Парен локомотив от 1948г. се превърна в атракция на старозагорската гара(СНИМКИ)

Вниманието на пътниците на старозагорската жп гара беше приковано днес по обед върху 70 годишен локомотив, превозващ влакова композиция от Велико Търново за София. Атрактивният локомотив, произведен през далечната 1948г. във Виена, с номерация 1627, е нает от група немски туристи, които в продължения на седмица опознават страната ни посредством железопътния транспорт. Групата ще има щастието да се вози на теснолинейката Септември-Добринище този петък.  Парният локомотив, пристигнал в Стара Загора, е собственост на БДЖ и до средата на 70-те години е бил използван активно по железопътната мрежа на страната. Той е от масовата серия, произвеждана през Втората световна война и малко след нея. През 2014г. след като изпада в пълно забвение за повече от 30г. става част от програмата на държавната железница по възстановяване на парни локомотиви за атракционни пътувания.

Във времето за престои на старозагорската жп гара вниманието на немските туристи беше приковано към намиращия се в близост локомотив, отбелязваща събитията от есента на 1923г. и т.нар. Септемврийско въстание. След кратък отдих влаковата композиция отново пое на път в посока София.


Галерия

Още от категорията

Щети за десетки хиляди нанасят вандали на детските площадки в Стара Загора

Недобросъвестното отношение към пъстрите детски люлки, шарените огради, беседките, както и спортните игрища в Стара Загора се оказва най-големият проблем за екипа на звено „Озеленяване и комунални дейности“ на Община Стара Загора. През миналата..

публикувано на 24.01.19 в 14:48

Започна укрепване на двата рискови участъка на Старата река

Община Казанлък започна работа по двата проекта за корекция на коритото на Старата река до казанлъшкия квартал „Крайречен“ и на дерето на реката в село Енина, до вливането му в „Крънската вада“. Двата проекта са сред главните в Инвестиционната..

публикувано на 24.01.19 в 14:24

1909 са подадените заявления за безплатни винетки в Стара Загора

1 909 лица с увреждания в общината са подали до момента заявления за безплатна винетка за 2019 година. Това е по-малко от половината от общо 4500 човека, подали документи през миналата година, съобщи Павлина Делчева, директор на „Социално..

публикувано на 24.01.19 в 14:16

Общински кучешки приют откриха в Хасково

Общински приют за овладяване на популацията от безстопанствени кучета отвори врати в Хасково. Съоръжението в района на Северната индустриална зона на областния център бе открито от кмета на общината Добри Беливанов. Един от най-модерните по..

публикувано на 24.01.19 в 13:57

Община Ивайловград организира томбола за собствениците на регистрирани домашни кучета

Община Ивайловград  е намерила интересен начин  да мотивира собствениците на домашни кучета да ги регистрират.  Всеки направил това до 31-ви януари, ще участва в томбола с награди. В общината няма изграден приют за бездомни кучета. Общинска наредба..

публикувано на 24.01.19 в 11:16

Машинни оператори и строители са най-търсените специалисти, показа анкетно проучване

Най-търсените специалисти в национален мащаб, а и за област Стара Загора са машинни оператори и строители, показа анкетно проучване сред работодателите на Агенцията по заетостта. Това обяви в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора Жулиета..

публикувано на 24.01.19 в 10:42

Силен дъжд вали на Прохода на Републиката тази сутрин

Облачно време, заледени и обработени пътни настилки и добра видимост са характерни тази сутрин за прохода Шипка. Силен дъжд вали на Прохода на Републиката, където също има добра видимост, информира дежурният в Областно пътно управление - Стара..

публикувано на 24.01.19 в 06:56

21 автомобила са принудително премахнати в Стара Загора

21 автомобила, излезли от употреба, са принудително премахнати през 2018 година от междублокови пространства и общински паркинги в Стара Загора, информират от пресцентъра на общината. Освен при обход на инспекторите, отговарящи за спазването на Наредбата за..

публикувано на 23.01.19 в 16:42

Организират интерактивен театрален спектакъл по случай 124 години от рождението на Гео Милев

С интерактивен спектакъл Стара Загора ще отбележи 124 години от рождението на Гео Милев.   Театралният експеримент "Що е отечество? - Въпросът, който уби Гео Милев", на театър  лаборатория "Алма Алтер" ще провокира публиката в къща музей "Гео..

публикувано на 23.01.19 в 16:36
проф. Иван Станков

НОКА със Стратегия за овцевъдния и козевъден сектор

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация(НОКА) е разработила и преминава към изпълнение на Стратегия за двата отрасъла, която ще реши голяма част от проблемите на фермерите. Това обяви в ефира на Радио Стара Загора проф. Иван..

публикувано на 23.01.19 в 16:00