Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Златна липа“ идва с рекорден брой филми и участници

Шестото издание на Кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ ще бъде официално открито на 2 юни в Стара Загора, обяви неговият създател и директор, режисьорът Магдалена Ралчева. Наситената фестивална програма ще завърши на 6 юни с церемония по награждаване на отличените филми. В програмата му тази година влизат рекорден брой ленти – 49. Рекорден е и броят на страните, от които идват те – 22 – Aвстрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Косово, Латвия, Литва, Македония, Норвегия, Полша, Русия, Сърбия, Унгария, Франция, Хърватия, Швейцария. За първи път се включва със своя лента в „Златната липа“ и Литва.

Богатата програма е нещо прекрасно, но ще наложи повечето от филмите да останат само с по една прожекция. Затова почитателите на „Златната липа“ е добре да си направят предварителен план с предпочитаните от тях заглавия, посочи Магдалена Ралчева. Филмите вече са качени на сайта на фестивала www.thegoldenlinden.com заедно с много информация за създателите им, снимки, трейлъри и анотации за историите, които разказват.

Както винаги досега, входът за всички прожекции и събития от програмата на фестивала ще бъде напълно свободен и безплатен. Филмите ще се прожектират на 2 места  - в голямата зала на Оперния театър и в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Ако миналата година акцентът, обединяващ лентите от фестивалната програма, беше върху семейството, то тази година фокусът пада върху образа на жената, посочи Магдалена Ралчева. Това не е умишлено търсен акцент, а е резултат от направената селекция, която пък е изградена върху създадените през последните 1-2 години филми от европейските режисьори. Поне 6 от 9-те филма в конкурсната програма на „Златната липа“ 2018 са изградени изцяло върху женски образи – от 17-годишни момичета до жени в преклонна старост – дълбоки, силни, драматични характери, които задават своите въпроси и по свой начин отстояват правото си на свободен избор.

В конкурсната програма влизат 9 филма. Българското кино се представя с лентата на Илиян Джевелеков „Вездесъщият“. Посетителите на фестивала ще могат видят и някои от наградените български хитови заглавия, шествали по киноекраните през миналата година, като „Посоки“ на Стефан Командарев и „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги. Българското документално кино ще бъде с изключително силно присъствие – цели 9 ленти, между които френско-българската продукция на режисьорите Катрин Бернщайн и Асен Владимиров „Книжарят“ за двете години на френския писател Ромен Гари, прекарани в България.

Силно присъствие отново ще има детското кино. С най-много ленти е представена Дания. За първи път ще бъде включен български филм с режисьор 10-годишната Рая Гънчева от Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“. Ще има и много анимационни продукции, посочи Магдалена Ралчева.

Стара Загора отново ще бъде домакин на много от звездите на българското кино и театър. Рекорден ще бъде и броят на чуждестранните гости – актьори, режисьори и продуценти, които ще присъстват лично на фестивала и ще представят филмите си – от Грузия, Испания, Унгария, Сърбия, Русия, Македония, България и други.

По традиция фестивалът „Златната липа“ ще връчи награда за цялостен принос към киното на един специален гост, който ще посади свое дръвче в Алеята на липите, където вече растат липите на Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова и Гинка Станчева. Кой ще бъде той – по традиция организаторите ще запазят в тайна. Засега.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Ланджев запали огъня на литературните дни "Южна пролет" в Хасково

Литературни дни „Южна пролет“  бяха официално открити в Хасково преди минути с традиционното запалване на огъня на националния конкурс за дебютна литература пред театър „Иван Димов“.Тази година честта да го направи получи Иван Ланджев, който е и сред..

публикувано на 24.04.24 в 18:51

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаите на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Двата случая нямат връзка помежду си. Децата са с непълен имунизационен статус, каза д-р Иванова...

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Община Стара Загора и РИМ готвят нов фестивал през май

Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора организират първия по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. Той  ще покаже обичаите на предците ни, както и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло,..

публикувано на 24.04.24 в 17:01

"Бебемания" в Стара Загора

На 26 и 27 април покритият пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ ще бъде домакин на изложението „Бебемания“, чийто организатор за поредна година е Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ).Своите продукти ще изложат 46 фирми,..

публикувано на 24.04.24 в 16:54

Случай на коклюш е регистриран в Ямболско

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната..

публикувано на 24.04.24 в 16:03

ЕЦИХ „Тракия” ще сътрудничи с Националната агенция по киберсигурност на Румъния и Министерството на електронното управление

Директорът на румънската Национална агенция по киберсигурност Дан Кимпеан, беше на двудневно посещение в България по покана на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия”, чийто координатор е ССИ. Трансграничното сътрудничество в областта на киберсигурността..

публикувано на 24.04.24 в 15:49

Няма яснота кога стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина" в Шипка

Няма яснота кога ще стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина 1861" в град Шипка. В началото на декември миналата година Министерството на културата одобри втория етап за финансиране от проекта на стойност 120 000 лева,..

публикувано на 24.04.24 в 15:35

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов подписа споразумение за две улици

Кметът на Чирпан  Ивайло Крачолов подписа поредното споразумение по капиталовата инвестиционна програма на общината. Документът бе подписан с министъра на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова и касае основен ремонт на  улица в с.Зетьово на..

публикувано на 24.04.24 в 15:34

Засега няма нови случаи на коклюш в областта

Увеличават се случаите на коклюш в страната и регистрираните заболели вече са над 400. Здравните власти обмислят обявяването на епидемия, което вероятно ще стане до края на седмицата.  Стара Загора е сред 17-е области в страната, с доказани три..

публикувано на 24.04.24 в 15:33

За по-голяма родителска подкрепа в дуалното обучение апелираха експерти

Професионално образование в България да стане в дуална форма на обучение - около това твърдение се обединиха експерти и представители на общини от област Стара Загора, на професионални гимназии, на Регионалния инспекторат по образование и..

публикувано на 24.04.24 в 15:18