Правят символична първа копка на благоустрояването на парк "Митрополит Методий Кусев"

| обновено на 15.11.17 в 07:18

Днес в 12 часа  ще бъде дадено началото на реконструкцията и благоустрояването на  парк „Митрополит Методий Кусев"  в рамките на втория етап от реализацията на проекта „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора”. Проектът е на обща стойност 7, 052 млн.лв. и се осъществява по Оперативна програмаРегиони в растеж“.

Паркът е разположен на  3 200 декара, от които 60 хектара са със  статут на паметник на градинското и парково изкуство от национално значение. Сред паспортизираните 2 800 дървесни видове  има и дърветата с особен статут, и такива, които са засадени лично от Митрополит Методий Кусев.

Предвиждат се възстановяване и реконструкция на входното пространство около фонтана „Жабките”, шадраваните и настилките по централната алея, Малкото „Аязмо“, Алековия кът и детската площадка под летния театър. Както и пространството около параклиса и фонтана, игрищата, детската площадка по западната алея и перголата с розите. Предвижда се въжена градина на поляната под Кривите огледала, нова спортна площадка под „Хижата“ с кът с велоатракции и оформяне на места за пикник и заслони. Новата паркова мебел на  „Аязмото“ е с уникален дизайн, създаден специално за парка. Това съобщи за Радио Стара Загора инж. Веска Узунова, ръководител на проекта.Фирмата изпълнител на проекта „Водстрой 98“ АД, гр. София., трябва да приключи ремонта за 270 календарни дни.Още от категорията

Сопот е домакин на Световната купа по парапланеризъм

„Сопот за пореден път ще събере елита на световния парапланеризъм. Цяла седмица планинското градче ще бъде домакин на Световната купа в този спорт“ , съобщи за Радио Стара Загора Александра Емилова от организаторите на състезанието. Тя..

публикувано на 18.08.18 в 16:00

Среща на пчелари от цялата страна и Национален събор-надпяване ще се проведат в старопланинския курорт Беклемето

Пчелари от цялата страна се събират в старопланинския курорт Беклемето на 54-ата национална среща Север-Юг. В същото време там се открива и 25-ият Национален събор-надпяване. По време на пчеларската среша ще бъдат представени полезни..

публикувано на 18.08.18 в 15:41

Жители на няколко старозагорски села излизат на протест заради изграждане на кариера за варовик

Жителите на няколко старозагорски села, между които Едрево, Елхово, Оряховица, Братя Кунчеви и др.  отново излизат протест на 22 август край град Николаево. Тяхното недоволство е заради дадено разрешение от Министерство на енергетиката в района..

публикувано на 17.08.18 в 15:53

Лятна антиспин кампания започва в Хасковска област

Лятна антиспин кампания започва в Хасковска област, информираха от Регионалната здравна инспекция. От днес здравни инспектори посещават откритите плувни басейни на територията на областта и раздават здравно-образователни материали.  Кампанията..

публикувано на 17.08.18 в 14:04

Църквата в Християново готова за 22 септември

На 22 септември ще бъде открит храмът „Св. Николай Чудотворец“ в старозагорското село Християново. Близо 10 години за изграждането на църквата се събират средства, като сред дарителите са политици, обикновени хора и арендатори на земя – сподели..

публикувано на 17.08.18 в 11:18

Фестивалът на носията в Жеравна - пътуване с машина на времето

Фестивалът на носията в Жеравна е като пътуване  с машина на времето и  хората  все по-дълбоко се потапят  в миналото , каза в интервю за Радио Стара Загора Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл "Българе"...

публикувано на 17.08.18 в 10:15

В обновено училище влизат децата на село Овощник на 15 септември

Село Овощник посреща празника си с изцяло обновено училище, ремонтирана улица и други придобивки. Основно училище „Д-р Петър Берон“ е сред реконструираните обекти по проект „Обновяване на образователната инфраструктура в община Казанлък“ по Оперативна..

публикувано на 17.08.18 в 09:29

Ивайловград се готви за фестивала „Кулинарното наследство на Тракия“

За 7-ма поредна година Ивайловград ще бъде домакин на Фестивала на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия“. Проявата е по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в  България“  на платформа Агора, а..

публикувано на 17.08.18 в 09:15

В Хасково и областта започват профилактични прегледи на ромите

Профилактични прегледи  за провеждане на ранна диагностика и скрининг за артериална хипертония, сърдечно съдови заболявания, белодробни заболявания, захарен диабет  и др. ще бъдат извършени в Хасковска област. Изследванията са по Националния план за..

публикувано на 17.08.18 в 09:06
Ангел Динев

Възстановяват Ангел Динев на директорския пост

Заповедта за възстановяването на Ангел Динев на длъжността директор на Регионален исторически музей-Стара Загора ще бъде подготвена и разписана днес -17 август, защото изтича срокът за изпълнение решението на съда, съобщи кметът Живко Тодоров. Той..

обновено на 17.08.18 в 08:57