Правят символична първа копка на благоустрояването на парк "Митрополит Методий Кусев"

| обновено на 15.11.17 в 07:18

Днес в 12 часа  ще бъде дадено началото на реконструкцията и благоустрояването на  парк „Митрополит Методий Кусев"  в рамките на втория етап от реализацията на проекта „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора”. Проектът е на обща стойност 7, 052 млн.лв. и се осъществява по Оперативна програмаРегиони в растеж“.

Паркът е разположен на  3 200 декара, от които 60 хектара са със  статут на паметник на градинското и парково изкуство от национално значение. Сред паспортизираните 2 800 дървесни видове  има и дърветата с особен статут, и такива, които са засадени лично от Митрополит Методий Кусев.

Предвиждат се възстановяване и реконструкция на входното пространство около фонтана „Жабките”, шадраваните и настилките по централната алея, Малкото „Аязмо“, Алековия кът и детската площадка под летния театър. Както и пространството около параклиса и фонтана, игрищата, детската площадка по западната алея и перголата с розите. Предвижда се въжена градина на поляната под Кривите огледала, нова спортна площадка под „Хижата“ с кът с велоатракции и оформяне на места за пикник и заслони. Новата паркова мебел на  „Аязмото“ е с уникален дизайн, създаден специално за парка. Това съобщи за Радио Стара Загора инж. Веска Узунова, ръководител на проекта.Фирмата изпълнител на проекта „Водстрой 98“ АД, гр. София., трябва да приключи ремонта за 270 календарни дни.Още от категорията

Националната мрежа за децата за седми път представя доклада „Бележник: 2017“ от 13.30 часа днес в Областна администрация

Националната мрежа за децата  за седми пореден път ще представи доклада „Бележник: 2017“ от 13.30 часа днес в сградата на Областната администрация в Стара Загора.  Представянето е под патронажа на зам. областния управител г-жа Петя Чакърова, в..

публикувано на 26.04.18 в 08:42

Предлагат по-ниски наеми за част от масите на Централния пазар в Стара Загора

По-ниски наемни цени на масите в югоизточната част на Централния пазар в Стара Загора  ще разгледат като предложение на редовното си заседание местните старейшини днес. Повод за това предложение е фактът, че основният клиентски поток се оформя в..

публикувано на 26.04.18 в 07:17

Гости от Европейската комисия посетиха Спасителния център за диви животни

Спасителният център за диви животни „Зелени Балкани“ е един от примерите у нас за успешно реализирани проекти в сферата на биоразнообразието. Това обяви заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова при посещението си в Стара..

публикувано на 25.04.18 в 16:36

33 непълнолетни майки от Стара Загора получават помощ в натура

Близо 9 040 семейства от общината са получили през месец март месечни помощи за отглеждане на деца. Изплатената обща сума е  в размер на 895 450 лв. На 33 непълнолетни майки са отпуснати помощи в натура на стойност 3 940 лв,. отчетоха от Дирекция..

публикувано на 25.04.18 в 16:25

Равнището на безработица в Стара Загора е по-ниско от средното за страната

Равнището на безработица в Старозагорска област за месец март е 4.8 %, отчетоха от Агенцията по заетостта. Това е с 2 на сто по-ниско от средното равнище за страната, което е 6,8 %. През предходния месец 818 безработни лица от региона за постъпили на..

публикувано на 25.04.18 в 16:16

Посланик Балтажи ще съдейства за партньорството между български и украински градове

В България липсва обективна информация за Украйна. Необходимо е активизиране на регионалните връзки между нашите две страни, заяви днес в Стара Загора посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи. По време на срещата си със зам.-кмета Йордан..

публикувано на 25.04.18 в 16:06

Не са регистрирани случаи на нежелани реакции след ваксинации в Старозагорска област

Имунизацията като лично право и споделена отговорност за намаляване на неимунизираните лица е във фокуса на Европейска имунизационна седмица, 23 - 29 април, тази година. В Старозагорска област през 2017 г. е постигнат обхват на подлежащите на..

публикувано на 25.04.18 в 14:02

60 безработни започват работа в област Ямбол

60 трайно безработни лица от Ямбол, Елхово, Стралджа, Тунджа и Болярово ще започнат работа по Регионалната програма за заетост на област Ямбол за 2018 година. Това стана ясно на проведеното заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за..

публикувано на 25.04.18 в 13:56

Няма разпространение на салмонелната инфекция в други групи на детска градина „Бреза“

От вторник в ЦДГ „Бреза“ в Стара Загора се приемат деца, но само при условие че са с отрицателни резултати за бактериално носителство на салмонелна инфекция.  За да бъде прекъснато разпространението на инфекцията, в понеделник градината не работи, а..

публикувано на 25.04.18 в 13:53
За да се получи еко сертификат „Син флаг“ един плаж трябва не само да има чиста вода, но също така да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.

13 плажа получиха сертификат "Син флаг"

13 плажа по родното Черноморие и едно яхтено пристанище са получили престижния сертификат „Син флаг“ за тази година, съобщи за Радио Стара Загора Станимир Георгиев, председател на управителния съвет на българско сдружение „Син флаг“. Отличието се..

публикувано на 25.04.18 в 11:41