Иван Цанков: Няма опасност от закриване на мощности и съкращаване на работни места

ЕС въведе наскоро по-високи изисквания за дейността на големите горивни инсталации. Окончателно те влязоха в сила на 17-ти август, когато бяха публикувани в официалния вестник на общността. Новите екологични норми представляват сериозно предизвикателство пред сектора.

"Това, което се прави в момента от ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”, е анализ  по какъв начин тези еконорми биха се отразили на експлоатацията ни. Какво би трябвало да се направи, за да може всяка от тези инсталации да е в съответствие с новите, по-завишени норми и ако се налагат нови инвестиции, какви би следвало да са те", заяви в интервю за Радио Стара Загора Иван Цанков, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България", собственик на  една от централите в "Марица изток". 

Вече е ангажирана международна консултантска компания, която извършва предварително проучване за средствата, които държавите - членки се очаква да инвестират, за да отговорят на по-високите критерии. В изготвения за България доклад анализаторите препоръчват разходи от около 1,2 милиарда евро и с това страната се нарежда на четвърто място в Европа като максимален размер на капиталовложения за влизане в съответствие, след Полша, Чехия и Румъния. 

Министерството на енергетиката и големите топлоцентрали у нас обмислят отлагателен период за прилагане на новите екостандарти. "Идеята е централите в България да кандидатстват за безсрочна дерогация, защото има много специфики с горивото, което използваме. Считаме, че безсрочната дерогация би била по - удачното решение", коментира Иван Цанков. Той уточни, че дерогация не се дава завинаги. 

Няма опасност от закриване на мощности, съкращаване на работни места или други рискове, произтичащи от въвеждането на новите правила. Не се очаква и токът от ТЕЦ-а да поскъпне толкова, че да не може да бъде платен от потребителите. 

Цялото интервю на Таня Балабанова с Иван Цанков може да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Антоний Гълъбов, политолог: Оставката на Димитър Главчев предотврати по-мащабна атака на опозицията срещу ГЕРБ

Опитът за създаване на организирана и масирана атака срещу ГЕРБ и управляващото мнозинство беше предварително провален. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора политологът доц. Антоний Гълъбов. „Оставката на Димитър Главчев всъщност спря това..

публикувано на 20.11.17 в 09:53

Христо Шопов: Щастлив съм, че се занимавам с това, което обичам (снимки)

Христо Шопов е главно действащо лице в над 70 филма – български и международни продукции , запечатали във времето изключителни образи, сред които „Вчера”, „Маргарит и Маргарита”, „Страстите Христови”, „Love.net” . участва в много телевизионни..

публикувано на 15.11.17 в 11:02

Ирини Жамбонас: Прекрасно е да работиш с хора, които обичаш, и това да се прехвърли на публиката (снимки)

„Маргарит и Маргарита” е първият филм на Ирини Жамбонас , където си партнира с Христо Шопов , а с Лилия Маравиля се снима в сериала „Връзки”. Изградила е емблематични театрални роли.   Носител е на награди от Москва и Пловдив, и АСКЕЕР за..

публикувано на 14.11.17 в 12:50

Щастлив край за кученцето, което беше простреляно от ловджии в село Ковачево

Близо месец след случката, при която група ловджии от радневското село Ковачево простреляха напълно беззащитно петмесечно женско куче, животното е напълно възстановено от травмите . Специалистите в Клиниката за дребни домашни животни на Тракийския..

публикувано на 10.11.17 в 12:11
Румен Драганов

Румен Драганов: Динамиката на живот и развитието на технологиите оставиха в миналото 14-дневните почивки с купони за хранене

„Динамиката на живот и развитието на технологиите оставиха в миналото 14-дневните почивки с купони за хранене“ , коментира в интервю за Радио Стара Загора проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Туристическият бранш..

публикувано на 10.11.17 в 09:31
Аркади Шарков

Аркади Шарков: Кирил Ананиев би бил добър избор за министър на здравеопазването

„Кирил Ананиев е наясно с проблемите в здравната система и въпреки че не е медик по образование, би могъл да сформира успешен мениджърски екип", коментира за Радио Стара Загора здравният консултант към Експертния клуб за икономика и политика Аркади..

публикувано на 09.11.17 в 16:06

Лилия Маравиля: „Всичко или нищо” е пиеса за приятелството и любовта (снимки)

Лилия Маравиля е една от най-магнетичните и ценени български актриси. Познаваме я от телевизионните сериали „Под прикритие”, „Стъклен дом” и „Връзки” . Заедно с Христо Шопов участва в многократно награждавания български филм LOVE.net, а също..

публикувано на 08.11.17 в 10:53
Ирини Жамбонас, Христо Шопов, Лилия Маравиля

Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас ще гостуват в Стара Загора с постановката „Всичко или нищо” (снимки)

Нашумялата постановка “Всичко или нищо” ще гостува на сцената на Старозагорската опера на 17-ти ноември от 19ч. Пиесата е вдъхновена от темата за приятелството и любовта. Интригуваща история, написана и режисирана от Лиза Шопова , специално за Христо..

публикувано на 02.11.17 в 17:29
Фотограф: Яна Пенева

Будният старозагорец, който предизвика образователното министерство

Само преди броени дни старозагорецът Венко Добрев отправи интересно предизвикателство до екипа на Министерството на образованието и науката  под надслов „Чуждата глупост не трябва да се носи на гръб“ .  В предложението си Добрев се обърна към министър..

публикувано на 01.11.17 в 23:05
Милена Желязкова, директор на Второ основно училище

"Като Второ няма второ"

Тази вечер от 18 часа в залата на Регионална библиотека “Захарий Княжески“ ще бъде представена книгата „Като Второ няма второ“, посветена на 60 -годишнината на емблематичното Второ основно училище “Петко Рачов Славейков” и 190 години от рождението на..

публикувано на 30.10.17 в 13:34