Парен локомотив от 1948г. се превърна в атракция на старозагорската гара(СНИМКИ)

Вниманието на пътниците на старозагорската жп гара беше приковано днес по обед върху 70 годишен локомотив, превозващ влакова композиция от Велико Търново за София. Атрактивният локомотив, произведен през далечната 1948г. във Виена, с номерация 1627, е нает от група немски туристи, които в продължения на седмица опознават страната ни посредством железопътния транспорт. Групата ще има щастието да се вози на теснолинейката Септември-Добринище този петък.  Парният локомотив, пристигнал в Стара Загора, е собственост на БДЖ и до средата на 70-те години е бил използван активно по железопътната мрежа на страната. Той е от масовата серия, произвеждана през Втората световна война и малко след нея. През 2014г. след като изпада в пълно забвение за повече от 30г. става част от програмата на държавната железница по възстановяване на парни локомотиви за атракционни пътувания.

Във времето за престои на старозагорската жп гара вниманието на немските туристи беше приковано към намиращия се в близост локомотив, отбелязваща събитията от есента на 1923г. и т.нар. Септемврийско въстание. След кратък отдих влаковата композиция отново пое на път в посока София.


Още от категорията

Премиера на "Самолетът беглец" от Камен Донев в Стара Загора

Премиерата на „Самолетът беглец“ от  Камен Донев ще представят тази вечер актьорите от Младежката театрална студия „Сцена 99“ в зрителната зала на читалище „Родина“. Утре е втората премиера. Началото е в 19 чaсa, входът е 5 лева. Средствата..

публикувано на 26.05.18 в 15:37

Празник на розата в село Горно Черковище

С ритуала Розобер започва традиционният празник на розата в село Горно Черковище. Ритуалът се провежда от 1903 година в областите Карлово и Казанлък. По традиция хора от местните училища и читалища се обличат в традиционни носии и пресъздават..

публикувано на 26.05.18 в 13:49

150 години от гибелта на Стефан Караджа

150 години от гибелта на Стефан Караджа ще бъдат тържествено отбелязани днес в родното му село Стефан Караджово. В църквата "Успение богородично", където е кръщаван героят-революционер, бе отслужена заупокойна молитва. В този час започва и..

публикувано на 26.05.18 в 13:17

Спектакълът "Споделена приказка" ще представи балетна школа "Феерия" на сцената на операта

Близо 90-сет балерини от 3 до 17-сет  годишна възраст от школа "Феерия" ще покажат красотата на танцовото изкуство на сцената на Старозагорската опера. Мащабният спектакъл ще започне от 19 часа на 27 май. В постановката  "Споделена приказка" ще звучи музика..

публикувано на 26.05.18 в 12:54

Свиленград е домакин на интеркултурна среща с делегация на посланиците на Европейския съюз

В Свиленград днес се очаква да пристигне делегация на посланиците на Европейския съюз. Гостите ще разгледат града и ще  участват в информационна интеркултурна среща. Местни хора от България и Турция ще споделят междусъседски истории от двете..

публикувано на 26.05.18 в 12:09

Община Болярово ще отбележи с научна конференция 150 години от гибелта на Стефан Караджа

С научна конференция Община Болярово ще отбележи утре /26.05.2018 г./ 150 години от гибелта на воеводата Стефан Караджа.  Основна тема на форума ще бъде: „Бъдещето има минало - отбелязване на 150 години от смъртта на Стефан Караджа по време на..

публикувано на 25.05.18 в 16:50

Болници сигнализират за намалени бюджети за април

Многопрофилните болници за активно лечение в Карлово, Гоце Делчев, Чирпан, Троян, Казанлък и др. са изпратили писма до Българския лекарски съюз /БЛС/, в които сигнализират, че за дейността си през април са получили от НЗОК занижени и недостатъчни..

публикувано на 25.05.18 в 16:41

Увеличава се процентът на болните от диабет тип 1 и 2

Тенденция за увеличаване  на процента на болните от диабет от тип 1 и тип 2 у нас показва статистиката , съобщи в интервю за Радио Стара Загора проф. Ивона Даскалова - ендокринолог, председател на Българската диабетна асоциация...

публикувано на 25.05.18 в 16:38

Допълнителен транспорт за Черешова задушница

За нормалното транспортно обслужване на гражданите за Задушница на 26 май /събота/, общинската фирма „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД ще осигури допълнителни автобуси до Гробищен парк. Линия № 17 – кв. „Три чучура – север” –..

обновено на 25.05.18 в 14:11

Рекордна пратка хероин е задържана на "Капитан Андреево"

Рекордна за последната година пратка от 191,220 кг. хероин на стойност 12,415 милиона лева е разкрита и задържана от митничари на пункта с Турция "Капитан Андреево". Случаят бе обявен от директора на Агенция "Митници" Георги Костов, главния секретар..

публикувано на 25.05.18 в 13:46