Иван Цанков: Няма опасност от закриване на мощности и съкращаване на работни места

ЕС въведе наскоро по-високи изисквания за дейността на големите горивни инсталации. Окончателно те влязоха в сила на 17-ти август, когато бяха публикувани в официалния вестник на общността. Новите екологични норми представляват сериозно предизвикателство пред сектора.

"Това, което се прави в момента от ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”, е анализ  по какъв начин тези еконорми биха се отразили на експлоатацията ни. Какво би трябвало да се направи, за да може всяка от тези инсталации да е в съответствие с новите, по-завишени норми и ако се налагат нови инвестиции, какви би следвало да са те", заяви в интервю за Радио Стара Загора Иван Цанков, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България", собственик на  една от централите в "Марица изток". 

Вече е ангажирана международна консултантска компания, която извършва предварително проучване за средствата, които държавите - членки се очаква да инвестират, за да отговорят на по-високите критерии. В изготвения за България доклад анализаторите препоръчват разходи от около 1,2 милиарда евро и с това страната се нарежда на четвърто място в Европа като максимален размер на капиталовложения за влизане в съответствие, след Полша, Чехия и Румъния. 

Министерството на енергетиката и големите топлоцентрали у нас обмислят отлагателен период за прилагане на новите екостандарти. "Идеята е централите в България да кандидатстват за безсрочна дерогация, защото има много специфики с горивото, което използваме. Считаме, че безсрочната дерогация би била по - удачното решение", коментира Иван Цанков. Той уточни, че дерогация не се дава завинаги. 

Няма опасност от закриване на мощности, съкращаване на работни места или други рискове, произтичащи от въвеждането на новите правила. Не се очаква и токът от ТЕЦ-а да поскъпне толкова, че да не може да бъде платен от потребителите. 

Цялото интервю на Таня Балабанова с Иван Цанков може да чуете в звуковия файл.

Още от категорията
Атанас Атанасов ДСБ

Ген. Атанасов: „Службите за сигурност продължават да са в ръцете на ДПС“

„Налице е тежка липса на доверие в МВР. Пример за това е молбата на бащата на отвлечения Адриан Златков към премиера Бойко Борисов полицията да не се меси в преговорите с похитителите. Липсата на мотивация и лошите условия на труд са основни причини..

публикувано на 20.09.17 в 12:40

1000 трибагреника ще раздадат на старозагорци от местната организация на ВМРО за Деня на Независимостта

1000 трибагреника ще раздадат на старозагорци от местната организация на ВМРО в навечерието на празника на българската независимост 22 септември, съобщи областният лидер на партията Красимир Червилов. В целия регион ще бъдат раздадени 3000 български..

публикувано на 19.09.17 в 11:32
Наградената снимка

Нашият колега инж. Емил Енчев – с награда за православна фотография

В края на август приключи фотоконкурсът на сайта за православна фотография Орт-фото - „Цветовете на Православието - България“. В конкурса участваха снимките на 46 български фотографи, запечатали красотата на храмове и манастири, богослужебни и..

публикувано на 08.09.17 в 13:35

Георги Киряков: Кабинетът Борисов остава стабилен докато не се появи сериозна опозиция

Настоящото управление ще трябва да се справи с предстоящото Председателство на България и с Бюджета за следващата година. Това са най-важните задачи на кабинета Борисов през новия политически сезон , каза в предаването "Репортер" на Радио Стара..

публикувано на 08.09.17 в 10:44

132г. от Съединението на България!

Днес отбелязваме 132г. от обединението на Княжество България и Източна Румелия . Датата 6-ти септември остава завинаги в българската история като триумф на справедливостта над имперските амбиции на Велите сили по това време в Европа . Малкото, но силно..

публикувано на 06.09.17 в 18:51
Димитър Гайдаров - председател на Клуба на работодателя

Старозагорският бизнес: Ключът към бъдещето е във високотехнологичните производства

Бизнесът в Стара Загора е в патова ситуация. Няма персонал за работа, дори нискоквалифицирани работници отказват да се трудят, алармира Димитър Гайдаров, председател на Клуба на работодателя в Стара Загора.  В най-голямата бизнес организация в региона..

публикувано на 31.08.17 в 16:27

Павлина Кузманова: Няма риск за околната среда при отглеждането на норки у нас

Като неверни определи твърденията на природозащитниците, които протестират срещу производството на кожи от норки председателят на Съюза на норковъдите в България Павлина Кузманова.  Според нея отглеждането на американска норка не е нелегално. Видът е..

публикувано на 25.08.17 в 14:36
Моника Маковей

Иван Брегов, юрист: Далече сме от "румънския модел" за борба с корупцията

Новият закон за противодействие на корупцията , който се очаква да бъде изготвен до края на годината, всъщност обединява три действащи закона в един корпус с повече нормативни разпоредби, е мнението на правния експерт Иван Брегов за законопроекта за..

публикувано на 16.08.17 в 08:10

Очакваме рок група Тангра на тазгодишния бир фест

Една от най-известните и обичани български рок групи Тангра се очаква да се включи в тазгодишния бир фест.  В момента текат разговори с организаторите за уточняване на подробностите, като най-вероятно концертът им ще бъде на 9 септември в Парк..

публикувано на 10.08.17 в 09:50

Проф. П. Павлов: Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония е по-важен за Македония

България и Македония днес официално подписаха договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Под документа се подписаха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Церемонията се състоя в Скопие. "Договорът за приятелство,..

публикувано на 01.08.17 в 15:40