Момчиловци за трети път е домакин на Фестивал на киселото мляко

Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени за пореден път във фестивала, посветен на киселото мляко. Магията на планината ще оживее на 8, 9 и 10 септември във Фестивалa на киселото мляко в китното родопско село Момчиловци, славата на което от дълги години е преминала границите. Едва ли е тайна за някого, че в Шанхай се произвежда българско кисело мляко с марка „Момчиловци“.

С цел популяризиране на магията „Родопи“ и феномена „Дълголетие“ Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай и китайската компания Bright Dairy, поставят началото на Фестивалa на киселото мляко - култура и традиции, а партньори на фестивала са Министерството на туризма, Община Смолян, село Момчиловци и частни фирми.

Основна цел на Фестивалa на киселото мляко - култура и традиции е да популяризира традициите за производство на кисело мляко и сирена, заедно със богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните родопски занаяти.

През дните на Фестивала с. Момчиловци ще бъде средище на култа към киселото мляко и местните традиции, а входът за всички прояви е свободен. Откриването е предвидено за петъчния ден и ще започне в16.00ч. Какво ще се случи в центъра на Момчиловци, както и къде ще можете да яздите кон и да наблюдавате кулинарни демонстрации, да участвате в дегустации, както и да проследите коя красавица ще грабне титлата в традиционния национален конкурс „Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“, отговорите на тези въпроси и покана за участието в събитието чуйте в интервюто на Мария Стефанова със Сийка Суркова- кмет на с. Момчиловци:
Подробната програма можете да видите ТУК. 

По време на Фестивала ще се проведат:

🔸 Изложение на производители на кисело мляко и млечни продукти, чрез запазване на традиционните български методи за производство.

🔸 Дегустация на млечни продукти

🔸 Конкурс за най-добри кисело мляко, сирене и кашкавал

🔸 Изложение на производители на домашни сладка, билки, чайове, мед, и др. екологични продукти

🔸 Изложение на произведения на народните занаяти

🔸Спектакъл „Красотата на Родопите“ – Национален конкурс „Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“

🔸 Конкурс за детска рисунка на тема „Киселото мляко в моя дом“

🔸 Фотоизложба - конкурс – „Природата и киселото мляко – здраве и дълголетие“

🔸 Научен семинар на тема „Киселото мляко – здраве и дълголетие“

🔸 Кулинарно шоу с участие на Ути Бъчваров – „Кулинарен театър“

🔸 Богата фолклорна програма с местни и професионални изпълнители както и много други изненади и забавления.


Още от категорията

Българите в Лондон са щастливи

Най-младите българи в Лондон се възползват от възможностите за образование и откриване на света . Тридесетгодишните са много заети , а по-възрастните мислят за своите деца и внуци . Това показва първото по рода си проучване на българската диаспора в..

обновено на 24.05.18 в 13:10
Христо Мартинов

Литературен клуб „Книга с вино“ кани четящите старозагорци на среща с проф. Марияна Стефанова

Четвърта среща с известна личност в областта на литературата и образованието организират младите хора от Литературния клуб „Книга с вино“ към НЧ „Наследство 2017г.“ Стара Загора. Поредният вдъхновител, който е поканен като гост-автор за срещата на..

публикувано на 23.05.18 в 11:26

Да дарим книга за читалище в нужда!

Българският сайт за култура и лайфстайл Vibes.bg организира за втора година поред благотворителната инициатива „Подари книга на читалище в нужда “, която помага на четящите в малките населени места. Всеки от нас, който има желание, може да дари книги,..

публикувано на 22.05.18 в 12:16

Нощ на музеите и в Свиленград

Богата и разнообразна е програмата на Европейската нощ на музеите в Свиленград. С тази инициатива се дава възможност на най-широк кръг от хора, не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания,..

публикувано на 18.05.18 в 17:20

Габрово - мой малък Брюксел

Столицата на хумора и шегата ежегодно става шарена с карнавала около Деня на град Габрово - 17 май (обикновено в третата събота и неделя на петия месец).  Освен тържественото шествие, начело с огромната котка - символ на града, се провеждат и..

публикувано на 18.05.18 в 16:57

Актьорът Ивайло Захариев гостува в Стара Загора

Актьорът Ивайло Захариев гостува в Стара Загора преди дни. Поводът беше участието му в постановката "Ама че семейство" в Драматичен театър "Гео Милев". Пиесата е комедия, а героите се заплитат в различни ситуации, което предизвиква много смях в залата...

публикувано на 14.05.18 в 10:40

Общински съветник дарява костюма си от бала на нуждаещ се абитуриент

Общинският съветник от община Братя Даскалови Спас Пеев подарява костюма си от абитуриентския бал на нуждаещ се зрелостник. Тези, които проявяват интерес, могат да се свържат с него на телефон 0897 58 55 11 или чрез профила му Спас Пеев във Фейсбук...

публикувано на 14.05.18 в 07:08

Доброволци работят по проект с ресурсните учители в Стара Загора

Доброволческата служба за образователно и социално приобщаване в Стара Загора работи по проект "Българска приобщаваща градина" по Европейска доброволческа служба на програма Еразъм+. Работата започва през април 2018 г. В рамките на 10..

публикувано на 12.05.18 в 10:25

Йорданка Белева представя книгата си "Кедер" във фоайето на Радио Стара Загора

Тази вечер в 18 часа в Арт фоайето на Радио Стара Загора ще бъде представен сборникът разкази „Кедер“ на Йорданка Белева , лауреат на конкурса „Веселин Ханчев“, също така е журирала конкурса.  Редактор на книгата е Здравка Евтимова, художник Иво..

публикувано на 11.05.18 в 15:40

Стара Загора отново активна в Нощта на литературата

За седми път България ще се включи в международното събитие Нощ на литературата. На 9-ти май от 18 до 22 часа европейска преводна литература ще се чете в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник,..

обновено на 09.05.18 в 06:19