Хасково е пред воден режим

Жителите на Хасково са заплашени от воден режим и през това лято. Те продължават да ползват вода от водоноски или минерална вода за питейни нужди и за готвене. През април миналата година бе установено  завишено съдържание на естествен уран и "алфа активност".

Новите кладенци и водопроводи, които държавата финансира с близо 2 млн. лева след избухването на скандала с урана и радиацията в хасковската вода през пролетта на миналата година, още не са готови.

"Забраната все още важи за целия град. Трябва да получим хубави резултати от всички проби и поне два пъти да бъдат потвърдени”, каза за радио Стара Загора директорът на Регионалната здравна инспекция в Хасково д-р Соня Димитрова.

Резултатите от последните проби от водата показват, че все още на места уранът, макар и минимално, е над нормата.  От всички 9 контролни пункта, три от пробите са показали отклонения от максимално допустимата концентрация. Затова градът остава на водоноски, уточни  д-р Соня Димитрова.


Още от категорията

Цената на водата в Старозагорско може да поскъпне напролет

Цената на водата в Старозагорско няма да бъде увеличена от 1-ви януари догодина. Това гарантира инж. Румен Райков, директор на ВиК -Стара Загора.  Той обясни, че от дружеството не са искали от КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране)..

публикувано на 11.12.18 в 14:19

Успешно приключи кампанията "Изплети топлина“

Успешно приключи седмото издание на кампанията „Изплети топлина“ в Стара Загора.   Тя е организирана от фондация „Има начин“, която осигурява и преждата за изработка на плетива за хората, които нямат дом, хората на улицата, за които можем да..

публикувано на 11.12.18 в 13:56

Изложба „Карикатури и шаржове“ откриват тази вечер в Ямбол

Изложба „Карикатури и шаржове“ ще бъде открита тази вечер в Ямбол. Майстори на жанра ще изложат своите творби в художествената галерия на града „Жорж Папазов“, която е организатор на експозицията заедно с Държавен архив Ямбол.   Изложбата ще се..

публикувано на 11.12.18 в 12:21

Сдружение "Самаряни" организира за трета поредна година инициативата „Помогни на Дядо Коледа“

За трета поредна година Сдружение „Самаряни“ организира в Стара Загора кампания „Помогни на Дядо Коледа“, в която се събират подаръци за деца и жени, пострадали от насилие, деца в социална изолация, деца в риск от изоставяне. Сдружението си..

обновено на 11.12.18 в 11:23

60 казанлъшки двойки ще повторят обетите си на "Златна сватба"

60 двойки ще отбележат днес златната си сватба в Казанлък. Идеята е на кмета на общината Галина Стоянова и се провежда за втора поредна година. В тържеството в ресторант в центъра на града двойките ще повторят обетите си за вярност 50 години след..

обновено на 11.12.18 в 11:07

Деца задигнаха кола в Раднево, в Чирпан момчета източиха банкова сметка

14-годишно момче от Раднево бе задържано зад волана на обявен за откраднат автомобил. В колата пътували и още петима непълнолетни лица. В понеделник в 20,30 часа е подаден сигнал, че противозаконно е отнет лек автомобил „Фолксваген Джета“ “,..

публикувано на 11.12.18 в 10:54

Деца от Музикалното училище в Стара Загора поставят благотворително "Малката кибритопродавачка"

Детската театрална студия „Метроном“ ще представи от 18:00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора благотворителния спектакъл „Малката кибритопродавачка“ по Ханс Кристиан Андерсен. Детският музикален театър при..

публикувано на 11.12.18 в 10:16

Първи фотографски зимен салон откриват днес в Казанлък

Първи фотографски зимен салон откриват днес в Казанлък в единствения у нас Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства у нас. Изложбата се открива от 17.30 часа и ще остане до Нова година, съобщи директорът на музея Стефан Папукчиев. Общо..

публикувано на 11.12.18 в 10:06

Мария Илиева ще пее на благотворителен концерт в Хасково

Тази вечер Хасково ще бъде домакин на голям благотворителен концерт в подкрепа на жени, диагностицирани с рак на гърдата. Събитието е знак на благодарност към гражданите за активното им съпричастие през последните години. За всички тях..

публикувано на 11.12.18 в 10:03

Хлебопроизводители искат наказания за случващото се на енергийната борса

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите са подали сигнал в министерство на енергетиката за случващото се на свободната енергийна борса. Според председателят на браншовия съюз Марияна Кукушева това, което се случи миналата седмица..

публикувано на 11.12.18 в 09:59