Парен локомотив от 1948г. се превърна в атракция на старозагорската гара(СНИМКИ)

Вниманието на пътниците на старозагорската жп гара беше приковано днес по обед върху 70 годишен локомотив, превозващ влакова композиция от Велико Търново за София. Атрактивният локомотив, произведен през далечната 1948г. във Виена, с номерация 1627, е нает от група немски туристи, които в продължения на седмица опознават страната ни посредством железопътния транспорт. Групата ще има щастието да се вози на теснолинейката Септември-Добринище този петък.  Парният локомотив, пристигнал в Стара Загора, е собственост на БДЖ и до средата на 70-те години е бил използван активно по железопътната мрежа на страната. Той е от масовата серия, произвеждана през Втората световна война и малко след нея. През 2014г. след като изпада в пълно забвение за повече от 30г. става част от програмата на държавната железница по възстановяване на парни локомотиви за атракционни пътувания.

Във времето за престои на старозагорската жп гара вниманието на немските туристи беше приковано към намиращия се в близост локомотив, отбелязваща събитията от есента на 1923г. и т.нар. Септемврийско въстание. След кратък отдих влаковата композиция отново пое на път в посока София.


Още от категорията

Демонстрации и много изненади подготвя Аул "Бага-Тур" за третия си рожден ден

Точно три години от създаването на Аул „Бага-Тур“ се навършват днес. Комплексът, който се намира в близост до Старозагорския зоопарк, е изграден в старинен стил като възстановка на прабългарско временно укрепление с тренировъчни  полигони, манеж за..

публикувано на 18.10.18 в 17:59

Деца откриха изложба на толерантността в парламента

  В Народното събрание на България се състоя официалното откриване на фотоизложба посветена на проекта „Мост-Между-Културите“, който се реализира за трета поредна година в град Стара Загора с подкрепата на кмета г-н Живко Тодоров. Инициативата,..

публикувано на 18.10.18 в 16:27

9 са настанените в Кризисния център в Стара Загора

В Кризисния център в Стара Загора в момента има настанени 9 лица. От тях само две са пълнолетни. Те са жертви на домашно насилие, разказа за Радио Стара Загора Радостина  Азманова, психолог в Кризисния център към Сдружение „Самаряни“...

публикувано на 18.10.18 в 16:23

Казанлъчанка сред чакащите за трансплантация

Казанлъчанка, майка на две деца, се бори за живота си. Тя е в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб. Диагнозата е муковисцидоза. В България няма лекари, които да извършат трансплантацията. Магдалена Стоянова е пробвала и лечение в..

публикувано на 18.10.18 в 15:39

Старозагорецът Пламен Русев с европейска награда „Герой на малкия и среден бизнес“

Старозагорският предприемач Пламен Русев бе удостоен с европейската награда „Герой на малкия и среден бизнес“. Номинацията за високото отличие е получена от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. Наградите „Small and Medium Entrepreneurs of Europe” на..

публикувано на 18.10.18 в 15:16

Община Казанлък събира предложения за отличия на културни дейци

Община Казанлък очаква предложения за отличия на културни дейци.   Подкрепа към идеята бе потърсена от представителите на всички културни институти в града по време на Консултативен съвет по култура и туризъм, провел се в Община Казанлък. Кметът Галина..

публикувано на 18.10.18 в 12:05

42 деца съставиха сборник "Цветовете на лятото"

Днес от 17.30 часа в Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4 в Казанлък ще бъде представен сборникът „Цветовете на лятото”.  Той е сътворен изцяло от деца - общо 42-ма автори на текстове и илюстратори, на възраст от 6 до 13 години. Всички те..

публикувано на 18.10.18 в 11:59

В Хасково откриват 43-тите Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова"

43-ти Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова" ще се проведат от 18 до 21 октомври 2018 г. в Хасково. Дните са организирани и финансирани от Община Хасково. Днес от 17.00 часа в Галерия „Атанас Шаренков“ ще бъде открита Втора самостоятелна изложба на..

публикувано на 18.10.18 в 11:12

Пламен Бараков: Обстановката в Гълъбово остава спокойна

Обстановката в Гълъбово остава спокойна след сблъсъците в ромската махала в началото на седмицата.  „С полицията сме в тясно взаимодействие при възникване на проблеми, но общината няма преки правомощия относно охраната на обществения ред“, заяви за..

публикувано на 18.10.18 в 09:12

Отделението по хемодиализа в Хасковската болница се нуждае от ремонт

Отделението по хемодиализа в хасковската многопрофилна болница се нуждае от спешен ремонт и преустройство.В отделението не е правен сериозен ремонт повече от 10 години. Здравното заведение има проект за 300 000 лв, който предвижда две просторни..

публикувано на 18.10.18 в 08:48