Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Луксът на XIX век” гостува в Казанлък още месец


„Луксът на XIX век” – това е заглавието на мобилната изложба, с която регионалните музеи на Бургас и Русе гостуват на Исторически музей „Искра”до 23.04.2018г.

В мултимедийната зала на музея жителите и гостите на Община Казанлък имат възможност да се насладят на експонати, представящи облика и декорацията на европейските домове през XIX век. Това е периодът на „алафрангата”, когато българите започват да се увличат по европейската мода в облекло, външен вид и бит.

Изложбата „Луксът на XIX век“ включва основната част от експозицията „Дарени и спасени съкровища” на Регионален исторически музей – Бургас и представя промените във вещният свят на градското население. Увеличаващата се средна класа и силата на модните тенденции през XIX век извикват на живот все по-голямо производство на декоративни елементи от интериора – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. Широкият спектър от вкусове и качество поражда разнообразни форми и материали. За декоративни и битови предмети се използват различни метални сплави, които заменят среброто и бронза. Това прави луксът и изкуството достъпни за широк слой граждани.

Колекциите на Регионалния исторически музей в Бургас съдържат предмети от европейското приложно изкуство - голям брой часовници, сервизи, картини, огледала, кутии за бижута, скулптури от бронз и порцелан. Тези ценни образци са задържани и конфискувани от Регионално митническо управление – Бургас, при два различни опита за нелегален  трафик на културни ценности през територията на България.

Постъпилата през 1996 г. „френска колекция” включва 13 бр. настолни часовници, 32 бр. вази и 11 бр. свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. Предметите са датирани от края на 18 в. и 19 в. Това е епохата на романтизма, чийто идеи се оформят в началото на 19 в. и носят много промени спрямо просвещенския 18 в. Формите и образите на тази епоха проникват в света и провокират ново светоусещане, наситено с чувствителност.

През 2000 г. е задържана на митницата и постъпва в музея т.нар.  „румънска колекция”, която съдържа картини, огледала, полилеи, сервизи и др. Изложбените експонати са произведени в ателиета на Австро-унгарската империя и Италия и са част от интериора на европейски домове от началото на 20 в.

През 2016 г. регионалните музеи в Бургас и Русе избраха заедно темата „Луксът на ХIХ век“ и в настоящото си издание изложбата за пети пореден път се показва пред публика. По този начин, включена в мобилна изложба, бургаската колекция от конфискувани предмети достига до все по-многобройна и разнообразна публика. На Панаира на музейните изложби, 2016 г., „Луксът на ХІХ век“ получи от Министерството на културата Награда за концепция на мобилна изложба в Категория „Съвместна изложба“.

Автентични ли са експонатите и как са попаднали в изложбата, както и коя ще е следващата спирка на мобилната изложба, чуйте в интервюто на Мария Стефанова с Владимир Анигностов - уредник в бургаския музей:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИКАР за Драматичен театър "Невена Коканова"

50та юбилейна церемония по връчване на наградите на Съюза на артистите в България зарадва Драматичен театър "Невена Коканова". Ямболската трупа получи ИКАР за поддържаща мъжка роля. Призът отиде при Вълчо Янев за ролята му на дядо в спектакъла..

публикувано на 28.03.24 в 14:16
123

Димо Генов открива "НеОчаквана изложба" с малки живописни творби в Художествената галерия в родната Стара Загора

„НеОчаквана“ изложба с творби на старозагорския художник Димо Генов ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия. Експозицията, подредена в камерната зала на втория етаж в бившите Старозагорски Хали ще представи 57..

публикувано на 28.03.24 в 12:01

Калин Василев е носител на награда "Чудомир" за къс хумористичен разказ

Калин Василев е тазгодишния носител на 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник "Стършел". Писателят и юрист спечели с разказа си "Американски стек". Това е най-старата подобна награда в страната. Тя..

публикувано на 26.03.24 в 15:30
XXIII Фестивал на маскарадните игри - Стара Загора

Стотици участници се включиха във Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Над 800 участници и 20 групи от различни области на страната взеха участие в XXIII Фестивал на маскарадните игри, който се проведе навръх Тодоровден в Стара Загора. Кукери, бабугери, старци и арапи огласиха с хлопки и чанове центъра на града, за да..

публикувано на 23.03.24 в 13:49

"Моята паричка" през погледа на децата

Националният конкурс "Моята паричка" за втора година провокира въображението на децата и тяхното любопитство по отношение на темата за парите, личните финанси и финансовите навици. След успеха на първото издание през 2023 г., организаторите разширяват..

публикувано на 23.03.24 в 10:00

"Пришествие' - най-новото попълнение в "Пеещи артисти" (видео)

Една по-лирична и по-драматична Милица Божинова пее 37-та песен от проекта "Пеещи артисти", който гали музикалните сетива на почитателите на българската музика вече четвърта година. Това е трето участие на певицата в проекта, след Сборната формация с "Една..

публикувано на 22.03.24 в 14:57
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Кукли и поезия празнуват заедно

Световен ден на кукления театър отбелязваме на 21 март. Празникът се чества от  2003 г., по инициатива на UNIMA Internationale ,  с основната идея да е едновременно инструмент за популяризиране на кукленото изкуство, и проект, който позволява..

публикувано на 21.03.24 в 17:12

"Изкуство и култура" бе последното събитие от образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Младите омбудсмани Валентин Глушков и Станимир Тодоров, както и общественият посредник на община Стара Загора Иванка Сотирова, организираха училищен и образователен форум под наслов „Месец на науките и изкуствата“. Първото събитие, което се..

публикувано на 21.03.24 в 13:36

"Чудото" в Павел баня започва със спектакъла "Роднини"

Този уикенд започва първото издание на Националния фестивал на комедийните спектакли „Чудото” в гр. Павел баня, който е част от Чудомировите празници в курортния град. Още в събота от 18.30 часа жителите и гостите на града ще се насладят на..

публикувано на 20.03.24 в 13:07
Снимки: Държавна опера - Стара Загора

Старозагорската опера с премиера на "Ловци на бисери" от Жорж Бизе

На 21 и 22 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще блесне премиерата на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Режисьорът Славчо Николов определя своята най-нова постановка на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската..

публикувано на 20.03.24 в 12:59