Виторио Лофреда представя пред старозагорци 50-годишния си творчески път в самостоятелна изложба

Виторио и Дияна Лофреда в студиото на Радио Стара Загора

36 живописни творби с ренесансово буйство от багри, образи, цветни метафори и разнообразни техники ще представи на 10 февруари пред старозагорската публика в зала „Байер“ италианският скулптор и художник Виторио Лофреда. Откриването ще бъде в 18,00 ч. в съботния ден, а абстрактните платна са рисувани в България, в мъглижкото ателие на световноизвестния творец.

Роден в Рим, в квартала на изкуствата Трастевере, наричан още „Римският Монмартр“, от 9-годишна възраст Виторио е привлечен от майсторите скулптори в близките художествени ателиета-леярни. Надзъртал любопитно през прозорците, „крадял“ занаята им и въпреки че се шегували с неговата крехка възраст и често го гонели, накрая го допуснали в „лабораториите“ си, където изкуството го запленило завинаги. След като специализира отливане на бронза по антична, етруска технология, на свой ред преподава опита си на студенти от Япония, Иран, Швеция, Корея, САЩ.

Снимка

В Рим е работил в сътрудничество също с Джорджо де Кирико и с българина Асен Пейков (през 70-те години на миналия век). В родината си Виторио Лофреда е бил водещ през 1990 г. на редица образователни предавания на тема „Професия скулптор“ по италианската телевизия РАИ.

Преди повече от 15 години обаче любовта му към българка от Стара Загора, с която се запознават в Рим, го довежда в нашия древен и красив град, в който италианският творец живее и до днес.

СнимкаКартините на художника, представени в изложбата, разкриват най-тънки нюанси на човешки състояния и настроения. Лофреда представя експозицията си, разделена на две теми - в едната са платната от серия „Състояния“, в другата – невероятните му експресии, в които всеки може да открие нещо свое.

Чрез фотоси почитателите на изобразителното изкуство ще видят и други негови творби, които са големи по мащаб. Сред тях са паметникът на Бургиба в Тунис, изработен в сътрудничество с Росети; композиция, реализирана от него по творбата на Джанети – “Каравелата“ в САЩ, Капелата на швейцарската гвардия във Ватикана и други.

Още за универсалния език на изкуството, за страстта му към живописта и за подбора на картините в изложбата с Виторио Лофреда разговаря Мария Стефанова, а превода от италиански език осъществява неговата съпруга Дияна Лофреда, преподавател по италиански и солфеж в НУМСИ „Хр. Морфова“, Стара Загора:


Снимка