Иван Цанков: Няма опасност от закриване на мощности и съкращаване на работни места

ЕС въведе наскоро по-високи изисквания за дейността на големите горивни инсталации. Окончателно те влязоха в сила на 17-ти август, когато бяха публикувани в официалния вестник на общността. Новите екологични норми представляват сериозно предизвикателство пред сектора.

"Това, което се прави в момента от ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”, е анализ  по какъв начин тези еконорми биха се отразили на експлоатацията ни. Какво би трябвало да се направи, за да може всяка от тези инсталации да е в съответствие с новите, по-завишени норми и ако се налагат нови инвестиции, какви би следвало да са те", заяви в интервю за Радио Стара Загора Иван Цанков, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България", собственик на  една от централите в "Марица изток". 

Вече е ангажирана международна консултантска компания, която извършва предварително проучване за средствата, които държавите - членки се очаква да инвестират, за да отговорят на по-високите критерии. В изготвения за България доклад анализаторите препоръчват разходи от около 1,2 милиарда евро и с това страната се нарежда на четвърто място в Европа като максимален размер на капиталовложения за влизане в съответствие, след Полша, Чехия и Румъния. 

Министерството на енергетиката и големите топлоцентрали у нас обмислят отлагателен период за прилагане на новите екостандарти. "Идеята е централите в България да кандидатстват за безсрочна дерогация, защото има много специфики с горивото, което използваме. Считаме, че безсрочната дерогация би била по - удачното решение", коментира Иван Цанков. Той уточни, че дерогация не се дава завинаги. 

Няма опасност от закриване на мощности, съкращаване на работни места или други рискове, произтичащи от въвеждането на новите правила. Не се очаква и токът от ТЕЦ-а да поскъпне толкова, че да не може да бъде платен от потребителите. 

Цялото интервю на Таня Балабанова с Иван Цанков може да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

“Pro Bulgaria”- протестен глас срещу клеветническите внушения

Книгата „Pro Bulgaria”, издадена на френски преди близо 105г. от швейцареца Луй Айер, за когото днес казваме, че е бил с българско самосъзнание и сърце, за първи път може да бъде намерена на български език. Амбициозното начинание по превода и..

публикувано на 23.06.18 в 11:57

Анализ на разходите за лекарства и засилен контрол на болниците са необходими според здравния експерт Аркади Шарков

„Проблемът на здравната система е, че решенията се взимат политически, а не според реалните икономически показатели.“ Това коментира в интервю за Радио Стара Загора здравният експерт Аркади Шарков по повод гласуваната от парламента оставка на вече..

публикувано на 22.06.18 в 13:56

Василка Панайотова: Над 800 хил. лв. ще струва възстановяването на читалище "Светлина"

Министърът на културата Боил Банов  е на посещение в  град Шипка, за да обсъди съдбата на сградата на  читалище "Светлина"   с кметовете на града и на община Казанлък , както и с областния управител на Стара Загора Гергана Микова.  По-рано..

публикувано на 19.06.18 в 15:09
Христо Панчугов

Партия "Синьо единство" се самозакри в името на дясно обединение

Дясната партия „Синьо единство“ взе решение да се самозакрие след 5 години политически живот. За това гласуваха единодушно членовете на формацията на форум в София в неделя. В интервю за Радио Стара Загора бившият вече председател на партията Христо..

публикувано на 19.06.18 в 11:43
проф. Николай Овчаров

На 25 май започват разкопките на Перперикон

Разкопките на Перперикон ще започнат на 25 юни 2018 г. (понеделник). Тази година ще се работи за връзката между Южния квартал и   Акропола. Това  е основната задача през това лято, каза в ефира на РСЗ проф. Николай Овчаров. „Вече разкрихме..

публикувано на 19.06.18 в 10:05

Протегни ръка за живот в Стара Загора

По случай Международния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител - 14 юни, екипът на "Моята е-Община", в партньорство със Сдружение "Самаряни" и Районен център по трансфузионна хематология-Стара Загора, организира кръводарителска акция..

публикувано на 15.06.18 в 12:10

Ентеровирусите - опасност за децата през лятото

Лятото е сезонът, който, освен с време за почивка и пътувания, за съжаление свързваме и с бързото разпространение на ентеровирусите. Те са най-честите причинители на на летния грип и стомашно-чревните разстройства, а най-потърпевши са децата. Какво..

публикувано на 14.06.18 в 17:30

Нова интернет платформа помага в намирането на липсващи лекарства

За първи път у нас заработи специална интернет платформа, която дава възможност за подаване на сигнал за липсващо лекарство и намирането му в аптечната и дистрибуторска мрежа в страната. Платформата е създадена от Българската асоциация за развитие..

публикувано на 13.06.18 в 14:10

Донка Жекова: Прекъсне ли се нишката, с възел не върви

Читалище “Развитие“ в село Дълбоки, община Стара Загора отбелязва наесен своята 140-та годишнина. Читалището се идентифицира основно с представителния си   ансамбъл за автентичен фолклор. В него има още Детско-юношеска фолклорна формация,..

публикувано на 11.06.18 в 14:41

Има комични преводи на местности в старозагорско

Като „прекалена политическа пристрастност при преминаване на границите на нормалността“ определи решението на Старозагорския общински съвет да преименува 868 турско-арабски топоними проф. Милко Палангурски. В интервю за Радио Стара Загора той..

публикувано на 04.06.18 в 16:05