Красотата на българката пред обектива на Радослав Първанов


Националният проект „Аз съм Българка!” на младия габровски фотограф Радослав Първанов ще гостува в Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора по повод 140 години от Освобождението на България.

Изложбата ще бъде открита на 6 февруари от 18.00 часа и ще гостува в града на липите до 9 март 2018г.

Фотографът от Габрово носи България в сърцето си и изминава хиляди километри из страната, за да реализира своя родолюбив проект. В Стара Загора ще покаже 30 сюжета на момичета в български носии.

Създаден е и филм, който пренася зрителите директно на мястото на снимките, където се усеща атмосферата при създаването на проекта с мисия.


"България заслужава да покажем нейната красота", заяви пред Радио Стара Загора младият и амбициозен фотограф.

Авторът смята, че с този проект е сбъднал мечтата си - да създаде един образ на родината от три елемента: красива млада българка в народна носия на фона на кътче от културното и историческото богатство на страната ни. Амбицията на създателя и продуцент на проекта Радослав Първанов е да издаде албум с историческа информация за мястото на снимките от всеки сюжет.

Целта на изложбата е не само да обиколи България, но и да премине границите на държавата ни, за да покаже пред света българската история, ценности и красота. Проектът вече е получил и международна покана за изложба в Шанхай.

Какви изненади е подготвил, повече за проекта и има ли старозагорско участие в изложбата чуйте от интервюто на Поли Гънчева с Радослав Първанов.

Още от категорията

Световноизвестният балетен хореограф Константин Уралски поставя на старозагорска сцена балета „Лешникотрошачката“ по музика на Пьотр Илич Чайковски.

Руският балетмайстор Константин Семенович Уралски е в Стара Загора по покана на ръководството на Държавна опера Стара Загора и на художествения ръководител на балетната  трупа Силвия Томова. Константин Уралски ще постави  едно от най-известните балетни..

публикувано на 21.02.19 в 17:39

Акция "Спаси книга" намери дом на повече 10 000 книги за два месеца

Акция "Спаси книга"  е постоянна дейност, която търси, събира, прибира, съхранява, публикува и изпраща безплатни книги, списания, грамофонни плочи на български език и на всички чужди езици. Над 10 000 са изпратените до момента, още 10 000 книги, речници,..

публикувано на 21.02.19 в 16:18

„От Мърквичка до Минотавъра“ е поредното гмуркане на Митко Новков в света на изкуството

На 19 февруари от 18 часа в Къща музей „Гео Милев“ Стара Загора ще гостува автора Митко Новков. Поводът е книгата му „От Мърквичка до Минотавъра“. „От Мърквичка до Минотавъра“ е поредното гмуркане на Митко Новков в света на изкуството...

публикувано на 19.02.19 в 12:32

Конкурсът “Чудонемирчета“ отново кани артистични деца

Започна записването за ежегодния конкурс за хумористично изпълнение "Чудонемирчета". Той се организира за пореден път с подкрепата на Община Казанлък, фондация "Чудомир" и общинска библиотека "Искра". Конкурсът ще се проведе на 30 март от 10:00 часа в..

публикувано на 19.02.19 в 08:52
Георги Туртуриков

Изложба за 146-годишнината от гибелта на Васил Левски в Стара Загора

Възпоменателна изложба „146 години безсмъртие“, посветена на Васил Левски, се открива днес от 18:00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Календари, статии и книги за делото на Апостола ще покаже пред публика  известният..

публикувано на 18.02.19 в 12:54

„От дузпа в тъч – епистоларни монолози“ с Димитър Пенчев

Димитър Пенчев определя себе си като съзерцател, който открива вдъхновение в покоя и тишината на природата. Димитър Пенчев е автор на пет книги в различни жанрове и стилистика, разкриващи богатия диапазон на неговите интереси. Новата книга на автора..

публикувано на 17.02.19 в 10:59

Ямбол пази духа на виното

Зрелищен празник „Пазим духа на виното“ очаква жителите и гостите на Ямбол на 17-ти февруари, неделя, от 11.00 часа в Градския парк. За четвърта поредна година събитието, посветено на "Трифон Зарезан", се организира по инициатива на най- старата винарна..

публикувано на 15.02.19 в 17:43

Ивайловградското село Свирачи пази традициите на българите от Мала Азия

Жителите на ивайловградското село Свирачи в Източните Родопи, не знаят кога и как е създадено. Името на селото се среща във формите /Зорназан, Зорнозан и Зорлузан/.Според легендата първите две названия идват от трудното обработване на земята, а третата:..

публикувано на 15.02.19 в 16:52
Лора Русанина и Евгени Генчев с книгата си „Приключенията на Момчето мандарина, Лора и Евгени“

Старозагорски ученици написаха приключенска книга

Третокласници от 13-то основно училище   „Св. П. Хилендарски“ в Стара Загора написаха приключенска книга. Идеята затова се зародила след като миналата година в училището бе издадена кулинарна книга с любимите, изпитани рецепти на ученици,..

публикувано на 15.02.19 в 12:45

Паметник на големия български поет Пейо Яворов в Скопие?

Паметник на големия български поет Пейо Яворов може да бъде изграден в столицата на Северна Македония Скопие. Инициативата е на Фондация „Яворов“ в Чирпан, подкрепена от Македонския културно-информационен център в София. Идеята възниква по време на..

публикувано на 15.02.19 в 10:53