Национален родителски протест срещу тежките ученически раници

На чужд гръб и 10 ученически раници са малко

Кампанията стартира едновременно в София, Пловдив, Бургас, Варна и др.

Родители и ученици канят учители, директори на училища, директори на агенции, депутати, министъра на образованието, политици на надбягване с раници. Но не с какви да е раници, а с ученически. От онези 6, 7, 8-килограмовите, които носят децата всеки учебен ден.

Покани са изпратени до министъра на образованието, до началника на РУО – София-град и регионалните дирекции, до председателя на Комисията по образование към Народното събрание, до Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичната община, до председателя на Държавната агенция за закрила на детето и до националния омбудсман.

Надбягването ще се проведе тази неделя, 3 декември. Стартът ще бъде даден в 11 часа, едновременно в София, Пловдив, Бургас, Варна и Видин.

Кампанията под надслов „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко” събира последователи в социалните мрежи и за други градове.  

Проблемът с тежестта на ученическите раници стои нерешен поредна учебна година. Предимно учениците от основното и предучилищно образование са най-засегнати от тежките раници. Децата имат по 5-6-7 учебни часа на ден и носят учебник, тетрадка и помагало за почти всеки час. Допълнително в някои дни носят спортен екип и материали за рисуване. Така товарът върху детското тяло средно е между 6 и 8 кг. всеки учебен ден.

Темата наскоро стана актуална отново, след като петокласничка Божидара подаде жалба до Държавната агенция за закрила на детето заради тежката раница. Според медицински предписания теглото на една раница не бива да надхвърля 10 на сто от теглото на децата. Проблемът съществува от години и не получава решение въпреки периодичните инициативи на неправителствени организации и родители.

Чуйте интервюто на Тошка Събева с Лилия Божкова, която е един от инициаторите на това събитие.



Още от категорията

Захари Бахаров отново ще гостува в Стара Загора с „Чамкория“

На 15 юни (петък) от 19 часа в залата на Държавна опера – Стара Загора отново ще гостува спектакълът „Чамкория“. Моноспектакълът, създаден по романа на Милен Русков, в ролята на Бай Славе – Захари Бахаров. Автор на постановката е Явор Гърдев,..

публикувано на 27.05.18 в 16:42

Акторът Валентин Танев гостува в Стара Загора с "Помощ! Не мога да плувам!"

На 28 май от 19 часа в Драматичен театър "Гео Милев" Стара Загора ще бъде поставена постановката "Помощ! Не мога да плувам!" Пиесата е по Нийл Саймън и А. П. Чехов. Постановката е на Валентин Танев, който заедно с Мария Сапунджиева, Георги Кадурин и Мариана..

публикувано на 27.05.18 в 11:29

За шеста поредна година Стара Загора ще ухае на "Златната липа"

За шеста поредна година Стара Загора ще ухае на „Златната липа“. Филмовият фестивал, който ще бъде открит на 2 юни и ще продължи в рамките на пет дни, вече е традиция. Тази година наградата за принос в киното ще получи актьора Васил Банов. Още много..

публикувано на 27.05.18 в 11:00
Едрьо Едрев бе удостоен със званието почетен гражданин на Казанлък от кмета Галина Стоянова през 2017 г.

Топ лютиери от три континента се събират на международен конкурс в Казанлък

За първи път в историята на българското лютиерство Казанлък ще бъде домакин на Международен конкурс по съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. П оводът е, че тази година се навършват 100 години лютиерски занаят в Казанлък...

публикувано на 25.05.18 в 16:44

Българите в Лондон са щастливи

Най-младите българи в Лондон се възползват от възможностите за образование и откриване на света . Тридесетгодишните са много заети , а по-възрастните мислят за своите деца и внуци . Това показва първото по рода си проучване на българската диаспора в..

обновено на 24.05.18 в 13:10
Христо Мартинов

Литературен клуб „Книга с вино“ кани четящите старозагорци на среща с проф. Марияна Стефанова

Четвърта среща с известна личност в областта на литературата и образованието организират младите хора от Литературния клуб „Книга с вино“ към НЧ „Наследство 2017г.“ Стара Загора. Поредният вдъхновител, който е поканен като гост-автор за срещата на..

публикувано на 23.05.18 в 11:26

Да дарим книга за читалище в нужда!

Българският сайт за култура и лайфстайл Vibes.bg организира за втора година поред благотворителната инициатива „Подари книга на читалище в нужда “, която помага на четящите в малките населени места. Всеки от нас, който има желание, може да дари книги,..

публикувано на 22.05.18 в 12:16

Нощ на музеите и в Свиленград

Богата и разнообразна е програмата на Европейската нощ на музеите в Свиленград. С тази инициатива се дава възможност на най-широк кръг от хора, не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания,..

публикувано на 18.05.18 в 17:20

Габрово - мой малък Брюксел

Столицата на хумора и шегата ежегодно става шарена с карнавала около Деня на град Габрово - 17 май (обикновено в третата събота и неделя на петия месец).  Освен тържественото шествие, начело с огромната котка - символ на града, се провеждат и..

публикувано на 18.05.18 в 16:57

Актьорът Ивайло Захариев гостува в Стара Загора

Актьорът Ивайло Захариев гостува в Стара Загора преди дни. Поводът беше участието му в постановката "Ама че семейство" в Драматичен театър "Гео Милев". Пиесата е комедия, а героите се заплитат в различни ситуации, което предизвиква много смях в залата...

публикувано на 14.05.18 в 10:40