Забавяне в плащанията на розовия цвят пречи на производителите да кандидатстват за подпомагане

Снимка: БГНЕС
До 13 юли розопроизводителите трябва да подадат заявление в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ в страната, за да получат еднократна помощ de minimis. Подпомагането е мярка от страна на държавата, която цели да компенсира загубите на стопаните, породени от ниската изкупна цена на суровината.
Еднократната помощ ще получат  само регистрираните в Интегрираната система за администриране и контрол. Към този момент обаче розопроизводителите все още не са получили парите си за предадения розов цвят. „Заради забавянето на преработвателите стопаните не успяват да покрият задълженията си към НАП, което води до неприемане на техните заявления при кандидатстването по мярката de minimis.“ Това каза за Радио Стара Загора Зара Клисурова- председател на Националния клонов съюз на производителите на етеричномаслени култури.

До 13 август Министерството на земеделието, храните и горите ще изплати еднократната финансова помощ на розопроизводителите в страната, които са получили одобрение по документи.


Още от категорията

Протестът в Стара Загора - ден трети премина с инцидент

Млад мъж беше отведен в Първо РПУ от полицията, която охраняваше протеста на старозагорци тази вечер. По информация на ОД на МВР причината е, че се е отклонил от колоната на шествието, с което е създал предпоставка за ПТП. На Таньо Димов е съставен акт,..

публикувано на 13.11.18 в 19:20

Започна кампанията за изкупуване на тютюн

В повечето райони на страната започна изкупуването на тазгодишната реколта от тютюн. От едролистния сорт „Бърлей“ вече са изкупени към 50-60 тона.  Интерес има и при тютюна от сортова група „Виржиния“, а всеки момента ще започне изкупуването и на..

публикувано на 13.11.18 в 17:38

ОИЦ - Стара Загора с акция за залесяване

В петък - 16 ноември Областния информационен център – Стара Загора съвместно с Държавно горско стопанство Стара Загора организират акция по залесяване. Инициативата е във връзка с отбелязаната през последната десетдневка на октомври Европейската..

публикувано на 13.11.18 в 17:34

"Азбукари" издигат паметник на добрината

Идеята за издигане на паметник на добрината с лика на дядо Добри набира все по-голяма сила. Това сподели в ефира на Радио Стара Загора Цветомир Николов от сдружение „Азбукари“, което е инициатор на благородната инициатива. Гимназията по..

публикувано на 13.11.18 в 15:54

Славейкови дни в Стара Загора от днес до 19 ноември - снимки

С обявяване на стихотворението „Татковина“ на Петко Рачов Славейков за химн на едноименното Второ основно училище в Стара Загора започнаха тазгодишните Славейкови дни. Вчера е била открита и изложба , в която участват ученици от всички класове..

публикувано на 13.11.18 в 14:14

Протест срещу високите цени на горивата, данъците и "Гражданска отговорност" в Стара Загора - Ден трети

Протестите срещу високите цени на горивата, данъците и очаквания скок на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" продължават и днес. За трети пореден ден излизат и старозагорци. Протестът ще започне от 18ч. в градския парк "Пети..

публикувано на 13.11.18 в 13:51

Гражданите да протестират в рамките на правата им

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова гражданите да протестират в рамките на правата им, разрешени от закона.  Той коментира, че разпоредил там където протестите са заявени в общината и е спазен реда, полицаите да организират..

публикувано на 13.11.18 в 13:23

Мъж загина при катастрофа в Стара Загора

Катастрофа между две леки коли отне живота на мъж, а друг е пострадал, съобщи за Радио Стара Загора Радослав Николов от Областната дирекция на МВР - Стара Загора. Произшествието е станало в района на летище Стара Загора около 9 часа. Движението не..

публикувано на 13.11.18 в 12:14

Кредит за до 9 милиона евро ще тегли Община Ямбол

Община Ямбол е една от най-стабилните финансово и отговорни към гражданите общини. Това заяви в ефира на Радио Стара Загора кметът на Ямбол Георги Славов. Той посочи изграждането на улично осветление и поставянето на видеонаблюдение на ключовите..

публикувано на 13.11.18 в 09:57

В Павел баня ще има нов Филиал за спешна медицинска помощ

Министерството на здравеопазване ще започне изграждането на нова сграда на филиала за спешна медицинска помощ в Павел баня. Финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“, а стойността му ще бъде между 230 и 240 хиляди лева..

публикувано на 13.11.18 в 08:35