Ученици от 40 училища, сред които ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора, ще мерят сили колко добре владеят родното слово

Пилотно състезание по български език стимулира грамотността на децата

В инициативата могат да участват ученици от V, VI и VII класове

Гражданското сдружение „Живата вода на България“ организира състезание по български език, наречено „Пазим езика си“. Целта е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен български език.

„Стремежът на „Живата вода на България“ и неговите партньори е „Пазим езика си“ да стане национално състезание през следващата учебна година и в него да могат да се включат всички желаещи“, каза председателят на управителния съвет на „Живата вода на България“ г-жа Десислава Радева.

Участниците в „Пазим езика си“ ще са разделени в две възрастови групи - V клас и VI – VII клас. Те ще се състезават в два изпитни кръга - на 12 и 25 май. Крайният срок за записване е 8 май.

Събитието е в партньорство инициатива „Как беше на български?“, които са вдъхновили и изработили част от изпитните материали. Партньор е и Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

Експертно жури с председател езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров ще оценява на място как са се справили финалистите.

В журито участват още преподаватели по български език и литература, автори на редица учебни помагала, представители на СУ „Св. Климент Охридски“.

Мариана Манчева, директор на СУ„Васил Левски“ в Карлово, член на експертното жури представи състезанието, неговия регламент и цели.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Хора, които отглеждат домашни прасета, и собственици на малки ферми блокираха главния път Сливен - Ямбол.

Стопаните в Ямболска област, умъртвили своите прасета, ще получат подпомагане след 1 септември

След 1 септември ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните в Ямболска област, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите в личните си дворове. До момента всички кметове и кметски наместници на..

публикувано на 26.08.19 в 13:14

Продължава издирването на избягалите молдовски граждани

Полицията продължава издирвателните дейности за залавянето на Василе Морару (25 г.) и Александр Хаджи (31 г.). Двамата граждани на Молдова избягаха в събота от затворническо общежитие в Стара Загора, където са изтърпявали наказание за престъпление,..

публикувано на 26.08.19 в 11:34

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за Старозагорска, Хасковска, Ямболска и Сливенска области

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 12 области на страната. Индексът обхваща територии от областите София, София - град, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен , Благоевград, Плевен и Ловеч. Екстремалният..

публикувано на 26.08.19 в 11:23

Стара Загора посреща чудотворните икони на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовска“

Чудотворните икони на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовска“ от гр. Ананиев – Украйна ще бъдат посрещнати в Стара Загора. Община Стара Загора кани гражданите на посрещането им, което ще е до парк „Тракия“ на 30..

публикувано на 26.08.19 в 11:18

С десет дневна програма Стралджа отбелязва 50-та годишнина от обявяването си за град

На 27-и август се навършва половин век от провъзгласяването на Стралджа за град. По този повод местната община организира богата културна и спортна програма, която ще продължи до 7-и септември. Официалното честване е предвидено за 30-ти август. Специално..

публикувано на 26.08.19 в 11:00

Жители на две села в община Болярово ще избират кмет на 27-и октомври

Жителите само на две села в крайграничната община Болярово ще могат да гласуват за кмет на населено място на 27 октомври. Причината е промяна в Изборния кодекс, според която пряк избор на кмет ще има в села с над 350 души с постоянно местожителство...

публикувано на 26.08.19 в 10:54

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подписа договора за собственост на улици на територията на бившия Азотно-торов завод

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подписа договора за откупване на улици на територията на бившия Азотно-торов завод в града. Правителството даде допълнителни средства в размер на 300 хил. лева, за да бъде променена собствеността на пътната..

публикувано на 26.08.19 в 10:18
Енчо Керязов връчи на Арнолд Шварценегер копие от златната маска на Терес и го покани в България

Световноизвестният акробат Енчо Керязов подкрепя един от кандидатите за кметския пост в Ямбол

Ще участва ли световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов  в местните избори в надпреварата  за общински съветник в Ямбол?  Той обяви публично, че застава зад ямболския бизнесмен Валентин Ревански, който е съсобственик на..

публикувано на 26.08.19 в 09:59
Момчил Неков

Момчил Неков разкритикува действията на институциите при овладяване на чумата по свинете

"Не са предприети адекватни превантивни мерки от страна на институциите в страната срещу разпространението на африканската чума по свинете."  Това коментира за Радио Стара Загора бившият евродепутат от Българската социалистическа партия Момчил Неков...

публикувано на 26.08.19 в 09:44

Пожарът край харманлийските села Преславец и Поляново е овладян

Овладян е пожарът край харманлийските села Преславец и Поляново. Огънят, който избухна вчера, е унищожил близо 2 хиляди и 500 декара сухи треви, храсти и дъбова гора.  Вероятна причина за подпалването е проявена небрежност от страна на земеделски стопани...

публикувано на 26.08.19 в 09:36