Заралаб с приз от престижен форум

Старозагорската неправителствена организация Заралаб бе отличена с приз в рамките на престижния форум IoT Adventure Forum 2018 в София в категорията „Интернет на нещата: Общество” за проекта, с който изгради безплатна градска мрежа за свързани устройства в Стара Загора. Новата технология, базирана на концепцията Интернет на нещата,  използва най-перспективният комуникационен протокол LoRaWAN, който се поддържа от стотици производители и хиляди устройства по света. Община Стара Загора съфинансира проекта, който предоставя нови цифрови възможности и  развива комуникационната среда от няколко месеца. Подобни технологии успешно са интегрирани в над 600 града по света. Иновацията може да се използва както при управлението на общините – за оценка чистотата на въздуха, уличното осветление или за сметоизвозването, така и от частни компании.

Управителят на Заралаб и ръководител на проекта Петко Петков  прие наградата и сподели, че целта му е да продължи да развива дигиталните възможности в Стара Загора. 


Още от категорията

Катастрофално расте броят на ражданията със секцио

Катастрофален е вече броят на ражданията в България с хирургическа намеса, в някои болници процентът надхвърля 50 , каза в Деня на родилната помощ  д-р Неделчо Тотев , гинеколог и директор на чирпанската многопрофилна болница. По думите му..

публикувано на 21.01.19 в 08:57

Системата за прием в детските ясли и градини отваря днес

На 21 януари ще бъде отворена системата за електронно записване на децата в яслите и детските гради в община Стара Загора , съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова. От началото на декември миналата година се провежда ежегодната профилактика, която е по..

обновено на 21.01.19 в 07:01

В болницата в Ямбол липсват неонатолози

В затруднено положение посрещат празника на родилната помощ в ямболското акушеро- гинекологично отделение. В града липсват и неонатолози, което допълнително утежнява ситуацията.  През миналата година в ямболската областна болница "Свети Пантелеймон"..

публикувано на 21.01.19 в 06:59

Пътната обстановка в Старозагорска област

Заснежена и обработена е пътната настилка на прохода „Шипка“, там е ясно, съобщи дежурният в Областно пътно управление - Стара Загора Денчо Денев. Частично заскрежена, но обработена е пътната настилка на другия старопланински проход - на Републиката...

публикувано на 21.01.19 в 06:40
Живко Тодоров

Кметът Живко Тодоров оттегля тъжбите си за обиди и клевети във фейсбук

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегля всичките си тъжби за обида и клевета срещу потребители на фейсбук за техни коментари в социалната мрежа. Той е поискал от адвоката си да предприеме необходимите действия за прекратяване на делата...

публикувано на 20.01.19 в 19:23

7 жени, жертви на насилие, са потърсили специализирана помощ от началото на годината

7 жени, жертви на насилие, са потърсили помощ в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора(КСУДС) от началото на годината. Средномесечно през него преминават 95 случая. Капацитетът на центъра е 80 души, каза за Радио..

публикувано на 20.01.19 в 16:00

Кметът на село Калитиново Иван Костадинов с желание за втори мандат

"Имам желание да се явя като кандидат за кмет – втори мандат на село Калитиново", заяви в ефира на радио Стара Загора настоящият кмет на селото Иван Костадинов. По думите му, има много неща за довършване, като в най-близко бъдеще, още преди..

публикувано на 20.01.19 в 14:00

Стабилно е състоянието на 14-годишния Божидар

Състоянието на 14-годишния Божидар е стабилно към момента. Той е претърпял успешна операция в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. 35 души от цялата страна са дарили кръв за момчето, което..

публикувано на 20.01.19 в 11:24

Авария остави без вода част от Стара Загора

Поради авария на ул. "Тича" в Стара Загора, се спира водоподаването от бул. "Цар Симеон Велики" на юг до ул. "Георги Байданов" и от ул. "Димчо Стаев" на запад до ул. "Одринска епопея", на 19 януари от 11:30..

публикувано на 19.01.19 в 12:00

Казанлъшкото село Ръжена днес празнува двоен празник

Казанлъшкото село Ръжена празнува двоен празник днес. Наред с традиционния празник на селото, местните хора днес честват и 140-годишнината на храма си „Св. Йоан Предтеча. Празникът започна още снощи с културна програма, организирана от местното..

публикувано на 19.01.19 в 09:20