изисква приемането на питателна храна по пътя. Проблемът е единственото им стриктно правило: Всяко хранене трябва да произлиза от хранителни отпадъци. Въпреки, че задачата изглежда трудна, по пътя им помагат много хора, на които им е писнало да виждат годна храна по кофите за боклук. Да опиташ „негодното за консумация“ никога не е било по-вкусно.

Повече за подробната програма във всеки участващ град ще намерите на сайта на Кинедок.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИКАР за Драматичен театър "Невена Коканова"

50та юбилейна церемония по връчване на наградите на Съюза на артистите в България зарадва Драматичен театър "Невена Коканова". Ямболската трупа получи ИКАР за поддържаща мъжка роля. Призът отиде при Вълчо Янев за ролята му на дядо в спектакъла..

публикувано на 28.03.24 в 14:16
123

Димо Генов открива "НеОчаквана изложба" с малки живописни творби в Художествената галерия в родната Стара Загора

„НеОчаквана“ изложба с творби на старозагорския художник Димо Генов ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия. Експозицията, подредена в камерната зала на втория етаж в бившите Старозагорски Хали ще представи 57..

публикувано на 28.03.24 в 12:01

Калин Василев е носител на награда "Чудомир" за къс хумористичен разказ

Калин Василев е тазгодишния носител на 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник "Стършел". Писателят и юрист спечели с разказа си "Американски стек". Това е най-старата подобна награда в страната. Тя..

публикувано на 26.03.24 в 15:30
XXIII Фестивал на маскарадните игри - Стара Загора

Стотици участници се включиха във Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Над 800 участници и 20 групи от различни области на страната взеха участие в XXIII Фестивал на маскарадните игри, който се проведе навръх Тодоровден в Стара Загора. Кукери, бабугери, старци и арапи огласиха с хлопки и чанове центъра на града, за да..

публикувано на 23.03.24 в 13:49

"Моята паричка" през погледа на децата

Националният конкурс "Моята паричка" за втора година провокира въображението на децата и тяхното любопитство по отношение на темата за парите, личните финанси и финансовите навици. След успеха на първото издание през 2023 г., организаторите разширяват..

публикувано на 23.03.24 в 10:00

"Пришествие' - най-новото попълнение в "Пеещи артисти" (видео)

Една по-лирична и по-драматична Милица Божинова пее 37-та песен от проекта "Пеещи артисти", който гали музикалните сетива на почитателите на българската музика вече четвърта година. Това е трето участие на певицата в проекта, след Сборната формация с "Една..

публикувано на 22.03.24 в 14:57
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Кукли и поезия празнуват заедно

Световен ден на кукления театър отбелязваме на 21 март. Празникът се чества от  2003 г., по инициатива на UNIMA Internationale ,  с основната идея да е едновременно инструмент за популяризиране на кукленото изкуство, и проект, който позволява..

публикувано на 21.03.24 в 17:12

"Изкуство и култура" бе последното събитие от образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Младите омбудсмани Валентин Глушков и Станимир Тодоров, както и общественият посредник на община Стара Загора Иванка Сотирова, организираха училищен и образователен форум под наслов „Месец на науките и изкуствата“. Първото събитие, което се..

публикувано на 21.03.24 в 13:36

"Чудото" в Павел баня започва със спектакъла "Роднини"

Този уикенд започва първото издание на Националния фестивал на комедийните спектакли „Чудото” в гр. Павел баня, който е част от Чудомировите празници в курортния град. Още в събота от 18.30 часа жителите и гостите на града ще се насладят на..

публикувано на 20.03.24 в 13:07
Снимки: Държавна опера - Стара Загора

Старозагорската опера с премиера на "Ловци на бисери" от Жорж Бизе

На 21 и 22 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще блесне премиерата на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Режисьорът Славчо Николов определя своята най-нова постановка на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската..

публикувано на 20.03.24 в 12:59