Десислава Тинкова Добрева: Малките стъпки правят големи пътеки

„Децата на Стара Загора по сцените на Европа“ е поредица от музикални изяви, чийто домакин и организатор е Старозагорската опера.  

Десислава Тинкова Добрева със своята флейта бе сред изпълнителите, на които публиката се наслади.

Завършила е НУМСИ „Христина Морфова“ през 2005 г., а през 2012 г. се дипломира с отличие в магистърска степен в Университет  за музика и сценични изкуства, Виена, в класа по флейта на проф. Барбара Гислер-Хазе. В годините 2012-2014 е в класа по флейта на Карл-Хайнц Шулц /соло флейтист на Виенската филхармония/. В биографията й присъстват множество отличия и концерти на големи европейски сцени, както и в Япония и Китай.

Десислава Добрева сподели своите емоции след симфоничния си концерт на родна сцена. Разказва за себе си и как развива своя музикален талант в род на видни математици. Внучка е на старозарския инженер Добри Станилов Добрев - в миналото главен конструктор в завода за осветителна техника "Светлина". По негов проект е изработено първото осветление на стадион "Берое" и на градския стадион в Пловдив. Внушителните осветителни тела, под формата на глухарчета, осветявали Държавна опера Стара Загора преди пожара, са негова идея и реализация. Инж. Добрев има по-малък брат - проф. дмн Грозьо Станилов, видният математик и геометрик №1 на България.

Интервю на Тошка Събева.

Снимка

Още от категорията

Кукли оживяват в операта "Турандот" /снимки/

Една необикновена и различна постановка на последната опера на Джакомо Пучини „Турандот“  ще бъде представена през следващата седмица на старозагорска сцена. На 29 март от 19 часа Държавна опера – Стара Загора и Държавният куклен театър ще поставят за..

публикувано на 23.03.18 в 17:28

С песни и на старозагорската "Жарава" се откриват Чудомирови празници 2018

Детско-юношеският народен хор „Жарава” при НЧ "Родина -1860" е създаден през 1998 г. от Динко Карадонев и фолклориста-репетитор Стоянка Петрова. В продължение на 20 години стотици са децата и младежите, преминали през репетиции, концерти и участия.  С..

публикувано на 22.03.18 в 15:45

„Light up the night” в старозагорския Час на Земята

Истинската светлина се вижда, когато изкуствената угасне. “Загаси светлините, отвори очи за планетата!” е призивът към всеки от нас да се замисли как с начина си на живот може да помогне на Земята. Клуб Интеракт, Стара Загора организира по повод..

публикувано на 22.03.18 в 14:43

За седми път Магична среща "Златна котка" в Габрово

Магьосници от 9 държави се събират в Габрово за най-голямото магично събитие на Балканите – седмото издание на Магична среща „Златна котка“. Между 23 и 25 март 2018 г. няма да е необичайно, ако срещнете по улиците на Габрово половин жена, фокусник без..

публикувано на 22.03.18 в 12:02

Изложбата „Луксът на XIX век” гостува в Казанлък още месец

„Луксът на XIX век” – това е заглавието на мобилната изложба, с която регионалните музеи на Бургас и Русе гостуват на Исторически музей „Искра”до 23.04.2018г. В мултимедийната зала на музея жителите и гостите на Община Казанлък имат възможност да..

публикувано на 22.03.18 в 09:58

Пътуваща изложба „Последвай стъпките" е българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики" 2018

Проектът „Пътуваща изложба „Последвай стъпките" (Travelling Exhibition "Follow the Footsteps") ще представя България на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики" за младежи за 2018 г . Българското национално жури избра проекта, осъществен от..

публикувано на 21.03.18 в 12:57

Отбелязваме Световния ден на гората

На 21 март се чества Световният ден на гората. Празникът се отбелязва от 1972 г. в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и..

публикувано на 21.03.18 в 09:53

Щъркели спряха ремонта на църква в село Бял извор

От дълги години местните жители се радват на щъркеловото гнездо върху покрива на храм „Успение Богородично“. Но последните ветрове повредили голяма част от купола и камбанарията. Наложило се щъркеловото гнездо да бъде преместено на конструкция на около..

публикувано на 21.03.18 в 09:47

Д-р Мирослава Досева: Първите седем години са от изключително важно значение за създаването на правилен модел на хранене на децата

„Цветовете са важни, когато приготвяме нещо за хапване, защото храненето започва с очите. Когато чинията на детето е подредена по различен и интересен начин и има приятен външен вид, детето само ще има желание да закуси“ – обясни диетологът д-р..

публикувано на 19.03.18 в 11:20

Седми старт на кампанията „Да бъдеш герой е в твоята кръв!“ и опит за рекорд

„Да бъдеш   герой  е в твоята  кръв !“ е мотото на кръводарителската кампания, която младите хора от Ротаракт организират вече за 7-ма поредна година в Стара Загора заедно със Сдружение "Самаряни" и Национален център по трансфузионна..

обновено на 15.03.18 в 10:19