Заралаб с приз от престижен форум

Старозагорската неправителствена организация Заралаб бе отличена с приз в рамките на престижния форум IoT Adventure Forum 2018 в София в категорията „Интернет на нещата: Общество” за проекта, с който изгради безплатна градска мрежа за свързани устройства в Стара Загора. Новата технология, базирана на концепцията Интернет на нещата,  използва най-перспективният комуникационен протокол LoRaWAN, който се поддържа от стотици производители и хиляди устройства по света. Община Стара Загора съфинансира проекта, който предоставя нови цифрови възможности и  развива комуникационната среда от няколко месеца. Подобни технологии успешно са интегрирани в над 600 града по света. Иновацията може да се използва както при управлението на общините – за оценка чистотата на въздуха, уличното осветление или за сметоизвозването, така и от частни компании.

Управителят на Заралаб и ръководител на проекта Петко Петков  прие наградата и сподели, че целта му е да продължи да развива дигиталните възможности в Стара Загора. 


Още от категорията
Велко Кънев

Музейна сбирка посветена на Велко Кънев откриват в родния му Елхово

Постоянна експозиция по повод 70-годишнината от рождението на бележития български актьор Велко Кънев ще бъде открита в родния му град Елхово на 15 август. За тази цел общинският съвет е предоставил двуетажна къща в центъра на града, която е..

обновено на 15.08.18 в 09:16

Шипка празнува днес

Навръх големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица в храма „Успение Богородично“ тази сутрин ще бъде отслужена тържествена литургия. Това съобщи в предаването "Репортер" кметът на живописното балканско градче  Василка Панайотова . През..

публикувано на 15.08.18 в 09:05
Снимка: Интернет

Хасковската "Света Богородица" блести отвисоко

Приключи ремонтът на монумента „Света Богородица“ в Хасково. Внушителната фигура на Божията майка с Младенеца е най – високата в света. 14 – метровата статуя се извисява над града върху 17 – метров постамент. Скулптурата вече изглежда още по – бяла след..

публикувано на 15.08.18 в 08:30

Тризнаците Георги, Калина и Йоана са вече у дома

От Акушеро-гинекологичната клиника на старозагорската УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ бяха изписани тризнаците Георги, Калина и Йоана. Малките съкровища донесоха огромно щастие в семейството на Мария и Владимир Славови. Преди седмици в Стара Загора..

публикувано на 14.08.18 в 16:51

Започнаха археологическите разкопки на крепостта "Туида"

Започнаха археологическите разкопки в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Научната експедиция се ръководи от директора на Регионалния исторически музей Николай Сираков. „В момента се разкриват участъци до северния вход на..

публикувано на 14.08.18 в 15:54

15-метров християнски кръст се извисява над Любимец

Кръстът е боядисан със специална златиста боя, която да отразява слънчевите лъчи през деня, а в близко бъдеще се предвижда да бъде монтирана соларна инсталация или осветление на ток, което да осветява символа на вярата през тъмната част от денонощието...

публикувано на 14.08.18 в 15:45
Кметът на Димитровград Иво Димов (средата), председателят на общинския съвет Гергана Кръстева и главният арх. Томи Томов

Няма да се строи в парк "Никола Вапцаров"

Община Димитровград няма да даде ход на инвестиционния план за застрояването на 15 дка от парка „Никола Вапцаров“. Това заяви на специална пресконференция кметът Иво Димов . Според градоначалника  подписката, събрала над 2 600 подписа срещу строежа..

публикувано на 14.08.18 в 13:25

Две обвинения срещу Бенчо Бенчев

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас в града Бенчо Бенчев за това, че е помогнал на Димитър Желязков - Очите да избегне наказателно преследване и е държал боеприпаси без разрешение. На..

публикувано на 14.08.18 в 13:01

Диалогът с институциите дава надежда на майките на деца с увреждания

Вече има диалог с институциите и това дава надежда, че проблемите на хората с увреждания ще бъдат решени – това каза в ефира на РСЗ Анелия Димова, майка на близнаци с детска церебрална парализа. Преди години тя е напуснала България и се е установила..

публикувано на 14.08.18 в 12:34

Протестите и нарушенията в парк "Бедечка" продължават, въпреки окончателното решение на ВАС

Продължава недоволството на собствениците на земи от сдружение „Бахчи - Бедечка“. Преди месец те подадоха жалба до кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в която сигнализираха, че тихомълком се полага асфалт за алея върху 20 метра в частни имоти при..

публикувано на 14.08.18 в 11:52