Момчиловци за трети път е домакин на Фестивал на киселото мляко

Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени за пореден път във фестивала, посветен на киселото мляко. Магията на планината ще оживее на 8, 9 и 10 септември във Фестивалa на киселото мляко в китното родопско село Момчиловци, славата на което от дълги години е преминала границите. Едва ли е тайна за някого, че в Шанхай се произвежда българско кисело мляко с марка „Момчиловци“.

С цел популяризиране на магията „Родопи“ и феномена „Дълголетие“ Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай и китайската компания Bright Dairy, поставят началото на Фестивалa на киселото мляко - култура и традиции, а партньори на фестивала са Министерството на туризма, Община Смолян, село Момчиловци и частни фирми.

Основна цел на Фестивалa на киселото мляко - култура и традиции е да популяризира традициите за производство на кисело мляко и сирена, заедно със богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните родопски занаяти.

През дните на Фестивала с. Момчиловци ще бъде средище на култа към киселото мляко и местните традиции, а входът за всички прояви е свободен. Откриването е предвидено за петъчния ден и ще започне в16.00ч. Какво ще се случи в центъра на Момчиловци, както и къде ще можете да яздите кон и да наблюдавате кулинарни демонстрации, да участвате в дегустации, както и да проследите коя красавица ще грабне титлата в традиционния национален конкурс „Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“, отговорите на тези въпроси и покана за участието в събитието чуйте в интервюто на Мария Стефанова със Сийка Суркова- кмет на с. Момчиловци:
Подробната програма можете да видите ТУК. 

По време на Фестивала ще се проведат:

🔸 Изложение на производители на кисело мляко и млечни продукти, чрез запазване на традиционните български методи за производство.

🔸 Дегустация на млечни продукти

🔸 Конкурс за най-добри кисело мляко, сирене и кашкавал

🔸 Изложение на производители на домашни сладка, билки, чайове, мед, и др. екологични продукти

🔸 Изложение на произведения на народните занаяти

🔸Спектакъл „Красотата на Родопите“ – Национален конкурс „Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“

🔸 Конкурс за детска рисунка на тема „Киселото мляко в моя дом“

🔸 Фотоизложба - конкурс – „Природата и киселото мляко – здраве и дълголетие“

🔸 Научен семинар на тема „Киселото мляко – здраве и дълголетие“

🔸 Кулинарно шоу с участие на Ути Бъчваров – „Кулинарен театър“

🔸 Богата фолклорна програма с местни и професионални изпълнители както и много други изненади и забавления.


Още от категорията

Там, където щастието съществува

Те са пътуващи, мечтаещи и усмихнати хора. Александра и Иван са родом от Пловдив и Стара Загора. Александра е завършила актьорско майсторство, но в крайна сметка решава да последва мечтата си и заминава на пътешествие с Иван, който дълго време живее и..

публикувано на 19.01.18 в 16:08

Нова книга разкрива тайнствени кътчета из България

От 18 часа в Къщата на Архитекта в Стара Загора ще бъде представена новата книга на Боряна Кръстева „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“ . Младата авторка се определя като пътешественик по душа и разказвач по..

публикувано на 19.01.18 в 13:17

"Зелени балкани" и МОС - заедно за довроволчеството

Спасителен център за диви животни "Зелени балкани" и Младежки общински съвет , Стара Загора започват съвместна дейност през новата 2018 година. Около 100 доброволци и стажанти годишно вземат участие в дейностите на центъра, но оперативният управител..

публикувано на 16.01.18 в 12:35
Виктория и Велислава (от ляво надясно)

Навигаторът Велислава Павлова: „Сезон 2017 бе най-успешният за мен досега!“

Екипажите на Hyundai Racing Trophy Симеон Симеонов/Йордан Йорданов, Денис Станчовски/Младен Карчев и Виктория Гъркова/Велислава Павлова окупираха първите три места в клас RC5 в Националния рали шампионат на България 2017 г. Трите екипажа на Hyundai..

публикувано на 15.01.18 в 12:19

"Приказна" е новата книга на топ гримьора Светлана Арсова

Книгата "Приказна" е изцяло за професионален грим, направен от Светлана Арсова и е продължение към първата й и единствена до сега българска книга за грим. Авторката е официален гримьор с дългогодишен стаж към редица списания, телевизионни и..

публикувано на 12.01.18 в 15:26
Давид Будев в студиото на Радио Стара Загора

Давид Будев ще кара в Туринг за екипа на Влъчков през този състезателен сезон

18-годишният старозагорски пилот Давид Будев ще кара за екипа на Иван Влъчков през сезон 2018 в пистовия шампионат на ЗМ в серия Туринг. Той ще управлява досегашния резервен автомобил на екипа Хонда Сивик, който към момента е в гаража и предстои изцяло..

публикувано на 12.01.18 в 11:42

Дни без санкции и пребазиране на читални през януари в Регионална библиотека „Захарий Княжески“

До 28 януари 2018г. продължават Дните без санкции в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Стара Загора. Всички читатели, задържали заетите книги по-дълго от регламентирания едномесечен срок, могат да ги върнат, без да бъдат глобени. Цената на..

публикувано на 11.01.18 в 10:49

Картингистът Кристиян Христов се впуска в надпреварата в серия Спорт в шампионата на ЗМ през 2018

Републиканският шампион по картинг в клас Ротакс Джуниър за 2016г. остава в света на картинга и през 2018г., но ще стартира и в пистовите надпревари у нас. През тази година старозагорският пилот ще продължи да се състезава в картинг сериите, но вече зад..

публикувано на 07.01.18 в 16:28

"Бага-Тур" и "Настроение" възстановяват древен обичай на Йордановден

Прабългарска школа „Бага-Тур“ и Танцова формация „Настроение“ от Стара Загора са обединили усилията си да възстановят един от древните български обичай „Водици“. С Празник на Здравата вода те ще отбележат Йордановден. В местността "Барите“ в..

обновено на 06.01.18 в 10:11

Орлин Павлов във филмова схватка с американския актьор Гари Дурдан

Новият български филм на Ники Илиев "Нокаут или Всичко, което тя написа" прави своята премиера на 5 януари 2018г. Талантливият млад режисьор е събрал редица звездни актьори. Чрез тях и типичното за него чувство за хумор той пресъздава една..

публикувано на 05.01.18 в 14:49