43-ият документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС"

Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата - разговор за "Държавна сигурност и вероизповеданията"

Българска православна църква (1944-1991)

43-ият документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС“ е озаглавен "Държавна сигурност и вероизповеданията" част I Българска православна църква (1944-1991). В книжното издание, публикувано от Комисията по досиетата документите се отнасят за дейността на ДС по линия на духовенството в страната, както и отношението на Политбюро на ЦК на БКП по работата за атеистическото възпитание и антирелигиозната пропаганда сред населението. От сборника са подбрани документи, които се отнасят в частност за Българска православна църква и всички действия на държавната машина, които имат отношение към нея. В отделна глава са представени документи, отнасящи се за Свещенически съюз в България и Висшия клир в Българската православна църква. В това число намират място и документи на част от митрополитите от Св. Синод, които Държавна сигурност е разработвала, както и такива, които са съпричастни към дейността й.

Документите в сборника са 178 на брой, а включените в разширения електронен вариант (DVD) – 417, като подборът е направен от над 490 архивни единици и над 40 литерни дела, повечето от тях многотомни, съобщи председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. 

В интервю за Радио Стара Загора той посочи, че една от важните дейности на Комисията е да дава гласност и да популяризира сред обществото съдържанието на документи от тоталитарния период, които съхранява в своя архив. „През последните години стремежът ни е да дадем възможност на хората, които желаят да се докоснат до тези архиви, за които се разказват какви ли не митологии, че едва ли не са недостъпни”, заяви той.

Костадинов предоставя информация и за дейността на Комисията през 11-те години откакто тя съществува. 

Интервю на Мариела Койчева.
Още от категорията

Български финалист в международен конкурс за социално отговорен бизнес

Обявени са 27-те финалисти в четвъртото издание на глобалния конкурс за социално предприемачество Chivas Venture. Сред тях са и българските социални предприемачи NASEKOMO, които развиват проект за производство на протеини от органични отпадъци. Те ще се..

публикувано на 17.04.18 в 16:06
Момчил Неков

Възможно ли е въвеждането на термина за качество "планински продукт"? Отговорите от евродепутата Момчил Неков

Повече от 60% от българите категорично подкрепят и вярват в ефекта от въвеждането на термина за качество "планински продукт". 27% смятат, че вероятно това ще доведе до добър ефект, а едва 3% са против. Тези данни стават известни в национално..

публикувано на 17.04.18 в 15:43

Ученици и учители от Търговската гимназия в Стара Загора проведоха работна практика в Испания

Ученици и учители от Търговската гимназия “Княз Симеон Търновски” в Стара Загора посетиха Испания като участници в проект за международна мобилност с образователна цел. Учителите бяха в професионални училища, както и в бизнес инкубатори в..

публикувано на 12.04.18 в 15:04
vasil_mihailov_bg_nes

Честит 80-годишен юбилей на големия Васил Михайлов!

Васил Михайлов - любимецът на няколко поколения българи, актьорът  оставил ярка следа в българското кино и на театралната сцена, с роли в близо 100 филма и още толкова в театъра, празнува днес 80 -ия си рожден ден. Носител на званието заслужил..

публикувано на 06.04.18 в 15:11

Борисов се държи като делегат на Ердоган и Путин пред ЕС

Всички поредни скандали у нас – сделката за ЧЕЗ, аферата Скрипал, показват едно и също нещо. Те са различните лица на един и същи процес, при който Бойко Борисов, като доминиращ национален лидер в българската политика над 10 години, сваля маската на..

обновено на 05.04.18 в 10:01

„Вълшебно куфарче“ с детски книги пътува в детските градини на Община Казанлък

От днес до 30 април  „Вълшебно куфарче“ с детски книги пътува в детските градини на Община Казанлък. Библиотекари и доброволци ще четат приказки на децата и ще ги запознават с чудния свят на книгите. От днес до края на месеца в Библиотека „Искра“..

публикувано на 02.04.18 в 09:32
Снимка: БГНЕС

Васил Михайлов отказа награда "Икар" дни преди 80-сет годишния си юбилей

Днес е международния ден на театъра! Той трябваше да бъде специален за актьора Васил Михайлов, които след броени дни, на 6 април,  ще отпразнува 80-годишния си юбилей, но уви,  владетелят на публиката, капитанът на българското кино, телевизия и..

публикувано на 27.03.18 в 11:48

"Скъпата сянка" по плажовете гони туристите от Черноморието

Цените за чадър и шезлонг по българските плажове ще продължат да гонят туристите от родното Черноморие, защото „скъпата сянка“ ги прави неконкурентоспособни.   Преди броени дни правителството определи новите концесионери на четири от най-известните ни..

публикувано на 21.03.18 в 15:31

Арх. Веселин Беров: Подробният устройствен план за Аязмото е подигравка със Стара Загора

Проектът за подробен устройствен план на парк „Митрополит Методий Кусев“, чието обществено обсъждане е насрочено за 29 март, е подигравка със Стара Загора, а проектът за ремонт на парка, който се реализира в момента на тази територия е незаконен,..

публикувано на 16.03.18 в 14:29

Живко Тодоров: Прехвърлянето на част от глобите в общинския бюджет е част от процеса на децентрализация

Промени в Закона за МВР,   изграждане на добре действаща общинска полиция  и промени  в Закона за движение по пътищата бяха основните теми, дискутирани вчера в Народното събрание  с участието на представители на Националното..

публикувано на 15.03.18 в 15:50